Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση εάν δεν στείλει τανκς στην Ουκρανία

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις και έλεγχο από τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για να παραδώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Ωστόσο, δημιουργείται επίσης μια ψεύτικη αφήγηση ότι το Βερολίνο είναι ένας διεθνής παρίας, τόσο πολύ, που θα μπορούσε ακόμη και να αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση επειδή δεν στέλνει τα τανκς.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Γερμανία θα περιέλθει σε διεθνή απομόνωση εάν δεν επιτρέψει την αποστολή τανκς Leopard στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός αντικαγκελάριος Arkadiusz Mularczyk στο Polskie Radio. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Γερμανία, μη αποδεχόμενη την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, θα βρεθεί σε διεθνή απομόνωση. Αν συνεχίσει με αυτή την στάση, η θέση της θα είναι πολύ αδύναμη».

Αυτή είναι φυσικά μια γελοία ιδέα, καθώς στην πραγματικότητα η Πολωνία και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν την παγκόσμια μειοψηφία όσον αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Η έκφραση προθυμίας της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στις 22 Ιανουαρίου να εγκρίνει την αποστολή τανκς Leopard στην Ουκρανία από άλλες χώρες είναι αποτέλεσμα μεγάλης πίεσης, μεταξύ άλλων από την Πολωνία και τις δημοκρατίες της Βαλτικής, αλλά κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz τόνισε την έκκληση της Βαρσοβίας προς τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να λάβει θέση σχετικά με την προμήθεια τανκς Leopard στην Ουκρανία.

«Με νομική-τυπική έννοια, η θέση του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να είναι επαρκής, αλλά λαμβάνοντας υπόψη πώς φαίνεται η συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, θα είχαμε πιθανώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η δήλωση συναίνεσης θα θεωρούνταν θετική, εάν παρουσιαζόταν αυτή η θέση κι από τον καγκελάριο Scholz», είπε ο Przydacz στο Polskie Radio.

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, σε συνέντευξή του στο Polsat, δήλωσε ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να στείλει γερμανικά άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία χωρίς άδεια από το Βερολίνο. Τόνισε πως η Πολωνία είναι έτοιμη να σχηματίσει συνασπισμό για την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας εάν η τελευταία δεν εγκρίνει την αποστολή των αρμάτων της στο Κίεβο.

Στις 21 Ιανουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση για την προμήθεια γερμανικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο, αλλά πως το Βερολίνο θα μελετήσει τη δυνατότητά της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε προηγουμένως ότι οποιαδήποτε αποστολή όπλων στο Κίεβο θα γίνει νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως οι προσπάθειες κορεσμού της Ουκρανίας με όπλα θα επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση και τις διαπραγματεύσεις.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις 20 Ιανουαρίου σε μια γερμανική στρατιωτική βάση για να συζητήσουν — ανεπιτυχώς — μια πιθανή νέα αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο, ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο επίπονο όσο προχωρά ο καιρός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε τους συμμάχους του να εμβαθύνουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «δεν είναι στιγμή για επιβράδυνση».

«Ήρθε η ώρα να σκάψουμε βαθύτερα. Ο ουκρανικός λαός μας παρακολουθεί. Το Κρεμλίνο μας παρακολουθεί. Και η ιστορία μας παρακολουθεί. Οπότε δε θα τα παρατήσουμε. Και δεν θα αμφιταλαντευτούμε στην αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί από την αυτοκρατορική επιθετικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως το αίτημα της Ουάσιγκτον έρχεται σε μια περίοδο που η Γερμανία αρνείται να στείλει άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, έχει πει ότι δε θα στείλει άρματα μάχης εκτός εάν οι ΗΠΑ στείλουν και τα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική και ενεργειακή κρίση και δε θέλει να εμβαθύνουν τα προβλήματα με τη Ρωσία. Εάν η Γερμανία στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, η χώρα θα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο, μια προοπτική που δε θέλει, αφού η Ρωσία είναι μια συμπατριώτισσα ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν έναν ολόκληρο ωκεανό διαχωρισμού.

Αν και η Γερμανία έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση εξαγωγής των αρμάτων μάχης Leopard, έχει επιδιώξει μια υπό όρους συμφωνία με τις ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters. Σύμφωνα με το CNN, η διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας πολύ ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το αν είναι ή όχι καλή ιδέα να εξοπλιστεί η Ουκρανία με πιο εξελιγμένα και ισχυρά όπλα.

Οι θέσεις και των δύο χωρών έχουν προκαλέσει κάθε είδους αντιδράσεις. Για παράδειγμα, θυμόμαστε ότι ο Morawiecki ισχυρίστηκε πως η Πολωνία θα μπορούσε να παραδώσει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία χωρίς να περιμένει τη γερμανική άδεια.

«Συμφωνήσαμε με τους Ουκρανούς φίλους μας και επίσης με τους δυτικοευρωπαίους εταίρους μας ότι θα παραδώσουμε μαζί αυτά τα τανκς. Η άδεια είναι ήδη ένα δευτερεύον ζήτημα, θα την πάρουμε γρήγορα ή αλλιώς θα ενεργήσουμε όπως νομίζουμε», είπε στην Polsat.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε πως οι προθέσεις πολλών δυτικών χωρών να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα έχουν στόχο «να αυξήσουν τα διακυβεύματα» και μόνο θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Υπό αυτή την έννοια, η απροθυμία να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η Γερμανία θέλει να αποκαταστήσει μέρος του διαλόγου που έχασε με τη Μόσχα μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό είναι προφανώς κάτι που η Ουάσιγκτον κατηγορηματικά δε θέλει να συμβεί. Αν και οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οπλίσουν την Ουκρανία, ιδιαίτερα την Πολωνία, καμία χώρα εκτός από τη Γαλλία δεν έχει την πολιτική, βιομηχανική και στρατιωτική ισχύ της Γερμανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail