Τέλος παιχνιδιού για την Ουκρανία στο Μπαχμούτ;

Ενώ δυτικοί ειδήμονες (νομίζω ότι η περιγραφή είναι πιο εύστοχη) και τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να επιμένουν πως η Ουκρανία διώχνει τη Ρωσία, τα γεγονότα στο Soledar και το Bahkmut λένε μια διαφορετική ιστορία.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προτού εμβαθύνω στις ιδιαιτερότητες της ρωσικής προέλασης, επιτρέψτε μου να επισημάνω κάποια φασαρία από τον Niall Ferguson, που γεννήθηκε στη Σκωτία και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Φέργκιουσον διασκεδάζει με άγνοια και αυταπάτες ενώ υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης της οικογένειας Milbank στο Ινστιτούτο Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ:

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου πέτυχε αναμφίβολα να αποδυναμώσει το καθεστώς του Πούτιν. Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί καταστροφικές απώλειες εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού. Η ρωσική οικονομία μπορεί να μη συρρικνώθηκε τόσο πολύ όσο ήλπιζε η Ουάσιγκτον (μόλις 3,4% πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά οι ρωσικές εισαγωγές έχουν καταρρεύσει λόγω των δυτικών ελέγχων στις εξαγωγές. Καθώς το απόθεμα εισαγόμενων ανταλλακτικών και μηχανημάτων της Ρωσίας εξαντλείται, η ρωσική βιομηχανία θα αντιμετωπίσει βαθιές διαταραχές, μεταξύ άλλων στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

Πέρυσι, η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που δεν μπορεί να αλλάξει δρομολόγηση, καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικοί αγωγοί. Ο Πούτιν πίστευε ότι το όπλο αερίου θα του επέτρεπε να διχάσει τη Δύση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει λειτουργήσει. Η Ρωσία προσπάθησε επίσης να πνίξει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά αυτός ο μοχλός είχε μικρή στρατηγική αξία καθώς οι μεγαλύτεροι χαμένοι του αποκλεισμού ήταν οι φτωχές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Το καθαρό αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν μέχρι στιγμής ήταν να υποβιβάσει τη Ρωσία σε κάτι σαν οικονομικό παράρτημα της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου. Και οι δυτικές κυρώσεις σημαίνουν πως ό,τι εξάγει η Ρωσία στην Κίνα πωλείται με έκπτωση. . . .

Ως εκ τούτου, ο πόλεμος φαίνεται προορισμένος, όπως ο πόλεμος της Κορέας στον Α' Ψυχρό Πόλεμο, να συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένα αδιέξοδο, ο Πούτιν πεθάνει και συμφωνηθεί μια ανακωχή που χαράσσει νέα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το πρόβλημα με τους παρατεταμένους πολέμους είναι ότι το κοινό των ΗΠΑ και της Ευρώπης τείνουν να το κουράζουν πολύ πριν το κάνει ο εχθρός.

https://wwsg.com/speaker-news/all-is-not-quiet-on-the-eastern-front/

Πώς μπορεί ένας τύπος σαν αυτόν να θεωρείται «διανοούμενος» όταν εμπορεύεται κραυγαλέα παραπληροφόρηση; Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν «αποδυναμωθεί». Ακριβώς το αντίθετο. Η Ρωσία ήταν απασχολημένη με την οικοδόμηση ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού και εμπορικού συστήματος που είναι ανεξάρτητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο περίεργος ισχυρισμός του Φέργκιουσον πως ο ρωσικός στρατός «έχει υποστεί καταστροφικές απώλειες εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού», είναι περισσότερο ψυχολογική προβολή. Περιγράφει την Ουκρανία, όχι τη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει τόσο έλλειψη προσωπικού που κινητοποιεί βίαια αγόρια 16 ετών και άνδρες 60 ετών. Όπως έχω γράψει προηγουμένως, ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που κατέφυγε σε τόσο απελπισμένη στρατολόγηση ήταν ένας τύπος στο Βερολίνο που κρυβόταν σε ένα καταφύγιο κάτω από το Ράιχσταγκ, ενώ ο ρωσικός στρατός μαζευόταν γύρω από το Βερολίνο.

Ο καημένος ο Niall δυσκολεύεται επίσης να κατανοήσει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία και παράγει τεχνολογικά εξελιγμένα όπλα, αεροπλάνα, τανκς και πλοία. Η Ρωσία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν εξαρτάται από τη συλλογή βασικών ορυκτών και μετάλλων σπάνιων γαιών από ξένες χώρες. Η Ρωσία διαθέτει τεράστιους φυσικούς πόρους εντός των συνόρων της για να καλύψει τις ανάγκες της. Μια νότα ειρωνείας, οι Βρετανοί προσπάθησαν και απέτυχαν να εκτοξεύσουν έναν διαστημικό δορυφόρο σήμερα:

Η προσπάθεια της Βρετανίας να γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που θα εκτοξεύσει δορυφόρους στο διάστημα κατέληξε με πικρή απογοήτευση νωρίς την Τρίτη, όταν η Virgin Orbit είπε ότι ο πύραυλός της είχε υποστεί μια ανωμαλία που τον εμπόδισε να φτάσει σε τροχιά.

https://www.reuters.com/world/uk/tiny-english-seaside-resort-counts-down-western-europes-first-satellite-launch-2023-01-09/

Συγγνώμη, δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Η Βρετανία σπάει τα μούτρα της ενώ η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη που μεταφέρουν Αμερικανούς αστροναύτες (και άλλους) από και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και ο Φέργκιουσον επιμένει τυφλά πως η οικονομία της Ρωσίας υποφέρει.

Μετά από μερικούς μήνες αδυσώπητης λείανσης, η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής των ουκρανικών δυνάμεων που κρέμονται από το Bahkmut και το Soledar. Το CNN, σοκαριστικά, ανέφερε για την καταστροφή που εκτυλίσσεται σήμερα στο Soledar και το Bahkmut:

Ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην ανατολική πόλη Soledar είπε στο CNN πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη» και ο αριθμός των νεκρών είναι τώρα τόσο υψηλός που «κανείς δε μετράει τους νεκρούς».

Ο στρατιώτης προέρχεται από την 46η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, η οποία ηγείται του αγώνα της Ουκρανίας για να κρατήσει το Soledar ενόψει μιας μαζικής επίθεσης από ρωσικά στρατεύματα και μισθοφόρους Wagner. . . .

Περιέγραψε ένα δυναμικό πεδίο μάχης όπου τα κτίρια αλλάζουν χέρια καθημερινά και οι μονάδες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον κλιμακούμενο αριθμό των νεκρών. «Κανείς δε θα σας πει πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες. Γιατί κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Ούτε ένα άτομο», είπε. «Ούτε στο αρχηγείο. Ούτε οπουδήποτε. Οι θέσεις παίρνονται και επαναλαμβάνονται συνεχώς. Αυτό που ήταν το σπίτι μας σήμερα, γίνεται της Βάγκνερ την επόμενη μέρα». . .

Ο στρατιώτης είπε ότι πίστευε πως οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας θα εγκατέλειπαν τελικά τον αγώνα για το Soledar και αναρωτήθηκε γιατί δεν το είχαν κάνει ακόμη. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι η πόλη θα εγκαταλειφθεί. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό», είπε. «Θέλω απλώς να καταλάβω ποιο είναι το νόημα [να μάχεσαι σπίτι με σπίτι]. Γιατί να πεθάνουμε, αν πρόκειται να το αφήσουμε ούτως ή άλλως σήμερα ή αύριο;»

Ο δημιουργός του ρωσικού Ομίλου Wagner ανέφερε αργά την Τρίτη (ώρα Ουκρανίας) ότι το Soledar περικυκλώθηκε και πως τα ουκρανικά στρατεύματα έλαβαν τελεσίγραφο να παραδοθούν:

Μονάδες της PMC «Wagner» ανέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας του Soledar. Επιπλέον, διαμορφώθηκε ένα καζάνι στο κέντρο της πόλης, στο οποίο βρίσκονται τα λείψανα των μαχητών της UAF. Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, ο αριθμός των κρατουμένων θα ανακοινωθεί αύριο.

https://t.me/sonar_21/201

Εάν αυτό είναι αλήθεια, αυτό θα είναι άλλο ένα κρίσιμο ορόσημο στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Ένα από τα ρωσικά όπλα που σπέρνουν τον όλεθρο στα ουκρανικά στρατεύματα είναι το TOS 1A με θερμοβαρικές κεφαλές. Είναι ένα τρομακτικό, φονικό όπλο. Τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε χαρακώματα δεν είναι απρόσβλητα από τις καταστροφικές επιπτώσεις του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail