Η Εσθονία παίζει με τα νεύρα της Ρωσίας κλείνοντας τον Φινλανδικό Κόλπο

Η Εσθονία και η Φινλανδία, με τη συγκατάθεση της ΕΕ ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόλο της Βαλτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα κράτη της Βαλτικής ενισχύουν τις καταστροφικές τους ενέργειες, προκαλώντας τη Μόσχα να απαντήσει.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ενέργειες της Εσθονίας εξαντλούν την υπομονή της Μόσχας

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Εσθονία ανακοίνωσε ένα νομικό σχέδιο για τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που προηγουμένως είχαν παγώσει εν μέσω της φρενίτιδας των κυρώσεων της ΕΕ. Η ΕΕ υποστήριξε το σχέδιο.

Πριν από δύο εβδομάδες, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας ζήτησε να μειωθεί κατά τρεις φορές ο αριθμός των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν — σε 8 διπλωμάτες και 15 αποσπασμένους εργαζομένους.

Στη συνέχεια, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισαγάγει ένα καθεστώς παράκτιας «συνεχούς ζώνης» στον Κόλπο της Φινλανδίας για να διασφαλίσει την καλύτερη επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τη σύλληψη όσων τις παραβιάζουν, είπε το News | ERR.

Τη Δευτέρα, το Ταλίν ανακοίνωσε τη μεταφορά εσθονικής στρατιωτικής βοήθειας 113 εκατομμυρίων ευρώ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων "όλων των οβίδων FH-70 155 χλστ.", καθώς και οβίδων D-30 122 χλστ., βλημάτων πυροβολικού και Carl Gustaf M2 αντιαρματικοί εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Με φόντο τις προαναφερθείσες αντιρωσικές ενέργειες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τον Εσθονό πρέσβη να εγκαταλείψει τη Ρωσική Ομοσπονδία στις 7 Φεβρουαρίου. Η Εσθονία ανακοίνωσε την απέλαση του Ρώσου πρέσβη. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Εσθονία, η Λετονία αποφάσισε επίσης να απελάσει τον Ρώσο πρέσβη από τη χώρα.

Η συνεχόμενη ζώνη της Εσθονίας θα εξασφαλίσει την επιθεώρηση των ρωσικών πλοίων

Η παράκτια «συνεχόμενη ζώνη» στον Κόλπο της Φινλανδίας, όπου βρίσκονται όλα τα λιμάνια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαλτική Θάλασσα απαιτεί εδώ μια εξήγηση.

Σύμφωνα με το News | ERR, η δημιουργία αυτής της ζώνης βάσει της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με την εσθονική νομοθεσία σε απόσταση "έως 24 ναυτικά μίλια (περίπου 44 km) από τη γραμμή βάσης των χωρικών υδάτων της χώρας". Με λίγα λόγια, πηγαίνει περίπου 12 μίλια χωρικής θάλασσας και 12 μίλια από τη συνεχόμενη ζώνη.

«Αυτή η ζώνη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια της Εσθονίας, καθώς και στην ικανότητά της να προστατεύει το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους εντός της χωρικής της θάλασσας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Reinsalu σε δελτίο τύπου.

Ο Alexander Lott, αξιωματικός στο Νορβηγικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου (NCLOS) και λέκτορας διοικητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Tartu, είπε στο News | ERR πως η συνεχόμενη ζώνη θα μπορούσε να «δημιουργηθεί από το εθνικό δίκαιο, όπου το παράκτιο κράτος έχει την εξουσία να ελέγχει και να τιμωρεί τις παραβιάσεις της δικής του νομοθεσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαίωμα του κράτους να ασκεί νόμιμες εξουσίες στη συνεχόμενη ζώνη επεκτείνεται στην οικονομική νομοθεσία, όπως τα τελωνεία και τη φορολογία, καθώς και σε άλλους κλάδους νομοθεσίας που σχετίζονται με την υγιεινή και τη μετανάστευση.

"Ένας από τους λόγους για την επιθυμία δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης θα μπορούσε να είναι ο στόχος "να εξασφαλιστεί καλύτερα η εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας", είπε ο Αλεξάντερ Λοτ. Θα είναι επίσης δυνατό να διασφαλιστεί η σύλληψη όσων παραβιάζουν αυτές τις κυρώσεις.

"Η συνεχόμενη ζώνη προορίζεται κατ' αρχήν για αυτά τα μέτρα. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προσαχθούν στη δικαιοσύνη τα πλοία στη συνεχόμενη ζώνη εάν παραβιάζουν τους τελωνειακούς ή φορολογικούς νόμους του παράκτιου κράτους", είπε ο Λοτ.

Η Εσθονία πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Φινλανδία

Τέχνη. Το άρθρο 24 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει τα ακόλουθα:

«Όταν οι ακτές δύο κρατών είναι απέναντι ή γειτονικές μεταξύ τους, κανένα από τα δύο κράτη δε δικαιούται, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ τους για το αντίθετο, να επεκτείνει τη χωρική του θάλασσα πέρα ​​από τη μέση γραμμή κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα πλησιέστερα σημεία στις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών θαλασσών καθενός από τα δύο κράτη».

Οι αποστάσεις μεταξύ των ακτών της Εσθονίας και της Φινλανδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας είναι από 70 έως 100 km. Μια τέτοια απόσταση δεν επιτρέπει την ασυντόνιστη εισαγωγή παρακείμενων ζωνών. Η Εσθονία και η Φινλανδία έχουν θέσει τα όρια των χωρικών τους υδάτων στον Κόλπο της Φινλανδίας με τρόπο ώστε να διασφαλίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα τριών ναυτικών μιλίων εκατέρωθεν της μέσης γραμμής του Κόλπου.

Επομένως, για να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Εσθονία πρέπει είτε να διαπραγματευτεί με τη Φινλανδία είτε να επεκτείνει τη ζώνη αυτή πιο δυτικά. Υπάρχουν άλλα μη φιλικά προς τη Ρωσία κράτη κατά μήκος της γραμμής στη Βαλτική Θάλασσα και δεν θα είναι δύσκολο να κερδίσουμε την υποστήριξή τους.

Η Εσθονία προκαλεί τη Ρωσία σε στρατιωτική σύγκρουση

Ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Σούζνταλτσεφ πιστεύει ότι η Εσθονία προκαλεί σύγκρουση, «και ίσως πόλεμο».

«Κατά τον συντονισμό των θέσεων του Ταλίν και του Ελσίνκι, αυτές οι δύο χώρες, η μία από τις οποίες είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενδέχεται να παρέμβουν στο έργο του μεγαλύτερου λιμανιού της Ρωσίας της Αγίας Πετρούπολης, που είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας», έγραψε ο Σούζνταλτσεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Το Ταλίν θα χρειαστεί την υποστήριξη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ για τον σκοπό αυτό, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας.

Σε απάντηση, η Ρωσία θα κλείσει τη Βόρεια θαλάσσια οδό για τους δυτικούς στόλους. Η Μόσχα ενδέχεται επίσης να αναθεωρήσει ορισμένες συμφωνίες με τη Νορβηγία και την Ιαπωνία, καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βερίγγειο Θάλασσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail