Γιατί τα καινούργια ελαστικά έχουν αυτές τις πολύχρωμες γραμμές;

Η επιλογή του σωστού ελαστικού αποτελεί το Α και το Ω για την ασφάλεια των επιβατών ενός αυτοκινήτου, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό σημείο του οχήματός μας που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα.

Από: carandmotor.gr

Η αποκωδικοποίηση των ελαστικών, ωστόσο, δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση λόγω της πληθώρας στοιχείων που συγκεντρώνονται στο πλευρικό του τμήμα και τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αποδοτικότητα των ελαστικών.

Πέρα, ωστόσο, από τα σύμβολα και τους αριθμούς (βλ. πλάτος ελαστικού, δείκτη φορτίου κ.ο.κ.), όσοι αγοράζουν καινούργια ελαστικά ίσως έχουν παρατηρήσει ότι αυτά φέρουν κάποιες πολύχρωμες λωρίδες. Ελάχιστοι, ωστόσο, είναι αυτοί που γνωρίζουν τον λόγο που αυτές έχουν τοποθετηθεί στο πέλμα του ή στις αυλακώσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χρωματιστές ρίγες εφαρμόζονται στο εργοστάσιο, κατά τη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης του ελαστικού μέσω της χρήσης ειδικής μηχανής.

Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες λωρίδες χρησιμοποιούνται ως ένα εργαλείο ομαδοποίησης και διαχωρισμού των ελαστικών, δηλαδή αποτελούν κωδικούς που υποδεικνύουν με ακρίβεια διάφορα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου μοντέλου ελαστικού, όπως το μέγεθος, τον τύπο κ.ο.κ.

Πρόκειται για λωρίδες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα εργοστάσια παραγωγής των ελαστικών. Μην ξεχνάμε ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές των εν λόγω προϊόντων σε καθημερινή βάση παράγουν χιλιάδες ελαστικά. 

Προσθέτουν, λοιπόν, αυτές τις λωρίδες προκειμένου να τα ομαδοποιήσουν και να αποφευχθεί το «μπέρδεμά» ενός συγκεκριμένου τύπου ελαστικών με διαφορετικά ελαστικά. Αυτές οι ρίγες προσφέρουν χείρα βοηθείας και στους εργαζομένους στα καταστήματα λιανικής πώλησης, μιας και επιτρέπουν τον γρήγορο εντοπισμό των ελαστικών που ανήκουν στο ίδιο σετ. Στον αντίποδα, οι ρίγες των ελαστικών δεν πρέπει να «ανησυχούν» τους καταναλωτές, δεδομένου ότι μετά από λίγα χιλιόμετρα, αυτές οι λωρίδες θα εξαφανιστούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail