Η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις αγορές

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), το επερχόμενο ανώτατο όριο τιμής στο ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς φυσικού αερίου θα μπορούσε να αλλάξει απότομα την αγορά φυσικού αερίου και να επηρεάσει τη λειτουργία άλλων αγορών καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.  

Της Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ESMA αναμενόταν να ανακοινώσει τη Δευτέρα την εκτίμηση των συνεπειών του ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου στις αγορές.

«Θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές και απότομες αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον της αγοράς, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναμενόταν να πει η ESMA, σύμφωνα με τη γνώμη του Bloomberg πριν από τη δημοσίευσή του.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ συμφώνησε τελικά το Δεκέμβριο να θέσει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο για να προστατεύσει τους καταναλωτές από υπερβολικές αυξήσεις τιμών και να περιορίσει την πληθωριστική πίεση και τη βιομηχανική ζημιά στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για έναν κανονισμό που ορίζει το λεγόμενο «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023.  

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιηθεί εάν η τιμή του επόμενου μήνα στο Title Transfer Facility (TTF), το βασικό σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υπερβεί τα 196 $ (180 ευρώ) ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και η τιμή TTF για τον επόμενο μήνα είναι 38 $ (35 ευρώ) υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ωστόσο, εάν προκύψουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναστείλει τον κανόνα του ανώτατου ορίου τιμών, συμφώνησε η ΕΕ τον περασμένο μήνα.

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναστείλει εκ των προτέρων την ενεργοποίηση του μηχανισμού, εάν μια ανάλυση από την ΕΚΤ, την ESMA και την ACER δείξει πως οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Ορισμένες επιπτώσεις θα μπορούσαν να φανούν μόνο μετά την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου και είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αναφέρει η ESMA στη σημερινή γνωμοδότησή της, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το Bloomberg.

"Είναι απολύτως πιθανό ορισμένες από τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον συναλλαγών και εκκαθάρισης να ξεδιπλωθούν" μόνο μετά την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου τιμής.

Η ρευστότητα της αγοράς θα μπορούσε να μειωθεί, λέει η αρχή της ΕΕ, αν και μέχρι στιγμής δεν μπορούν να εντοπιστούν σημαντικές επιπτώσεις.

Στην πρώτη αξιολόγηση σχετικά με τον κανόνα ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ και το όριο θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τον Δεκέμβριο, η ESMA είπε ότι «Συνολικά, τα όρια θέσης που καθορίστηκαν για τον μήνα και τους άλλους μήνες φαίνεται να επιτυγχάνουν μια λογική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αποτρέψει την κατάχρηση της αγοράς και να διασφαλίσει μια εύρυθμη αγορά και τακτικό διακανονισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν παρεμποδίζεται η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην υποκείμενη αγορά και η ρευστότητα των συμβάσεων εμπορευμάτων της ολλανδικής TTF Gas».

«Η ESMA σημειώνει ωστόσο πως ο καθορισμός ορίων θέσης στο αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει σημαντικά την παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, ειδικά σε σχέση με τον υπολογισμό της παραδοτέας προσφοράς», είπε.

«Η ESMA σημειώνει επίσης ότι οι ολλανδικές συμβάσεις TTF Gas ενδέχεται να επηρεαστούν από τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη λειτουργία των αγορών ενεργειακών spot και παραγώγων της ΕΕ».

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ για το φυσικό αέριο είναι ένα μη δοκιμασμένο εργαλείο που μπορεί να μη λειτουργήσει όπως προορίζεται για την αποτροπή των εκτινάξεων στις τιμές του φυσικού αερίου για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου είναι «ένα δύσκολο πλάσμα. Είναι άνευ προηγουμένου, δεν έχει δοκιμαστεί», είπε ο διευθυντής της ACER Christian Zinglersen στους Financial Times το Δεκέμβριο. Ο Zinglersen σημείωσε επίσης πως «θα ήταν απρόθυμος να βασιστεί σε αυτό το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου» για να προστατεύσει τους καταναλωτές της ΕΕ από τις αυξήσεις των τιμών.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην ΕΕ στο ολλανδικό TTF είναι αυτή την στιγμή πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο τιμής στο οποίο θα ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο, διαπραγματευόμενη κάτω από τα 76 $ (70 ευρώ) ανά MWh την Παρασκευή. Οι τιμές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στα επίπεδα που είχαν δει τελευταία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών στην αρχή του έτους, των εισροών LNG και των ακόμα άνετων επιπέδων αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η αγορά είναι ώριμη για περαιτέρω αστάθεια τους επόμενους μήνες.    

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail