Οι Τούρκοι θέλουν η Άγκυρα να γυρίσει το πρόσωπό της στη Ρωσία και την πλάτη της στις ΗΠΑ

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία έδειξε ότι ο πληθυσμός της χώρας υποστήριζε τη Ρωσία και ήθελε καλές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Olga Lebedeva - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

«Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε 24 τουρκικές επαρχίες είπαν στο ερευνητικό κέντρο Gezici ότι η Ρωσία είναι φιλική προς την Τουρκία και μόνο το 24,2 τοις εκατό θεωρεί τη Ρωσία εχθρική», ανέφερε το τουρκικό εθνικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal.

  • Το 72,8% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία,
  • Το 62,6% είναι βέβαιο ότι η Ρωσία συμβάλλει θετικά στην τουρκική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του τούρκικου λαού αντιμετωπίζει το σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ —τις Ηνωμένες Πολιτείες— ακριβώς αντίθετα. Οι συμπάθειες της Τουρκίας για την Ουάσιγκτον έγιναν καπνός μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

«Μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο αποκομμένοι από τη Δύση και έλκονται περισσότερο από τους Ρώσους», δήλωσε ο Murat Gezichi, Πρόεδρος της κοινωνιολογικής υπηρεσίας που διεξήγαγε την έρευνα (αναφέρεται από την Ulusal).

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται τη φιλία μεταξύ των λαών

Η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952. Η χώρα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας επιδεινώνονται αργά αλλά σταθερά εδώ και χρόνια. Αρκεί να θυμηθούμε το έπος για την απόφαση της Άγκυρας το 2017 να αγοράσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμώρησαν την Τουρκία αποβάλλοντάς την από το πρόγραμμα μαχητικών F-35.

Η διάλυση επιδεινώθηκε πέρυσι όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των μερών της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τουρκικός πληθυσμός υποστηρίζει την πολιτική της ουδετερότητας και διαφωνεί κάθετα με τη δυτική αφήγηση σύμφωνα με την οποία κανείς δεν προκάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τη συμβουλευτική εταιρεία MetroPOLL το Μάιο διαπίστωσε ότι μόνο το 33,7 τοις εκατό των Τούρκων κατηγόρησε τη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, το 48,3 τοις εκατό θεωρεί την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ υπεύθυνα για τη σύγκρουση στην πρώτη θέση.

Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη όλα τα πράγματα, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να τηρήσει τα δικά της συμφέροντα: οι Τούρκοι (όχι μόνο οι αρχές, αλλά και ο λαός) εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ: το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες για την Τουρκία ως σύμμαχο

Μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, ο Τούρκος πρόεδρος έγινε πρωτοσέλιδο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν και δεν υπήρχαν πραγματικές προϋποθέσεις για αυτές. Η Μόσχα βλέπει καθαρά πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πιάσει ψάρια σε ταραγμένα νερά.

«Η Τουρκία, στο πλαίσιο της αδράνειας της παγκόσμιας κοινότητας και του εμπλουτισμού των εμπόρων όπλων στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, είναι η μόνη χώρα που διαπραγματεύεται ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail