Ανακατεύεται ξανά η τράπουλα της θέρμανσης από το Φεβρουάριο: Ακριβαίνει το πετρέλαιο, φθηναίνει το αέριο, ασάφεια για το ρεύμα

Αλλάζουν ξανά από το Φεβρουάριο τα δεδομένα στην θέρμανση, ανακατεύοντας τη τράπουλα και ενώ πέφτουν οι θερμοκρασίες καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε για τα καλά στο χειμώνα. Στο πετρέλαιο φαίνεται ότι έρχονται αυξήσεις, στο φυσικό αέριο μειώσεις, ενώ στο ρεύμα επικρατεί ασάφεια ως προς τη συνέχιση των επιδοτήσεων για όλο το εύρος των καταναλώσεων.

Από: energypress.gr / Του Γιώργου Φιντικάκη

Ανατροπές που συνδέονται με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και παραπέμπουν σε υψηλότερο επίπεδο τιμών τουλάχιστον για το Φεβρουάριο. Στο μεν πετρέλαιο, η μέση τιμή πανελλαδικά βρίσκεται στα 1,3 ευρώ το λίτρο, αλλά δεδομένων των ανοδικών τάσεων στο μπρεντ (87,47 δολάρια, χθες, αύξηση 1,5%), όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αυξηθεί.

Καθώς όλα δείχνουν ότι έρχεται αύξηση ζήτησης από πλευράς Κίνας, οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο τιμών, ενώ δημοσκόπηση του Reuters παραπέμπει σε μια μέση τιμή πετρελαίου στα 90 δολάρια σε βάθος χρόνου.

Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τότε το πετρέλαιο στην Ελλάδα θα κινούνταν σήμερα στα 1,4 ευρώ το λίτρο. Τι σημαίνει αυτό για ένα crash test με το φυσικό αέριο;

Η αλήθεια είναι ότι στη παρούσα φάση τα δύο καύσιμα κινούνται παράλληλα, με το αέριο στα 11-12 λεπτά / KWh και το πετρέλαιο στα 11,9 λεπτά. Οι τιμές είναι ίδιες. Τον επόμενο όμως μήνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Αέριο φθηνότερο 40% από το πετρέλαιο

Το μεν πετρέλαιο θα αυξηθεί, όπως όλα δείχνουν, το δε, αέριο θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς θα ενσωματώσει τις τρέχουσες διεθνείς μειώσεις. Στην Ελλάδα ως γνωστόν, το αέριο πωλείται με βάση τις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη βουτιά κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, θα αποτυπωθεί στη λιανική από το Φεβρουάριο.

Σήμερα, η λιανική του αερίου βρίσκεται στα 11-12 λεπτά / KWh, ωστόσο από τον επόμενο μήνα, θα κινείται ακόμη και στα 6,5 λεπτά / KWh. Δηλαδή τουλάχιστον 40- 45% χαμηλότερα από το πετρέλαιο. Tόσο λέγεται ότι θα είναι τις επόμενες εβδομάδες η τιμή πώλησης του αερίου για το σκέλος της ενέργειας, προ ΦΠΑ και χωρίς κόστη μεταφοράς και διανομής.

Μηδενικές επιδοτήσεις για μεγάλες καταναλώσεις;

Και το ρεύμα; Εδώ επικρατεί ακόμη ασάφεια όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το Φεβρουάριο, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν από Δευτέρα ή και Τρίτη. Εφόσον ωστόσο επιβεβαιωθούν τα σενάρια ακόμη και για μηδενικές επιδοτήσεις στις καταναλώσεις από 500 KWh ή 1.000 KWh, τότε τα πράγματα για κάποιες κατηγορίες θα αλλάξουν σημαντικά τον επόμενο μήνα.

Ασκήσεις όπως οι παραπάνω, που ίσως να συνδέονται και με τις πρόσφατες πιέσεις του Eurogroup για αλλαγή του σημερινού μοντέλου επιδοτήσεων, συνδυαστικά με τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για τη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταθέτουν τις ανακοινώσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Ενα είναι βέβαιο. Οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα θα είναι οι πιο χαμηλές από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα τιμολόγησης στην αγορά του ρεύματος. Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπερβούν τα 5 με 6 λεπτά η κιλοβατώρα, με κάποια σενάρια να μιλούν ακόμη και για 4 λεπτά.

Αύξηση ζήτησης από Κίνα, σταθερή παραγωγή από ΟΠΕΚ

Και στο πετρέλαιο; Εκεί, ο Φεβρουάριος ξεκινάει με τα νέα περιοριστικά μέτρα στην διακίνηση του ρωσικού πετρελαίου, τα οποία δεν είναι απίθανο να αποτυπωθούν στο μπρεντ με αυξήσεις στην τιμή του. To τελευταίο ξεπέρασε τα 87,4 δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά τουλάχιστον 13 δολάρια σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Η άνοδος της τιμής του συμπίπτει με μια σημαντική στροφή στο παγκόσμιο μακροοικονομικό τοπίο, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της Κίνας δεν έχουν διόλου αποτυπωθεί στις τρέχουσες τιμές.

Η κοινή υπουργική επιτροπή εποπτείας του OPEC+, που παρακολουθεί τη διεθνή αγορά αργού, σχεδιάζει να συναντηθεί την 1η Φεβρουάρίου, χωρίς να αναμένεται να τροποποιήσει τα επίπεδα παραγωγής των κρατών-μελών του καρτέλ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε θα δοθεί περαιτέρω ανοδική ώθηση στις τιμές, αφού την ίδια στιγμή που θα αυξάνεται η ζήτηση από τη Κίνα, η παραγωγή-προσφορά θα παραμένει σταθερή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail