Δρόμωνες

«Δρόμωνες», τον 19ο αιώνα, αποκαλούντο ιστιοφόρα πολεμικά πλοία. Σήμερα Drones (κηφήνες, αγγλιστί), αποκαλούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) που μεταβάλλουν άρδην το πεδίο μάχης. Πρόκειται για νέα φονικά όπλα, εφοδιασμένα με κάμερα, που πετούν σε αρκετό ύψος και αποσκοπούν να εντοπίσουν τις εχθρικές τακτικές δυνάμεις – κυρίως τανκς και εφοδιοπομπές - τις οποίες πλήττουν εκ του μακρόθεν, χωρίς την διακινδύνευση ενός πανάκριβου αεριωθουμένου και του πιλότου (του οποίου η εκπαίδευση κοστίζει σημαντικά). Κυρίως, η καθοδήγηση κι η ανάκληση του ΜΕΑ από το προσωπικό  εδάφους για νέα αποστολή, εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακος. Το προσωπικό εδάφους είναι το πολύ δύο στρατιώτες του πυροβολικού.

Από: energia.gr / Του Κώστα Κόλμερ

Η χρήση ΜΕΔ στον πόλεμο της Ουκρανίας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και την παράταση του Ρωσονατοϊκού πολέμου. Οι Ουκρανικοί ΜΕΑ , αμερικανικής κατασκευής, είναι αυξημένης αποτελεσματικότητος και υπέρτεροι των Ιρανικών με τους οποίους είναι εξοπλισμένοι οι Ρώσοι.

Η «κλασική» πολεμική αντίληψη της συγκεντρώσεως δυνάμεων από την Ρωσία είναι ό,τι πρέπει για να τις καταστρέψει ένα σύγχρονο ΜΕΑ των Ουκρανών.

Τα ΜΕΑ προσφέρονται επίσης στον κατά θάλασσα αγώνα όπου τα ιδιαιτέρως μεγάλα πλοία, αεροπλανοφόρα, φρεγάτες και κορβέτες προσφέρουν ιδανικό στόχο και εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο. Λχ. το μοναδικό Τουρκικό «αεροπλανοφόρο» για το οποίο υπερηφανεύεται ο Ερντογάν , θα μπορούσε ν’ αχρηστευθεί από ένα μόνο Ελληνικό ΜΕΑ που κοστίζει σχετικώς ελάχιστα.

Το πρόβλημα είναι και για τις Ελληνικές φρεγάτες και κορβέτες που έχουν παραγγελθεί στα Γαλλικά ναυπηγεία. Ελπίζεται ότι προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα των νέων σκαφών θα μπορούν να καταστρέψουν τα ΜΕΑ στον αέρα και τους πυραύλους που εξαποστέλλουν.

Μήπως όμως θα ήταν καλυτέρα επιλογή, η ανάπτυξη εγχωρίας βιομηχανίας παραγωγής ΜΕΔ , που μπορεί  να στηθεί γρήγορα και φθηνά, παρά της προμηθείας πανάκριβων μεγάλων πλοίων;

Αρμόδιο  να ερωτηθεί είναι το Πολεμικό Ναυτικό μας που έχει μακρά παράδοση από τα … «πυρπολικά» στον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1821 μέχρις επί των ημερών μας που αποφεύγει τους εμβολισμούς από Τουρκικά πλοία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail