Οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποιούν και πάλι αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες – αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν όρια στις εγκληματικές πρακτικές του ουκρανικού καθεστώτος. Ως γνωστόν, εκτός από τη σκόπιμη δολοφονία αμάχων στο Ντονμπάς, το Κίεβο χρησιμοποιεί και απλούς μη μάχιμους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες. Αν και η ρωσική πλευρά καταγγέλλει συχνά αυτή την πραγματικότητα και κατηγορείται για «παραπληροφόρηση» από τη Δύση, τώρα ακόμη και ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να παραδέχονται ορισμένα από τα εγκλήματα του Κιέβου.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News, οι ουκρανικές δυνάμεις θα διαθέσουν εξοπλισμό μάχης σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Artemovsk (που μετονομάστηκε σε «Bakhmut» από το Κίεβο μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν) που βρίσκεται στο κατεχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR). Πλάνα από τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην περιοχή ελήφθησαν από τον ανταποκριτή του Sky News Άλεξ Ρόσι κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας.

Σύμφωνα με τον Rossi, πολλά τανκς της ουκρανικής σοβιετικής εποχής ήταν τοποθετημένα ανάμεσα στα κτίρια κατοικιών της πόλης. Εκεί έχουν τοποθετηθεί επίσης τεθωρακισμένα οχήματα και άλλος πολεμικός εξοπλισμός. Ο πληθυσμός της πόλης έχει μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και του εκτοπισμού για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες, γι' αυτό ο Rossi λέει πως οι δρόμοι είναι έρημοι. Ωστόσο, οι πολίτες που παρέμειναν εκεί υποφέρουν αυτή την στιγμή σοβαρά καθώς κρατούνται όμηροι από τους Ουκρανούς και αναγκάζονται να υπακούσουν στις εντολές τους, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

"Σειρά τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων της Σοβιετικής εποχής είναι κρυμμένα ανάμεσα στα κτίρια (...) Μέσα στην πόλη, είδαμε τις ουκρανικές δυνάμεις να βάζουν παγίδες και να φέρνουν ενισχύσεις (...) Οι άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη. Είναι πολύ τρομακτικό να είσαι εδώ. Οι μάχες είναι πολύ, πολύ κοντά», είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατου ρεπορτάζ στο Sky News.

Πράγματι, η πρακτική του Κιέβου να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες φαίνεται να έχει γίνει συνηθισμένη. Από την αρχή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η ουκρανική πλευρά αναζήτησε «προστασία» σε κατοικημένες περιοχές, με στρατιώτες να κρύβονται σε κτίρια κατοικιών. Ο στόχος είναι να αποθαρρύνουν τους Ρώσους από τη συνέχιση των επιθέσεων ή, εάν γίνουν οι επιθέσεις, να τις χρησιμοποιήσουν ως ρητορική για να κινήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον της Μόσχας. Από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο, η διάσωση ζωών αμάχων είναι μια σημαντική αρχή. Ο κύριος σκοπός της ειδικής επιχείρησης είναι ακριβώς να τερματιστεί η δολοφονία αμάχων, η οποία λάμβανε χώρα σε μεγάλη κλίμακα από το 2014.

Ως εκ τούτου, οι δυνάμεις της Μόσχας ενεργούν στρατηγικά, με στρατιωτικές προόδους προσεκτικά σχεδιασμένες προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Από τη μία πλευρά, το πυροβολικό χτυπά υποδομές και στρατώνες, από την άλλη, οι στρατιώτες στο έδαφος επιδίδονται σε μια αργή μάχη, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην προκληθούν απώλειες αμάχων. Κατά συνέπεια, σε περιοχές όπου υπάρχει ανθρώπινη ασπίδα, όπως ακριβώς στην περίπτωση του Αρτεμόφσκ / Μπαχμούτ, οι μάχες είναι ιδιαίτερα έντονες και παρατεταμένες. Εάν η πρόθεση της Ρωσίας ήταν να πάρει γρήγορα τον έλεγχο αυτών των περιοχών, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βαρύ πυροβολικό και βομβαρδισμούς κατά των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται σε περιοχές αμάχων, αλλά αυτού του είδους η στάση δεν αποτελεί μέρος του ρωσικού στρατιωτικού δόγματος.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να διαδοθούν οι πληροφορίες όσο το δυνατόν περισσότερο, γνωστοποιώντας στις δυτικές χώρες ότι το Κίεβο προκαλεί σκόπιμα βάσανα στους αμάχους. Το γεγονός πως ένα δυτικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη ανθρώπινης ασπίδας είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Είναι απαραίτητο να δοθεί περισσότερη φωνή στους επιτόπιους ρεπόρτερ, που καταγγέλλουν πάντα την ουκρανική πραγματικότητα και τις περισσότερες φορές παρακολουθούν μόνο τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ στη Δύση θεωρούνται «πράκτορες παραπληροφόρησης».

Οι διεθνείς οργανισμοί διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει από τον Αύγουστο του 2022 εκθέσεις σχετικά με το πώς οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους. Ακόμα κι έτσι, δεν αναλαμβάνεται καμία δράση εντός του πεδίου εφαρμογής του ΟΗΕ, όπου φαίνεται να υπάρχει ηγεμονία της δυτικής αφήγησης ότι το Κίεβο είναι το έθνος που δέχεται «εισβολή» και «χρειάζεται» να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να προστατευτεί από την χώρα που πραγματοποιεί την «εισβολή».

«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν αμάχους σε κίνδυνο και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές (...) Στις περιπτώσεις που κατέγραψε, η Αμνηστία δεν γνωρίζει περιπτώσεις που ο ουκρανικός στρατός ζήτησε ή βοήθησε αμάχους να εκκενώσουν κοντινά κτίρια - αποτυχία λήψης εφικτών προφυλάξεων για την προστασία των αμάχων», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας τον Αύγουστο.

Η έλλειψη διεθνούς ανταπόκρισης στα στοιχεία ότι το Κίεβο σκοτώνει αμάχους απλώς ενισχύει την πεποίθηση πως οι χώρες του ΝΑΤΟ ενεργούν υποκριτικά σχετικά με την τρέχουσα σύγκρουση. Ωστόσο, όσον αφορά το στρατιωτικό σενάριο, οι ανθρώπινες ασπίδες της Ουκρανίας έχουν ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικές, αφού οι Ρώσοι δεν υποχωρούν μπροστά σε τέτοιου είδους εμπόδια, αλλά επιδίδονται σε αργές μάχες, αποφεύγοντας θύματα και κερδίζοντας έδαφος την ίδια στιγμή. Με την περιφρόνηση του Κιέβου για τις ζωές των πολιτών του Ντονμπάς και τη διεθνή αδράνεια στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, η ρωσική στρατιωτική νίκη φαίνεται να είναι η μόνη ελπίδα να σωθούν οι ζωές αυτών των αμάχων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail