Πρέπει η Ρωσία να πάει τον πόλεμο στα κράτη του ΝΑΤΟ;

REUΤΕRS/ Τom Βrenne
Το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Εν ολίγοις, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Γιατί λοιπόν η Ρωσία περιορίζει τους στρατιωτικούς της στόχους στο ουκρανικό έδαφος;

Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Μόσχα έχει πει επανειλημμένα πως ο πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας γίνεται όλο και πιο εμφανής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους που αντλούν όπλα έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες για την κατάσταση.

Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο βαθιά και πιο συντονισμένη. Όχι πολύ καιρό πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονταν να τονίσουν ότι η στρατιωτική τους βοήθεια ήταν «μόνο αμυντική» και «μη θανατηφόρα». Η Γερμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, γελοιοποιήθηκε στο παρελθόν επειδή περιόρισε τον εξοπλισμό της στα «κράνη».

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προμηθεύουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που θα μπορούσαν να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στο ρωσικό εναέριο χώρο, καθώς έχουν προχωρήσει στην παράδοση κύριων αρμάτων μάχης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov καυχήθηκε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουκρανία έχει γίνει de facto μέλος του ΝΑΤΟ λόγω του πληθώρας όπλων και στρατιωτικών συμβούλων που έχει λάβει από τον οργανισμό των 28 εθνών.

Ο Ρέζνικοφ είπε επίσης πρόσφατα πως η Ουκρανία υπηρετούσε σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να νικήσει τη Ρωσία.

Το BBC ανέφερε: «Καθώς η Πολωνία και η Βρετανία αποκάλυψαν σχέδια να παραδώσουν άρματα μάχης για πρώτη φορά, ο κ. Ρέζνικοφ είπε ότι ήταν βέβαιος πως η Ουκρανία θα λάβει άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη και όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει στόχους σε 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) επίσης, γιατί «τα πράγματα άλλαζαν» στις δυτικές χώρες».

Ο βρετανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πρόσθεσε: «Απέρριψε τις ανησυχίες πως οι ανακοινώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ρωσική απάντηση, παρά τις γνωστές πλέον απειλές από τη Μόσχα».

Έχουμε φτάσει δυστυχώς στο στάδιο όπου οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας ενάντια στο ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία εκλαμβάνονται ως κενές ή «γνωστές πλέον» απειλές.

Αυτό σημαίνει ότι παρά την προφανή κλιμάκωση της σύγκρουσης από τα όπλα του ΝΑΤΟ που στάλθηκαν στην Ουκρανία και τον προφανή κίνδυνο να οδηγηθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, οι δυτικές δυνάμεις διπλασιάζουν την τρέλα τους.

Η ανακοίνωση της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα στείλει κύρια άρματα μάχης Challenger αντιμετωπίστηκε με μια έξαλλη προειδοποίηση από τη Ρωσία κατά της κλιμάκωσης. Οι δυτικές δυνάμεις απλώς παρατείνουν τον πόλεμο και υποφέρουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερης σύγκρουσης μεταξύ των πυρηνικών αντιπάλων και καταστέλλουν διπλωματικές εναλλακτικές λύσεις, και ωστόσο αυτές οι ίδιες δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκεντρώνουν περισσότερα όπλα και εμπλοκή.

Η Ρωσία απάντησε στις αναφορές για αποστολή τανκς στην Ουκρανία με εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρη την Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ένας πύραυλος προφανώς διέλυσε μια πολυκατοικία εννέα ορόφων στο Ντνίπρο στις 14 Ιανουαρίου με έως και 40 πολίτες να σκοτώνονται. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευε κτίρια κατοικιών. Υπήρξαν αναφορές για Ουκρανούς αξιωματούχους που παραδέχτηκαν πως το χτύπημα μπορεί να προκλήθηκε από τη δική τους αεράμυνα. Δε θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Αλλά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν γεμάτα από καταδικαστικούς τίτλους και τηλεοπτικές καλύψεις αυτού που χαρακτηρίστηκε ως ρωσική βαρβαρότητα. Ο τόνος των μέσων ενημέρωσης θύμιζε τις σκηνές στη Συρία όπου η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ προπαγάνδα, η αποκαλούμενη ομάδα διάσωσης, τα Λευκά Κράνη, παρουσίαζε τις αεροπορικές επιδρομές ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το «κακό καθεστώς Άσαντ» και τους Ρώσους συμμάχους του.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας, αλλιώς γνωστός ως ρεπορτάζ των εταιρικών δυτικών μέσων ενημέρωσης, απεικονίζει τη Ρωσία ως ένα κακό ενσαρκωμένο που θάβει παιδιά κάτω από τσιμεντόλιθους. Αυτό υπαινίσσεται ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας όταν είπε πως «τα πράγματα αλλάζουν στη Δύση».

Ανεπιθύμητα, αυτός ο πόλεμος υποκινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ με το πραξικόπημα αλλαγής καθεστώτος στο Κίεβο το 2014 και τον επακόλουθο εξοπλισμό παραστρατιωτικών νεοναζί που σκότωσαν Ρώσους στο Ντονμπάς. Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους στο Ντονμπάς με εσκεμμένους βομβαρδισμούς με όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ. Αλλά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ απασχολημένοι με το να διαστρεβλώνουν τη Ρωσία ως «βάρβαρο που κυβερνάται από ένα δεσποτικό Πούτιν».

Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας για την εμβάθυνση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ έπεσαν τελείως στο κενό ή μετατράπηκαν σε απαίσια ρωσική παράνοια. Το αποτέλεσμα είναι πως η προσφορά όπλων του ΝΑΤΟ αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο επιθετική. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τραγικά δεινά και θάνατο, όπως φάνηκε στην καταστροφική επίθεση διαμερισμάτων στο Ντνίπρο το Σαββατοκύριακο.

Αλλά αντί να κάνουν μια παύση και να συνειδητοποιήσουν την ηθική επιταγή της ανάσχεσης των συγκρούσεων και της διερεύνησης της διπλωματίας, οι αλαζονικές δυτικές δυνάμεις κάνουν το αντίθετο. Σωρεύουν περισσότερα καύσιμα στη φωτιά, ανεξάρτητα από την πυρκαγιά που επικρατεί.

Η απόλυτη διαστροφή είναι πως οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Η αυτοσυγκράτηση και η υπομονή που επέδειξε η Ρωσία ενόψει των προκλήσεων και της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια απορρίπτονται ως σημάδια ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να πιέσει ακόμη περισσότερο για να νικήσει τη Ρωσία.

Το καθεστώς του Κιέβου, όπως υπερηφανεύεται ο υπουργός Άμυνας του Ρέζνικοφ, περιμένει αλαζονικά περισσότερα τανκς και ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη από το ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος ολισθαίνει σε μια πλαγιά προς την ολομέτωπη αντιπαράθεση.

Εάν η Μόσχα δεν κάνει τίποτα εκτός από προειδοποιήσεις προς το ΝΑΤΟ που αγνοούνται ή χλευάζονται, φαίνεται αναπόφευκτο ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται.

Έχει έρθει η ώρα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα» κατά των μελών του ΝΑΤΟ; Άλλωστε, οι πετρελαιαγωγοί και οι γέφυρες της Ρωσίας έχουν υποστεί δολιοφθορά από το ΝΑΤΟ, η οικονομία της έχει κυρωθεί μέχρι τέλους από τον οικονομικό πόλεμο. Η Ρωσία έχει σίγουρα το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Το να χτυπήσεις έναν νταή στο πρόσωπο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν νταή.

Είναι σίγουρα επικίνδυνο και δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε βιαστικά. Ποια είναι όμως η εναλλακτική;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail