Ο «κατακερματισμένος κόσμος» οδηγεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι αυτόκλητες «ελίτ» του Νταβός φοβούνται. Τόσο φοβισμένες. Στις συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτής της εβδομάδας, ο εγκέφαλος Klaus Schwab – παρουσιάζοντας το σήμα κατατεθέν του Bond villain (ενός κακού σε ταινία του 007) – σκέφτηκε ξανά και ξανά μια κατηγορηματική επιταγή: χρειαζόμαστε τη  «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Του Πέπε Εσκομπάρ - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ η διάγνωσή του για τον «πιο κρίσιμο κατακερματισμό» στον οποίο βυθίζεται τώρα ο κόσμος είναι προβλέψιμα ζοφερή, ο κ. Schwab υποστηρίζει πως «το πνεύμα του Νταβός είναι θετικό» και στο τέλος μπορεί να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι σε μια «πράσινη βιώσιμη οικονομία».

Αυτό στο οποίο το Νταβός ήταν καλό αυτή την εβδομάδα είναι να πλημμυρίζει την κοινή γνώμη με νέα μάντρα. Υπάρχει το "The New System" το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη την τρομερή αποτυχία της πολύ βαριάς μεγάλης επαναφοράς, μοιάζει τώρα με εσπευσμένη ενημέρωση του τρέχοντος – τρανταχτού – λειτουργικού συστήματος.

Το Νταβός χρειάζεται νέο υλικό, νέες δεξιότητες προγραμματισμού, ακόμη και έναν νέο ιό. Ωστόσο, προς το παρόν το μόνο που είναι διαθέσιμο είναι μια «πολυκρίση»: ή, για το Νταβός μιλάμε, μια «συστάδα σχετικών παγκόσμιων κινδύνων με σύνθετες επιπτώσεις».

Σε απλά αγγλικά: μια τέλεια καταιγίδα.

Αβάσταχτες τρύπες από αυτό το νησί Διαίρει και βασίλευε στη βόρεια Ευρώπη μόλις ανακάλυψαν ότι η «γεωπολιτική», δυστυχώς, δεν μπήκε ποτέ πραγματικά στο σκοτεινό τούνελ του «τέλους της ιστορίας»: προς μεγάλη τους έκπληξη είναι πλέον επικεντρωμένη –και πάλι– σε όλη την Χάρτλαντ, όπως είναι ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας.

Διαμαρτύρονται για «απειλητική» γεωπολιτική, η οποία είναι κωδικός για τη Ρωσία-Κίνα, με το Ιράν να συνδέεται.

Αλλά το κερασάκι στην τούρτα των Άλπεων είναι η αλαζονεία / βλακεία που δίνει στην πραγματικότητα το παιχνίδι: το Σίτι του Λονδίνου και οι υποτελείς του είναι θυμωμένοι επειδή ο «κόσμος που έφτιαξε το Νταβός» καταρρέει γρήγορα.

Το Νταβός δεν «έφτιαξε» κανέναν κόσμο εκτός από το δικό του προσομοιότυπο.

Το Νταβός δεν είχε ποτέ τίποτα σωστό, γιατί αυτές οι «ελίτ» ήταν πάντα απασχολημένες με το να υμνούν την Αυτοκρατορία του Χάους και τις θανατηφόρες «περιπέτειές» της στον Παγκόσμιο Νότο.

Το Νταβός όχι μόνο απέτυχε να προβλέψει όλες τις πρόσφατες, μεγάλες οικονομικές κρίσεις, αλλά κυρίως την τρέχουσα «τέλεια καταιγίδα», που συνδέεται με την αποβιομηχάνιση της Συλλογικής Δύσης που προκάλεσε ο νεοφιλελευθερισμός.

Και, φυσικά, το Νταβός δεν έχει ιδέα για την πραγματική Επαναφορά που λαμβάνει χώρα προς την πολυπολικότητα.

Οι αυτοαποκαλούμενοι ηγέτες της κοινής γνώμης είναι απασχολημένοι να «ανακαλύπτουν ξανά» πως το The Magic Mountain του Τόμας Μαν διαδραματίστηκε στο Νταβός – «με φόντο μια θανατηφόρα ασθένεια και της παρεμπόδισης ενος παγκοσμίουυ πολέμου» – σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Λοιπόν, στις μέρες μας η «ασθένεια» - πλήρως βιοοπλισμένη - δεν είναι ακριβώς θανατηφόρα αυτή καθεαυτή. Και ο «επικείμενος Παγκόσμιος Πόλεμος» στην πραγματικότητα ενθαρρύνεται ενεργά από μια φυλή νεο-συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων των ΗΠΑ: ένα μη εκλεγμένο, ακαταλόγιστο, δικομματικό Deep State που δεν υπόκειται καν στην ιδεολογία. Ο εγκληματίας πολέμου εκατονταετίας Χένρι Κίσινγκερ ακόμα δεν το έχει καταλάβει.

Ένα πάνελ του Νταβός για την απο-παγκοσμιοποίηση ήταν γεμάτο από ανακολουθίες, αλλά τουλάχιστον μια δόση πραγματικότητας παρείχε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, με τις τεράστιες γνώσεις του στα οικονομικά, την επιστήμη και την τεχνολογία, τουλάχιστον βοήθησε πολύ να καθορίσει τις πέντε κορυφαίες κατευθυντήριες γραμμές του Πεκίνου για το άμεσο μέλλον – πέρα ​​από την καθιερωμένη αυτοκρατορική Σινοφοβία.

Η Κίνα θα επικεντρωθεί στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης, την ομαλή διατήρηση των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων· την «υγιή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα». εμβάθυνση της μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων· και τον στόχο για «ελκυστικές ξένες επενδύσεις».

Ρωσική αντίσταση, αμερικανικός γκρεμός

Ο Emmanuel Todd δεν ήταν στο Νταβός. Αλλά ήταν ο Γάλλος ανθρωπολόγος, ιστορικός, δημογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής που κατέληξε να ανακατεύει όλα τα κατάλληλα φτερά σε όλη τη συλλογική Δύση αυτές τις τελευταίες μέρες με ένα συναρπαστικό ανθρωπολογικό αντικείμενο: μια συνέντευξη βασισμένη στην πραγματικότητα.

Ο Τοντ μίλησε στη Le Figaro – την εφημερίδα της επιλογής του γαλλικού κατεστημένου και της υψηλής αστικής τάξης. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στη σελίδα 22, στριμωγμένη ανάμεσα σε παροιμιώδεις ρωσοφοβικές στρώσεις και με μια εξαιρετικά σύντομη αναφορά στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας. Έτσι, οι άνθρωποι έπρεπε πραγματικά να δουλέψουν σκληρά για να τη βρουν.   

Ο Τοντ αστειεύτηκε πως έχει τη – παράλογη – φήμη ενός «καταστροφέα επαναστατών» στη Γαλλία, ενώ στην Ιαπωνία τον σέβονται, τον παρουσιάζουν στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τα βιβλία του δημοσιεύονται με μεγάλη επιτυχία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου (πάνω από 100.000 αντίτυπα που πωλήθηκαν): Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει».

Είναι σημαντικό ότι αυτό το ιαπωνικό best seller δεν υπάρχει στα γαλλικά, λαμβάνοντας υπόψη πως ολόκληρη η εκδοτική βιομηχανία με έδρα το Παρίσι ακολουθεί τη γραμμή ΕΕ/ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Το γεγονός ότι ο Τοντ παίρνει αρκετά πράγματα σωστά είναι ένα μικρό θαύμα στο σημερινό, αβυσσαλέα μυωπικό ευρωπαϊκό πνευματικό τοπίο (υπάρχουν άλλοι αναλυτές ειδικά στην Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά έχουν πολύ μικρότερο βάρος από τον Τοντ).

Ορίστε λοιπόν οι συνοπτικές καλύτερες επιτυχίες του Todd.

- Ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά: «Μετάβαση από έναν περιορισμένο εδαφικό πόλεμο σε μια παγκόσμια οικονομική σύγκρουση, μεταξύ της συλλογικής Δύσης από τη μια πλευρά και της Ρωσίας που συνδέεται με την Κίνα από την άλλη πλευρά, αυτό έγινε Παγκόσμιος Πόλεμος».

- Το Κρεμλίνο, λέει ο Τοντ, έκανε ένα λάθος, υπολογίζοντας ότι μια αποσυντιθέμενη κοινωνία της Ουκρανίας θα κατέρρεε αμέσως. Φυσικά δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες για το πώς η Ουκρανία είχε εξοπλιστεί μέχρι το τέλος από την στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

- Ο Τοντ είναι ευδιάκριτος όταν τονίζει πώς η Γερμανία και η Γαλλία είχαν γίνει δευτερεύοντες εταίροι στο ΝΑΤΟ και δεν γνώριζαν τι σχεδιαζόταν στην Ουκρανία στρατιωτικά: «Δεν γνώριζαν ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Πολωνοί μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει έναν εκτεταμένο πόλεμο. Ο θεμελιώδης άξονας του ΝΑΤΟ είναι τώρα Ουάσιγκτον-Λονδίνο-Βαρσοβία-Κίεβο».

- Το σημαντικό δώρο του Τοντ είναι ένας δολοφόνος: «Η αντίσταση της ρωσικής οικονομίας οδηγεί το αυτοκρατορικό αμερικανικό σύστημα στον γκρεμό. Κανείς δεν είχε προβλέψει πως η ρωσική οικονομία θα αντιμετώπιζε την "οικονομική δύναμη" του ΝΑΤΟ».

- Κατά συνέπεια, «οι νομισματικοί και χρηματοοικονομικοί αμερικανικοί έλεγχοι σε όλο τον κόσμο μπορεί να καταρρεύσουν, και μαζί τους η δυνατότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν μάταια το τεράστιο εμπορικό τους έλλειμμα».

- Και γι' αυτό «είμαστε σε έναν ατελείωτο πόλεμο, σε μια σύγκρουση όπου το συμπέρασμα είναι η κατάρρευση του ενός ή του άλλου».

- Σχετικά με την Κίνα, ο Τοντ μπορεί να ακούγεται σαν μια πιο επιθετική εκδοχή του Liu He στο Νταβός: «Αυτό είναι το θεμελιώδες δίλημμα της αμερικανικής οικονομίας: δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κινεζικό ανταγωνισμό χωρίς την εισαγωγή ειδικευμένου κινεζικού εργατικού δυναμικού».

- Όσο για τη ρωσική οικονομία, «αποδέχεται τους κανόνες της αγοράς, αλλά με σημαντικό ρόλο για το κράτος, και διατηρεί την ευελιξία σχηματισμού μηχανικών που επιτρέπουν προσαρμογές, βιομηχανικές και στρατιωτικές».

- Και αυτό μας φέρνει, για άλλη μια φορά, στην παγκοσμιοποίηση, με τρόπο που τα στρογγυλά τραπέζια του Νταβός ήταν ανίκανα να κατανοήσουν: «Έχουμε μετεγκαταστήσει τόσο μεγάλο μέρος της βιομηχανικής μας δραστηριότητας που δεν ξέρουμε αν η πολεμική μας παραγωγή μπορεί να διατηρηθεί».

- Σε μια πιο σοφή ερμηνεία αυτής της πλάνης της «σύγκρουσης των πολιτισμών», ο Τοντ προτείνει την ήπια δύναμη και καταλήγει σε ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα: «Στο 75 τοις εκατό του πλανήτη, η οργάνωση της γονεϊκότητας ήταν πατρογονική, και γι' αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε ισχυρή κατανόηση της ρωσικής θέσης. Για τη συλλογική μη Δύση, η Ρωσία επιβεβαιώνει έναν καθησυχαστικό ηθικό συντηρητισμό».

- Έτσι, αυτό που μπόρεσε να πετύχει η Μόσχα είναι να «επανατοποθετηθεί ως το αρχέτυπο μιας μεγάλης δύναμης, όχι μόνο «αντι-αποικιοκρατικής», αλλά και πατρογονικής και συντηρητικής όσον αφορά τα παραδοσιακά ήθη».

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Τοντ καταρρίπτει το μύθο που πωλούν οι «ελίτ» ΕΕ/ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένου του Νταβός – ότι η Ρωσία είναι «απομονωμένη», τονίζοντας πώς οι ψήφοι στον ΟΗΕ και το γενικό συναίσθημα σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο χαρακτηρίζουν τον πόλεμο, «περιέγραψε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως σύγκρουση για πολιτικές αξίες, στην πραγματικότητα, σε βαθύτερο επίπεδο, ως σύγκρουση ανθρωπολογικών αξιών».      

Ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι

Μήπως η Ρωσία – μαζί με το πραγματικό Quad, όπως τους όρισα (με την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν) – κυριαρχούν στο ανθρωπολογικό διακύβευμα;  

Το πραγματικό Quad έχει ό,τι χρειάζεται για να ανθίσει σε μια νέα διαπολιτισμική εστία ελπίδας σε έναν «κατακερματισμένο κόσμο».

Ανακατέψτε την κομφουκιανή Κίνα (μη δυαδική, χωρίς υπερβατική θεότητα, αλλά με τον Τάο να ρέει μέσα από τα πάντα) με τη Ρωσία (Ορθόδοξη Χριστιανή, που σέβεται τη θεϊκή Σοφία), την πολυθεϊστική Ινδία (τροχός της αναγέννησης, νόμος του κάρμα) και το σιιτικό Ιράν (του Ισλάμ είχε προηγηθεί ο Ζωροαστρισμός, η αιώνια κοσμική μάχη μεταξύ Φωτός και Σκότους).

Αυτή η ενότητα στην ποικιλομορφία είναι σίγουρα πιο ελκυστική και πιο ανεβαστική από τον άξονα του Forever War.

Θα μάθει ο κόσμος από αυτό; Ή, για να παραθέσω τον Χέγκελ - «αυτό που μαθαίνουμε από την ιστορία είναι ότι κανείς δε μαθαίνει από την ιστορία» - είμαστε απελπιστικά καταδικασμένοι;


* Ο Πέπε Εσκομπάρ είναι βετεράνος δημοσιογράφος, συγγραφέας και ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής που επικεντρώνεται στην Ευρασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail