Οι ΗΠΑ σκαρφαλώνουν την σκάλα της κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Κατά πάσα πιθανότητα, το μήνυμα που εστάλη στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov από τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken μέσω του νέου υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν αφορούσε την ουκρανική πυραυλική επίθεση στο Makeyevka (Ντονέτσκ) την Πρωτοχρονιά στις 12.02 π.μ. σκοτώνοντας 89 Ρώσους στρατεύσιμους. 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κίεβο ισχυρίστηκε πως μπορεί να είχαν σκοτωθεί έως και 400 Ρώσοι στρατιώτες. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει μια σπάνια αναγνώριση πολλών θανάτων — ο τελευταίος αριθμός είναι 89. Η Μόσχα σπάνια δημοσιοποιεί στοιχεία για τα θύματα στον πόλεμο.

Οι ρωσικές δηλώσεις τόνιζαν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Himars αμερικανικής κατασκευής. Η τοποθεσία ήταν μια «προσωρινή εγκατάσταση ανάπτυξης» (μια επαγγελματική σχολή) που χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ως στρατώνας για δεκάδες πρόσφατα επιστρατευμένα στρατεύματα που στάλθηκαν από τη Μόσχα.

Το περιστατικό πυροδότησε ανανεωμένη δημόσια κριτική για την κατάσταση του ρωσικού στρατού και την απόφαση να χρησιμοποιηθεί πολιτική υποδομή για την στέγαση στρατιωτών. Ο Πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός του Κύριου Στρατιωτικού-Πολιτικού Τμήματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Σεργκέι Σεβριούκοφ είπε στους δημοσιογράφους:

«Έχει ήδη γίνει προφανές επί του παρόντος πως η κύρια αιτία του περιστατικού ήταν η ενεργοποίηση και η μεγάλης κλίμακας χρήση, σε αντίθεση με την απαγόρευση, προσωπικών τηλεφώνων από προσωπικό που βρίσκεται σε απόσταση από τα μέσα καταστροφής του εχθρού. Αυτός ο παράγοντας επέτρεψε στον εχθρό να αναλάβει τον έλεγχο και να καθορίσει τις συντεταγμένες της θέσης των στρατιωτών για να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα πυραύλων. Λαμβάνονται προς το παρόν τα απαραίτητα μέτρα για τον αποκλεισμό τέτοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον».

Προφανώς, το παιχνίδι κατηγοριών έχει ξεκινήσει — ότι η «κύρια αιτία» της τραγωδίας ήταν η απείθαρχη συμπεριφορά των στρατιωτών που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα στο μέτωπο του πολέμου. Αλλά θα υπάρξουν συνέπειες.

Η δημόσια πίεση μπορεί να αυξηθεί απαιτώντας τη μέγιστη χρήση βίας για το γρήγορο τερματισμό του πολέμου. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κλιμάκωσης εάν ξεπεραστούν ορισμένες άγραφες, ανείπωτες κόκκινες γραμμές στη διεξαγωγή του πολέμου.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι θα μπορούσαν να επεξεργασθούν παράμετροι «στρατηγικής αποσύγκρουσης» τύπου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ του γενικού επιτελείου στη Μόσχα και του Πενταγώνου με στόχο την αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών ή οποιασδήποτε δέσμης ενεργειών (από κάθε πλευρά) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττή σύγκρουση. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας επιχειρούν στη Συρία εδώ και χρόνια και μια γραμμή επικοινωνίας, που χρησιμοποιείται καθημερινά, βοήθησε τις δύο πλευρές να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση.

Τώρα, η επίθεση της Πρωτοχρονιάς έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να παράσχει δισεκατομμύρια όπλα στην Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει επίσης πως η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία ήταν κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ.

Εν πάση περιπτώσει, αν και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα είχαν μια δίκαιη ιδέα για την τοποθεσία των αξιωματικών του ΝΑΤΟ που διεξάγουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις, δεν τους έχουν στοχοποιήσει μέχρι στιγμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, η απόφαση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα να τονίσει ότι οι πύραυλοι Himars που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σκότωσαν δεκάδες Ρώσους στρατιώτες το βράδυ της Κυριακής, θα είχε προκαλέσει κάποια ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν και η Μόσχα θα ανέβει τώρα τη σκάλα της κλιμάκωσης και θα στοχεύσει άμεσα το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που αναπτύσσεται στην Ουκρανία.

Φυσικά, οποιαδήποτε δολοφονία αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία θα γίνει αιτία για πολύ επιζήμιους τίτλους στον κύκλο ειδήσεων των ΗΠΑ για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα περιστατικό να έχει φθάσει σάκος με σώματα από την Ουκρανία. Οι Ρώσοι στρατηγοί μάλλον το διασφάλισαν.

Οι ρωσικές εκθέσεις συχνά αναφέρουν δημόσια ότι τα εξαιρετικά προηγμένα πυραυλικά συστήματα HIMARS που παρέχονται στην Ουκρανία λειτουργούν στην πραγματικότητα από το προσωπικό των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass μόλις την περασμένη εβδομάδα:

«Το καθεστώς του Κιέβου είναι σκόπιμα πλημμυρισμένο με τα πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία στους δυτικούς στρατούς, προφανώς για να δούμε πώς θα τα πάνε σε συνθήκες μάχης… Εν τω μεταξύ, οι Δυτικοί λένε ότι προτιμούν να παραμείνουν «έξω από τη μάχη» και να βρουν απαράδεκτη την άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, κάτι που είναι ανόθευτη υποκρισία. Ήδη τώρα, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν γίνει de facto συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση: δυτικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και στρατιωτικοί εκπαιδευτές πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Οι Αμερικανοί μεταδίδουν δορυφορικά και άλλα αναγνωριστικά δεδομένα στην ουκρανική διοίκηση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και συμμετέχουν στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι Βρυξέλλες προσπάθησαν ποτέ να αντικρούσουν αυτούς τους καταδικαστικούς ρωσικούς ισχυρισμούς. Αντίθετα, επιλέγουν να πορεύονται με επιφυλακτικότητα, καθώς μια δημόσια συζήτηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λεπτή διευθέτηση/συνεννόηση της «στρατηγικής αποσύγκρουσης» που επεξεργάστηκε με το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Δεν αποτελεί έκπληξη εάν η Ουάσιγκτον αποστασιοποιηθεί από την τρομακτική επίθεση την Πρωτοχρονιά στο Ντόνετσκ, η οποία έβγαλε αίμα από τη Ρωσία. Επικαλούμενοι ανώνυμο Ισραηλινό διπλωμάτη, οι Times of Israel ανέφεραν πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε μια κλήση με τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν τη Δευτέρα και του ζήτησε «να περάσει μηνύματα στον Λαβρόφ, αλλά δεν είπε τι ήταν [το μήνυμα]». 

Η ρωσική ανάγνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας του Κοέν με τον Λαβρόφ την Τρίτη ανέφερε ότι ο τελευταίος «ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για ορισμένες πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας».

Ο Λαβρόφ πιθανότατα είπε για την παρωδία του Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία 89 Ρώσων στρατιωτών. Το γεγονός ότι έξι θανατηφόροι πύραυλοι HIMARS εκτοξεύτηκαν με ταχεία σειρά σε έναν μόνο στόχο στις 12.02 π.μ. δείχνει υψηλό επίπεδο βεβαιότητας από την πλευρά της ουκρανικής πλευράς ή/και των δυτικών καθοδηγητών της πως θα προκληθεί η μέγιστη ζημιά.

Τα στοιχεία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο δείχνουν την άμεση αμερικανική συμμετοχή στη φρικτή επιχείρηση που στόχευε το πρωτοχρονιάτικο πάρτι των Ρώσων στρατευσίμων, ακριβώς τη στιγμή που άρχισαν οι προπόσεις. Φυσικά, η εκτόξευση των δημοσίων συναισθημάτων στη Ρωσία εναντίον του Πούτιν είναι ένας βασικός αμερικανικός στόχος στον πόλεμο.   

Μπαίνουμε σε μια γκρίζα ζώνη. Αναμένετε επίσης «χειρουργικά χτυπήματα» από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail