Επιδημία όπλων στην Αμερική: Δεν υπάρχει τέλος στους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ

Το Half Moon Bay, μια μικρή παραλιακή πόλη στις ακτές της Καλιφόρνια, είναι το μέρος όπου έλαβε χώρα η 39η μαζική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος. Αυτό μας φέρνει στους 39 μαζικούς πυροβολισμούς σε λιγότερο από ένα μήνα, σκοτώνοντας πάνω από 60 ανθρώπους.

Της Marzieh Hashemi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι να δημοσιευθεί αυτό το άρθρο, είναι πιθανό να είχε σημειωθεί κι άλλο επεισόδιο και περισσότεροι θάνατοι. Ο φαύλος κύκλος της βίας συνεχίζεται αμείωτος.

Δεδομένης της ανησυχητικής συχνότητας μαζικών πυροβολισμών και της απόλυτης αδιαφορίας των αρχών για αυτές τις τραγωδίες που μπορούν να αποφευχθούν, οι ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να κοιτάζουν το πιο θανατηφόρο έτος στην πρόσφατη ιστορία τους.

Το έτος 2023 ανακοίνωσε την άφιξή του με έξι μαζικούς πυροβολισμούς την 1η Ιανουαρίου σε όλες τις ΗΠΑ. Ο τελευταίος πυροβολισμός σημειώθηκε στο Monterey Park της Καλιφόρνια την Κυριακή, στοίχισε 11 πολύτιμες ζωές.

Σύμφωνα με το Gun Violence Archive, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τους πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν συνολικά 647 μαζικοί πυροβολισμοί το 2022, σκοτώνοντας 44.287 άτομα.

Ο αριθμός για το 2022 ήταν ελαφρώς μικρότερος από το προηγούμενο έτος, όταν 692 μαζικοί πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 45.010 ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι ενδιαφέρον πως οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα με περισσότερα όπλα αμάχων από τον πληθυσμό – 120 όπλα για κάθε εκατό Αμερικανούς – σύμφωνα με το Small Arms Survey (SAS), ένα ελβετικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Σε μια χώρα 331,9 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα. Περίπου το 45 τοις εκατό των αμερικανικών νοικοκυριών έχουν όπλα και προφανώς, πολλά από αυτά τα νοικοκυριά έχουν περισσότερα από ένα όπλα.

Τα όπλα και η κουλτούρα των όπλων στη χώρα φαίνεται να είναι τόσο αμερικάνικη όσο η μηλόπιτα, όπως αποδεικνύεται από τον ατελείωτο κύκλο μαζικών πυροβολισμών, από σούπερ μάρκετ μέχρι χώρους λατρείας έως κατοικημένες τοποθεσίες.

Ο τραυματισμός από πυροβόλα όπλα είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 24 ετών στις ΗΠΑ. Σε μόλις ένα χρόνο, από το 2019 έως το 2020, η βιομηχανία πυροβόλων όπλων γνώρισε την υψηλότερη ανάπτυξή της, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Είναι αυτονόητο ότι οι Αμερικανοί αγαπούν τα όπλα τους. Οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν τα δέκα χρόνια μεταξύ 2010 και 2020. Οι Αμερικανοί ηγούνται επίσης στον κόσμο με μαζικές δολοφονίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του International Journal of Comparative and Applied Criminal Justice, οι μαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ ευθύνονται για το 73 τοις εκατό όλων των περιστατικών και το 62 τοις εκατό όλων των θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες, πιο πιθανό να αφορούν «ξένους δράστες, ιδεολογικά κίνητρα, φήμη -αναζήτηση κινήτρων, σχολείων, ανοιχτών χώρων και όπλων».

Όπως και οι προκάτοχοί του όταν ήταν στην εξουσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα όπλα επίθεσης, μαζί με άλλους περιορισμούς, ειδικά μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια.

Μετά από ορισμένους μαζικούς πυροβολισμούς, συνήθως ακούγονται κάποιες φωνές για τα μέτρα ελέγχου των όπλων και αντεγκλήσεις σχετικά με το δικαίωμα να φέρεις όπλα. Στο τέλος της ημέρας, πολύ λίγα, αν μη τι άλλο, γίνονται.

Σύμφωνα με μια ανοιχτή μελέτη του JAMA Network, από το 1990, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο έρωτας με τα όπλα σε αυτή τη χώρα είναι απίθανο να αλλάξει.

Αν και ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών θέλει αυστηρότερους περιορισμούς στα πυροβόλα όπλα, αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος - έρχονται αντιμέτωποι με μια πολύ ισχυρή και προσοδοφόρα βιομηχανία πυροβόλων όπλων, η οποία αξίζει 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική χώρα, τα κέρδη υπερισχύουν των συμφερόντων των ανθρώπων και το εκπληκτικό χρηματικό ποσό σημαίνει πως οι ομάδες λόμπι με επιρροή προωθούν την ατζέντα της βιομηχανίας όπλων στην Ουάσιγκτον.

Μόνο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι κατασκευαστές όπλων ξόδεψαν 9,55 εκατομμύρια δολάρια για να παρασύρουν τους πολιτικούς προς τον τρόπο σκέψης τους. Αυτό είναι εκτός από τα εκατομμύρια δολάρια που σπαταλήθηκαν για να πείσουν τους πολιτικούς.

Τα λόμπι υπέρ των όπλων και οι υποστηρικτές τους συνήθως αναφέρουν τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ ως λόγο για την αντίστασή τους στον έλεγχο των όπλων. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι το κέρδος είναι πιο βασικό κίνητρο από την τήρηση του Συντάγματος της χώρας.

Οι υποστηρικτές των όπλων δίνουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους εμμένουν στο δικαίωμα να οπλοφορούν τόσο ανένδοτα, παρά την ανησυχητική αύξηση της βίας στην κοινωνία.

Οι λόγοι ποικίλλουν από τη διατήρηση της κουλτούρας της «παλαιάς δύσης» της ανεξαρτησίας που αποίκισε τη χώρα ζωντανή μέχρι εκείνους που λένε ότι φοβούνται αυτό που αποκαλούν «μεγάλο χέρι» της Ουάσιγκτον.

Σε μια συνεδρίαση της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας πρόσφατα, ο Wayne LaPierre, επικεφαλής της National Rifle Association (NRA), της πιο ισχυρής οντότητας λόμπι όπλων στη χώρα, ρωτήθηκε εάν συμφωνούσε με άτομα που απαιτούν πυροβόλα όπλα για να προστατευθούν από την κυβέρνηση.

«Γερουσιαστή, νομίζω χωρίς καμία αμφιβολία, αν κοιτάξετε γιατί οι Ιδρυτές μας το έθεσαν εκεί, είχαν ζήσει κάτω από την τυραννία του Βασιλιά Γεωργίου και ήθελαν να βεβαιωθούν πως αυτοί οι ελεύθεροι άνθρωποι σε αυτή τη νέα χώρα δεν θα υποτάσσονταν ποτέ ξανά και να πρέπει να ζήσουν κάτω από την τυραννία», απάντησε.

Αυτό συνοψίζει πώς νιώθει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων για το γιατί πρέπει να είναι οπλισμένοι στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, 6 στους 10 ιδιοκτήτες όπλων λένε πως κρατούν όπλα για αυτοπροστασία καθώς δεν αισθάνονται ασφαλείς στο σπίτι τους ή έξω. Αυτό είναι βαθύτατα προβληματικό για κάθε κοινωνία όταν οι άνθρωποι δεν έχουν αίσθημα ασφάλειας και αισθάνονται την ανάγκη για αυτοπροστασία μέσω όπλων επίθεσης.

Επίσης, παρά τον αυξανόμενο αριθμό μαζικών πυροβολισμών στη χώρα, η συναίνεση για την απαλλαγή της χώρας ακόμη και από αυτόματα όπλα διαφεύγει. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία μεταξύ αυτών των δύο ομάδων - εκείνων που λένε ότι σε αυτήν την εποχή οι άμαχοι δεν χρειάζεται να είναι οπλισμένοι και αυτοί που λένε πως οι άμαχοι πρέπει να είναι οπλισμένοι.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη δυσπιστία μεταξύ των Αμερικανών και της κυβέρνησής τους, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι εκπροσωπεί και προωθεί τα συμφέροντα ισχυρών και ισχυρών ομάδων, αντί των απλών και ευάλωτων ανθρώπων.

Και το χάσμα μεταξύ των Αμερικανών συνεχίζει να μεγαλώνει. Ενώ η άρχουσα ελίτ κάνει ελάχιστα πράγματα για τον περιορισμό της βίας με τα όπλα, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, φοβούμενοι πως αυτοί ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να πυροβοληθούν ενώ κάνουν τις πιο πεζές καθημερινές εργασίες.

Αυτός ο φόβος δεν είναι αδικαιολόγητος, καθώς άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί ενώ βρίσκονταν στην εκκλησία, στο παντοπωλείο, σε μια συναυλία και σχεδόν οπουδήποτε. Οι γονείς φοβούνται για την ασφάλεια των παιδιών τους καθώς τα σχολεία έχουν γίνει κύριος στόχος μαζικών πυροβολισμών.

Τι λέει αυτό για μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει ακόμη και τους πιο ευάλωτους και αδύναμους της;

Κατά ειρωνικό τρόπο, η χώρα που ήταν η κύρια υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή σε άλλες χώρες καταρρέει τώρα από μέσα. Ή ίσως, είναι απλώς ένα φυσικό σύμπτωμα της ασθένειας, καθώς η βία γεννά βία.

* Η Marzieh Hashemi είναι γεννημένη στις ΗΠΑ, με έδρα το Ιράν, ανώτερος δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail