Η Φινλανδία μπορεί να μην περιμένει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Freepen.gr - Αφού η Σουηδία έχασε την ευκαιρία της να βρει συμβιβασμό με την Άγκυρα, η Φινλανδία άλλαξε τη γνώμη της για τη διαδικασία ένταξής της στη Λέσχη του ΝΑΤΟ. Στις 24 Ιανουαρίου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto ισχυρίστηκε ότι η χώρα μπορεί να εξετάσει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς αναφορά στην αίτηση της Σουηδίας. Το Ελσίνκι είχε επιμείνει στο παρελθόν να υποβάλει αίτηση μαζί με τη Στοκχόλμη.

Παράλληλα, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί για αυτό το θέμα.

«Η Φινλανδία μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσει την αίτησή της για ταυτόχρονη ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη Σουηδία εάν η αίτηση της Σουηδίας αναβληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Haavisto σε συνέντευξή του στο Yle. Η νούμερο ένα επιλογή για την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξακολουθεί να είναι να προσπαθήσουν οι χώρες να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν πρωτόκολλα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στις 5 Ιουλίου 2022. Ωστόσο η  Τουρκία μπλόκαρε την ενταξιακή διαδικασία, απαιτώντας από τις Σκανδιναβικές χώρες να κηρύξουν τρομοκρατικές τις κουρδικές οργανώσεις και να εκδώσουν άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία, καθώς και να άρουν τις απαγορεύσεις στις προμήθειες όπλων στην Άγκυρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail