Οι Αφγανοί καταγγέλλουν τις «σκληρότητες» του πολέμου του πρίγκιπα Χάρι

Ο Πρίγκιπας Χάρι στις ΗΠΑ για εκπαίδευση πιλότου ελικοπτέρου Apache το 2011. (Defence Imagery, CC BY-NC 2.0)
Freepen.gr - Η αποκάλυψη ότι ένας Βρετανός γαλαζοαίματος σκότωσε 25 Αφγανούς ενώ βρισκόταν στη δεύτερη περιοδεία του με τον βρετανικό στρατό έχει προκαλέσει εκτεταμένη διεθνή κριτική, καθώς και διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν.

Ο πρίγκιπας Χάρι, τώρα δούκας του Σάσεξ, παραδέχτηκε στα προσεχή απομνημονεύματά του Spare πως, ενώ υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης και πυροβολητής ελικοπτέρου Απάτσι στο Αφγανιστάν, σκότωσε 25 Αφγανούς και ότι ενώ «δεν ήταν ένας αριθμός που [του] έδωσε] οποιαδήποτε ικανοποίηση», ούτε «ήταν ένας αριθμός που τον έκανε να ντρέπεται».

Ο πρίγκιπας εξιστόρησε πως σκεφτόταν αυτούς που είχε σκοτώσει ως «πιόνια σκακιού που αφαιρέθηκαν από την σκακιέρα» ή «τα κακά αφαιρέθηκαν πριν προλάβουν να σκοτώσουν τα αγαθά».

Χιλιάδες Αφγανοί σκοτώθηκαν βάναυσα στις δεκαετίες βίας που ακολούθησαν την εισβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2001. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, σχεδόν 47.000 άμαχοι σκοτώθηκαν μεταξύ 2001 και 2021.

Το 2021, η UNICEF ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 28.500 παιδιά είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2005, τα οποία, όπως αντιστοιχούσαν στο «27 τοις εκατό όλων των επαληθευμένων παιδικών θυμάτων παγκοσμίως».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail