Επιχειρησιακή βάση της Τουρκίας η Κύπρος

Η συνεχής αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η ενίσχυση της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο νησί, αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και να τη χρησιμοποιήσει ως μόνιμη στρατιωτική βάση, που θα ενισχυθεί σε όλα τα πεδία. Εξού και τα όσα διαδραματίζονται επί του εδάφους ( Αμμόχωστος, προέλαση στη νεκρή ζώνη, ισλαμοποίηση, «πολιτογράφηση» εποίκων).

Από: philenews.com / Του Κώστα Βενιζέλου

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η κατασκευή στρατιωτικών βάσεων και γενικότερα η ενίσχυση της παρουσίας της, στέλνει μήνυμα πως το Κυπριακό δεν είναι ούτε τυπικά στην ατζέντα της. Είναι σαφές πως με τα όσα κατασκευάζονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και η επένδυση που γίνεται από την Άγκυρα, θέτει και τις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης. Και οι προτεραιότητες είναι ο έλεγχος και η ενίσχυση της επιρροής της.

Είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο ως γνωστό λειτουργεί ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018 και η υλοποίηση του γινόταν σταδιακά. Με την επέκταση τα τελευταία χρόνια του αεροδρομίου, σταθμεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 30) ενώ εξαρχής είχε αναφερθεί πως μέσα στους σχεδιασμούς ήταν και μόνιμη στάθμευση μαχητικών αεροσκαφών. Τούτο φαίνεται πως θα είναι το επόμενο βήμα, που χρονικά δεν είναι γνωστό, ωστόσο, πότε θα γίνει. Οι αναφορές στον τουρκικό Τύπο δείχνουν πως το θέμα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη. Άλλωστε η περαιτέρω αναβάθμιση  των εγκαταστάσεων στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, αφορά, μεταξύ άλλων, τη χρήση του αεροδρομίου από  μεγαλύτερα αεροσκάφη, τα οποία θα επιχειρούν στην περιοχή. Συνεπώς πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τo Bayraktar TB2 –UAV, είναι σε θέση να φέρει όπλα, να μεταφέρει εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή, έχει ακτίνα δράσης περίπου 200 χιλιόμετρα από τον σταθμό GDT (Ground Data Terminal), έχει κορυφή/ μέγιστο ύψος 20.000 πόδια και μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ISR (Identification-Surveillance-Reconnaissance). Σημειώνεται ότι μετά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος καθοδήγησης και λειτουργίας (GDT- Ground Data Terminal) στην οροσειρά του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου, η ακτίνα δράσης του μπορεί να φτάσει στις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου!

Το γεγονός ότι αυτές οι δυνατότητες θέτουν στο στόχαστρο και χώρες της περιοχής, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό. Προ τριετίας, όταν τα τουρκικά σχέδια αποκαλύφθηκαν, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε και να το έχουν υπόψη τους, αλλά και για να αντιδράσουν.

Πάντως, τόσο η αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο όσο και η ναυτική στο Μπογάζι, που σχεδιάσθηκε αλλά δεν ξεκίνησε, διαμορφώνουν ένα σκηνικό στην Κύπρο και την περιοχή, που έπρεπε να προκαλέσει ανησυχία για τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης και σε άλλες δυνάμεις, όπως η Ε.Ε, αλλά και τις ΗΠΑ. Και σε σχέση με την ασφάλεια αλλά, για τους μεγαλύτερους παίκτες, αναφορικά με τον γεωπολιτικό έλεγχο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Λογικά αυτό θα έπρεπε να ενοχλούσε και τους Βρετανούς, που γεωπολιτικά επηρεάζονται. Άλλωστε, οι Τούρκοι θεωρούν πως οι βάσεις τους θα λειτουργούν όπως οι Βρετανικές. Όταν δε είχαν ζητήσει στα πλαίσια των συζητήσεων στο Κυπριακό τη δημιουργία τουρκικής βάσης στο βόρειο τμήμα, την ήθελαν «κυρίαρχη», όπως οι βρετανικές.

Περαιτέρω, είναι γνωστό και έχει δημοσιευθεί, πως στα σχέδια είναι και η κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και καταγραφής της θαλάσσιας κίνησης. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2022 είχε δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για τα σχέδια αυτά. Δεν υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες ότι άρχισε η υλοποίησή τους. Αφορούν 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχουν «ενοικιαστεί» στον τουρκικό στρατό.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι βάσεις που δημιουργεί η Τουρκία ενισχύουν περαιτέρω τη στρατιωτικοποίηση του νησιού σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες επί του εδάφους, ενώ προδήλως διαμορφώνουν σκηνικό αποσταθεροποίησης.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι η Κύπρος σε κάποια φάση θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και θα μπει στο στόχαστρο τρίτων.

Είναι προφανές πως η συνεχής αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών και η δημιουργία νέων, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Και ο στόχος δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Αφρική κι όχι μόνο.  

Στα μαλακά ρίχνει το Φόρεϊν Όφις τις ενέργειες στην Αμμόχωστο

Αποφεύγουν οι Βρετανοί, μόνιμοι συντάκτες των προσχεδίων των ψηφισμάτων για την Κύπρο, να αγγίξουν την ουσία για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα τις τουρκικές εξαγγελίες για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής εντός του 2023. Στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για έξι ακόμη μήνες, που συντάχθηκε από το Φόρεϊν Όφις, επαναλαμβάνονται γενικές αναφορές για τα όσα διαδραματίζονται στην κατεχόμενη περιοχή. Οι συντάκτες του ψηφίσματος, παραπέμποντας σε ψηφίσματα και προηγούμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιλέγουν να αποφύγουν επιμελώς να φθάσουν στο διά ταύτα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να υπάρξει μια σαφής αποτρεπτική αναφορά, οι Βρετανοί αποφεύγουν να πράξουν τούτο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και έχει υποχρέωση και καθήκον να προλαβαίνει τις κρίσεις, στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά έτσι λειτουργεί. Είναι προφανές με τις διατυπώσεις που υιοθετούν ότι αναμένουν να υπάρξει η επόμενη κίνηση της κατοχικής Τουρκίας και στη συνέχεια να αντιδράσουν. Οι Βρετανοί, περισσότερο από κάθε άλλον στο Συμβούλιο Ασφαλείας γνωρίζουν πως στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, τότε τίποτε δεν θα αλλάξει καθώς η Άγκυρα δεν θα έχει λόγο να αναιρέσει «τα νέα δεδομένα». Σκοπίμως το Λονδίνο επιλέγει αναφορές χαμηλών τόνων, καθώς επιθυμεί να αποφευχθούν διατυπώσεις που θα ενοχλήσουν την Τουρκία, με την οποία εσχάτως συνεργάζεται και στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας.

Τα θέματα της Αμμοχώστου, του ψηφίσματος, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εν γένει, υποτίθεται ότι ήταν στην ατζέντα των πρόσφατων συζητήσεων, που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, στο Λονδίνο. Ποιο το αποτέλεσμα; Τα αποτελέσματα προκύπτουν από το γεγονός ότι το Λονδίνο επιμένει στη γνωστή οδό της συγκάλυψης των τουρκικών επεκτατικών ενεργειών. Στο προσχέδιο ψηφίσματος, οι Βρετανοί αναφέρονται μεν στα σχετικά ψηφίσματα, την προεδρική δήλωση, που καταδίκασε τις δηλώσεις αξιωματούχων, Τούρκων και Τουρκοκυπρίων της 20ής Ιουλίου 2021, αλλά όταν φθάνουν στο διά ταύτα επιλέγουν τις γενικότητες, που μάλλον ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία. Υποδεικνύεται στο προσχέδιο ψηφίσματος, «η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση». Είναι σαφές πως όλα αυτά, που έχουν αναφερθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, δεν… απέτρεψαν την Τουρκία, στο να προχωρεί στα επεκτατικά της σχέδια στην Αμμόχωστο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail