Πρόεδρος Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για νομικές εκπλήξεις»


Επίθεση κατά της Αθήνας από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαδίκ Αχμέτ, η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο του Νομάρχη της Αδριανούπολης και το Πανεπιστήμιο Θράκης, συμμετείχε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ επισημαίνοντας ότι το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενστερνίζεται τον αγώνα των «Τούρκων στη Δυτική Θράκη» -όπως αναφέρθηκε στη μουσουλμανική κοινότητα- «όχι μόνο ως πολιτικό κόμμα αλλά στο όνομα ολόκληρης της Τουρκίας».
 
Από: tanea.gr / Του Κωνσταντίνου Χασανδρινού

Ο Σεντόπ σημείωσε πως «85 εκατ. άνθρωποι που ζούμε στην Τουρκία στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Στεκόμαστε πλάι στον σκοπό τους. Όσο υπάρχει Τουρκία, όσο έχουμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους, θα είμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υποστήριξε πως ο αγώνας των Τούρκων στη Δυτική Θράκη είναι αγώνας για «να συμμορφωθεί η Ελλάδα με το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει».
 

 
«Αντι-τουρκική στάση»

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανεξαρτησία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, ο Σεντόπ ανέφερε: «Τώρα, φυσικά, η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία ενός αιώνα πριν, υπάρχει μια πολύ ισχυρότερη Τουρκία. Μιλάμε για ένα έθνος που αγωνίζεται μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του».

Ο Σεντόπ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com και τουρκικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η Ελλάδα έχει αντι-τουρκική στάση.

«Προσπαθούν να εδραιώσουν την αρχή ενός έθνους που βασίζεται στην εχθρότητα προς την Τουρκία» είπε, και συνέχισε:

«Βλέπουμε ότι μια αντι-τουρκική στάση στην Ελλάδα έχει υψώσει τη φωνή της, ίσως έχει μπει στην προεκλογική ατζέντα εκεί η εχθρότητα προς την Τουρκία κι έτσι έχει αυξηθεί και οξυνθεί. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να προσπαθεί να εξηγήσει την εθνική της ύπαρξη στη βάση της εχθρότητας προς μια άλλη χώρα προκειμένου να προστατέψει και να διατηρήσει αυτή την εθνική ύπαρξη. Αυτό όμως έχει κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπαθεί να θεμελιώσει την αρχή της ως έθνους στη βάση της εχθρότητας προς την Τουρκία και όχι στις δικές της ιστορικές αξίες και πολιτισμό. Δεν είναι βιώσιμο όμως αυτό, δεν είναι διατηρήσιμο, δεν είναι υπερασπίσιμο».

Η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη

«Έχουμε δει σε περιόδους της Ιστορίας ότι όταν ένα κράτος προσπαθεί να περηφανεύεται κατά των γειτόνων του στηριζόμενο σε άλλες χώρες, καθήμενο στην αγκαλιά αυτών των χωρών, δεν πετυχαίνει» συνέχισε ο Σεντόπ και πρόσθεσε:

«Αυτό έχει κάνει η Ελλάδα. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από οικονομική και στρατιωτική άποψη με μια απερίσκεπτη εχθρότητα προς την Τουρκία, ίσως μάλιστα διακινδυνεύοντας να γίνουν η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κανένα όφελος για την Ελλάδα. Δεν ωφελεί τους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, τους δικούς τους ανθρώπους. Και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος, να πάρει στα σοβαρά ένα κράτος που κάνει μια τέτοια προσπάθεια και συνεχίζει να υπάρχει. Από αυτή την άποψη, λέμε, αντίθετα, ότι η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, ενώ η εχθρότητα της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη. Επομένως, όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναλαμβάνουν δράση, μιλάνε και κάνουν υπολογισμούς κατά της Τουρκίας».

 
 
Η Ανατολική Μεσόγειος

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστάσεις σε νομικό επίπεδο στην ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά στα νησιά, θα πρέπει να αξιολογηθούν σωστά. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να πυροδοτήσει το περιβάλλον στο οποίο αυτά τα θέματα θα τεθούν σε ημερήσια διάταξη, διαφορετικά θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάποιες εκπλήξεις, νομικά και από άποψη διεθνούς δικαίου».

«Ως Τουρκία θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα και ηρεμία τόσο στο άμεσο περιβάλλον όσο και στον κόσμο» τόνισε ο Σεντόπ, υποστηρίζοντας ότι γίνονται οι μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για το σκοπό αυτό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail