Τι αλλάζει στα ακίνητα - Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές

Στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στα ακίνητα που ξεκίνησε το 2019 με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση, περιορίζοντας από τη μία τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάζεις, επεκτείνοντας από την άλλη τις αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παρεμβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία που κατά βάση αφορούν τα τμήματα που μισθώνονται, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και σταθερούς κανόνες για όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, και η φορολογική διοίκηση προχωρά σε παρεμβάσεις, με την κατάργηση πιστοποιητικών για ταχύτερες μεταβιβάσεις, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το πλαίσιο των αλλαγών ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AΑΔΕ) στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Ειδικότερα:

1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Παρατείνεται η προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών. Δεκάδες δήμοι έχουν καταθέσει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι "όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ".

2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών. Περισσότερες από 2.167 περιοχές θα αποκτήσουν τιμή ζώνης. Το έργο του καθορισμού των τιμών ζώνης αναλαμβάνουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Πρόκειται για "το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία", όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

3. Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Σχεδιάζεται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα, με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5. Κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καταργηθούν πιστοποιητικά που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να χρειάζονται σήμερα, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Πλατφόρμα Ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

7. Σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό. Την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο κανόνων για τον αιγιαλό και την παραλία και τις μισθώσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail