Ο θάνατος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα

Στις 18 Ιανουαρίου, ένα ελικόπτερο που μετέφερε ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους συνετρίβη στα προάστια του Κιέβου, σκοτώνοντας 14 άτομα, μεταξύ των οποίων τον υπουργό Εσωτερικών Denys Monastyrsky και τον πρώτο αναπληρωτή του Yevgeny Enin. Υπάρχουν διαφορετικές αφηγήσεις για το τι συνέβη. Αρχικά, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το περιστατικό συνέβη λόγω δυσλειτουργίας στον κινητήρα του ελικοπτέρου, αλλά υπάρχουν αρκετές αντιφάσεις μεταξύ των εκδόσεων, με τον κόσμο να πιστεύει ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη δολιοφθορά.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro,  γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ελικόπτερο συνετρίβη στις 8:20 π.μ. της 18ης Ιανουαρίου, στο Brovary, μια πόλη της περιφέρειας του Κιέβου. Η τοποθεσία ήταν σε συνθήκες ομίχλης σύμφωνα με τοπικούς πληροφοριοδότες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο καιρός θα μπορούσε πραγματικά να διαταράξει την πτήση. Η πτώση σημειώθηκε κοντά σε νηπιαγωγείο, γεγονός που οδήγησε την τραγωδία να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς δεκάδες παιδιά επλήγησαν - τρία από αυτά πέθαναν. Καθώς πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, παραμένουν νοσηλευόμενοι, είναι πιθανό ο αριθμός των θανάτων να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το ελικόπτερο ήταν γαλλικό Airbus H225 (γνωστό και ως Eurocopter EC225 Super Puma) και ανήκε στην ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης από το 2018. Τα αίτια της κατάρρευσής του διερευνώνται ακόμη. Η πιο σχολιασμένη υπόθεση είναι πως υπήρξε τεχνική δυσλειτουργία, αν και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα - συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς. Μια αναφορά από τα τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι ήταν ήδη γνωστό πως αυτό το μοντέλο ελικοπτέρου είχε πολλές τεχνικές δυσκολίες:

«Το ελικόπτερο που συνετρίβη σήμερα στο Brovary ήταν από μια παρτίδα ελικοπτέρων που αγοράστηκαν από τη Γαλλία το 2018. Το μοντέλο EC225 (ή H225), η πτώση του οποίου επιβεβαίωσαν σήμερα οι αρχές, είχε μια σειρά από τεχνικά προβλήματα. Εκείνη την εποχή, η Airbus Helicopters είχε αρκετές αγωγές για "εγγενή" δυσλειτουργία».

Πράγματι, ένα ερώτημα παραμένει: αν ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα με τον εξοπλισμό, γιατί οι ουκρανικές αρχές συνέχισαν να τον χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν σημαντικούς αξιωματικούς;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές ανεπίσημες αφηγήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο εσκεμμένης δολοφονίας έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο. Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχεται το ενδεχόμενο, ισχυριζόμενη ότι διερευνά υπόθεση δολιοφθοράς σε βάρος του υπουργού, αλλά προφανώς το κάνει με βάση την ιδέα πως θα υπήρχε πρόθεση από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων να τον σκοτώσουν - κάτι που είναι αμφίβολο, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή στρατιωτική συνάφεια μιας τέτοιας πράξης.

Ωστόσο, ένα ακόμη πιο περίεργο γεγονός είναι ότι αρκετοί κάτοικοι του Brovary σχολίασαν πως είδαν έναν πύραυλο στον αέρα να χτυπά το airbus. Οι φήμες έχουν μεταδοθεί από ανεξάρτητα κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω επιτόπιων δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση ανεπίσημα. Η είδηση ​​εγείρει μια σειρά από άλλες πιθανότητες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας έχει κάνει σοβαρά λάθη πρόσφατα, καταστρέφοντας περιοχές αμάχων και σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους λόγω της ανακρίβειας των επιθέσεών του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που βοηθούν στην κατανόηση αυτής της διαδικασίας. Πρώτον, από την αρχή της σύγκρουσης, το Κίεβο έδειξε ότι δεν έχει στρατιωτικό δόγμα που αφορά τους πολίτες, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα εκ μέρους των χειριστών πυροβολικού για την αποφυγή μη στρατιωτικών απωλειών.

Δεύτερον, υπάρχει το τεχνικό ζήτημα. Επί του παρόντος, λόγω σημαντικών απωλειών στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο στρατολογεί προσωπικό χωρίς στρατιωτικά προσόντα, ανίκανο να χειριστεί τον πολεμικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη σύγκρουση. Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή αν σκεφτεί κανείς πως το νεοναζιστικό καθεστώς παραλαμβάνει τα όπλα του ΝΑΤΟ με τα οποία οι στρατιώτες του είναι ακόμη λιγότερο εξοικειωμένοι, αυξάνοντας την πιθανότητα λαθών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Monastyrsky ήταν ο δεύτερος σημαντικός αξιωματούχος που έχασε η κυβέρνηση Zelensky σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες. Νωρίτερα, ο κορυφαίος σύμβουλος Alexey Arestovich είχε παραιτηθεί ακριβώς επειδή αποκάλυψε κατά λάθος λάθη που έγιναν από το ουκρανικό πυροβολικό.

Το γεγονός είναι πως εάν ένα βλήμα χτύπησε το ουκρανικό ελικόπτερο, είναι πολύ πιο πιθανό να προήλθε από το πυροβολικό του ίδιου του Κιέβου - κατά λάθος ή εκ προθέσεως - παρά από το ρωσικό πυροβολικό, το οποίο δεν βομβάρδιζε το μέρος εκείνη την στιγμή. Επιπλέον, το γεγονός και μόνο ότι το Κίεβο επέτρεπε σε έναν ανώτατο αξιωματούχο να πετάξει πάνω από μια χώρα σε πόλεμο χρησιμοποιώντας ένα μη ασφαλές αεροσκάφος δείχνει ήδη πως η κυβέρνηση απλώς δε νοιαζόταν για την ασφάλειά του.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Monastyrsky, ως υπουργός Εσωτερικών, ήταν επικεφαλής των ουκρανικών νεοναζιστικών πολιτοφυλακών, καθώς από το 2014 οι συμμορίες υπερεθνικιστών έχουν ενσωματωθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών του Κιέβου. Οπότε, είχε σίγουρα ευαίσθητες πληροφορίες για το πώς το καθεστώς διαχειρίζεται τις δυνάμεις ασφαλείας του.

Τον Ιούλιο, το Κίεβο βομβάρδισε μια ρωσική φυλακή στην Olenivka όπου τοποθετήθηκαν οι μαχητές του Azov μετά την παράδοσή τους στο Azovstal. Σε εκείνη την περίπτωση, 50 νεοναζί στρατιώτες πέθαναν σε μια πιθανή προσπάθεια του Κιέβου να αποφύγει ομολογίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εμπιστευτικότητα ορισμένων δεδομένων. Η Ουκρανία προφανώς προσπαθεί να κρύψει πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές των νεοναζιστικών στρατευμάτων της, όπως εγκλήματα πολέμου, στρατόπεδα εκπαίδευσης για παιδιά, εμπόριο όπλων, τρομοκρατία, μεταξύ άλλων. Υπό αυτή την έννοια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Monastyrsky είχε πολύ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτά τα ίδια εγκλήματα, είναι πιθανό να υπήρχε πρόθεση να τον εξαφανίσουν, σε περίπτωση που ο Zelensky προωθούσε πραγματικά μια εκκαθάριση.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι αβέβαια και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Όμως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ένα ακόμη εγκληματικό περιστατικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail