Η Ρωσία θέλει να μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ αγοράζοντας κινεζικό γιουάν

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Η Ρωσία θα αρχίσει να πραγματοποιεί αγορές γιουάν στην αγορά συναλλάγματος το 2023 εάν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας ανταποκριθούν στις προσδοκίες, ανέφερε το Reuters, με την πιθανή κίνηση της Μόσχας να αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση της εξάρτησής της από το δολάριο ΗΠΑ και τη δυτική χρηματοδότηση.

Η Ρωσία το Φεβρουάριο σταμάτησε να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος αφού η χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων περιορίστηκε από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία έκτοτε επιτάχυνε την στροφή της προς το νόμισμα της Κίνας καθώς η πρόσβασή της σε δολάρια και ευρώ ήταν περιορισμένη.

Δύο ανώνυμες πηγές είπαν στο Reuters πως οι παρεμβάσεις θα επαναληφθούν το επόμενο έτος σε γιουάν, εφόσον τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεπερνούν τα 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (116,57 δισεκατομμύρια δολάρια) όπως ορίζεται στα σχέδια του προϋπολογισμού.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί επί του παρόντος να αγοράσει γιουάν, δήλωσε στο Reuters τραπεζική πηγή κοντά στις νομισματικές αρχές. Αλλά η Τράπεζα της Ρωσίας δε θα το έκανε όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να ξοδεύει τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«(Ωστόσο), εάν το επόμενο έτος τα έσοδα του προϋπολογισμού από την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου υπερβούν τα 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια, τότε η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει γιουάν», είπε η πηγή.

Το μερίδιο του γιουάν στη ρωσική αγορά συναλλάγματος έχει αυξηθεί έως και 45%, από λιγότερο από 1% στην αρχή του έτους, δήλωσε στο Reuters το Χρηματιστήριο της Μόσχας τον περασμένο μήνα.

* πληροφορίες markets.businessinsider.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail