Οι προτροπές ομαλοποίησης της Κίνας απορρίφθηκαν καθώς οι ΗΠΑ επιλέγουν μια νέα κλιμάκωση στην Ταϊβάν

Για δεκαετίες, πολλοί γεωπολιτικοί ειδικοί ισχυρίζονται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεχή ανάγκη από γεωπολιτικούς αντιπάλους. Η άποψη αμφισβητήθηκε από εκείνους που ισχυρίζονταν ότι το μόνο που θέλουν οι ΗΠΑ είναι η διάδοση της «ειρήνης, ευημερίας, δημοκρατίας, ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ. Ωστόσο, η πολεμική θαλασσοκρατία είναι συνεπής στην απόρριψη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ΕΣΣΔ/Ρωσία ουσιαστικά διέλυσε το δικό της καθεστώς υπερδύναμης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κανονικούς δεσμούς με την πολιτική Δύση και να επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση. Η πολιτική Δύση απάντησε με μια αδιάκοπη επέκταση προς την Ανατολή και αποτελεσματική αποσταθεροποίηση και περικύκλωση των βασικών περιοχών της Ρωσίας στα δυτικά της χώρας. Παρά την υπομονή της Μόσχας, τα αποτελέσματα αυτού φαίνονται τώρα στην Ουκρανία, όπου ο ευρασιατικός γίγαντας αναγκάζεται να πολεμήσει τους ίδιους υπερριζοσπάστες που έπρεπε να πολεμήσει πριν από οκτώ δεκαετίες.

Ένα κάπως παρόμοιο σενάριο φαίνεται να διαδραματίζεται στο ολοένα και πιο αμφισβητούμενο γεωπολιτικό θέατρο Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ και (οι περισσότεροι) περιφερειακοί υποτελείς τους στοχεύουν στην Κίνα. Παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου για προσέγγιση με την Ουάσιγκτον DC και τους πολυάριθμους δορυφόρους της, αυτό φαίνεται να είναι μάταιο. Η πολεμική θαλασσοκρατία συνεχίζει να επιμένει όχι απλώς να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, αλλά επίσης εμπλέκεται σε επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Πεκίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και για την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία του ασιατικού γίγαντα, την Ταϊβάν, η οποία ωθείται όλο και πιο κοντά σε ένοπλη σύγκρουση με την (ηπειρωτική) Κίνα. Το Πεκίνο είναι σίγουρα ικανό να κερδίσει εάν η συνεχιζόμενη διαμάχη γίνει θερμή, αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο.

Σύμφωνα με τις προσπάθειές της για άμβλυνση με τις ΗΠΑ, η τελευταία μεγάλη (γεω)πολιτική κίνηση που έκανε η Κίνα στα τέλη του 2022 ήταν ο διορισμός νέου υπουργού Εξωτερικών. Στις 30 Δεκεμβρίου, ο πρεσβευτής της στις ΗΠΑ, Qin Gang, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, παίρνοντας το διπλωματικό τιμόνι από τον Wang Yi. Μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να υποδηλώνει τη «μαλακή» στάση του Πεκίνου απέναντι στην Αμερική. Πράγματι, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μία από τις μεγαλύτερες πρόσφατες εξελίξεις στο Πεκίνο και θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς ο Qin Gang προσπάθησε να κρατήσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων όσο το δυνατόν πιο φιλικούς στη σχετικά σύντομη περίοδο της δεκαεπτάμηνης θητείας του στην Ουάσιγκτον.

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ο νέος Κινέζος ΥΠΕΞ έγινε πρωτοσέλιδο στα δυτικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύοντας tweets πως είναι «βαθιά εντυπωσιασμένος» από τον αμερικανικό λαό, ενώ δεσμεύτηκε να ωθήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας προς μια πιο θετική σχέση. «Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για την ισχυρή υποστήριξη και βοήθεια που δόθηκε σε εμένα και την κινεζική πρεσβεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», έγραψε ο Τσιν στις 2 Ιανουαρίου, προσθέτοντας: «Έχω εντυπωσιαστεί από τόσα πολλά -Εργαζόμενοι, φιλικοί και ταλαντούχοι Αμερικανοί που γνώρισα», λέγοντας περαιτέρω ότι «είχε κάνει πολλούς φίλους σε όλες τις ΗΠΑ». Υποσχέθηκε να «υποστηρίξει την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ» υπό την ιδιότητά του ως νέος Κινέζος ΥΠΕΞ.

Και όμως, οι προτροπές της Κίνας έχουν αποφευχθεί από τις ΗΠΑ. Στις 4 Ιανουαρίου, μόλις δύο μέρες μετά τα λόγια του Gang, το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι αυτή την εβδομάδα για πρόσθετες εμπορικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας. Η Ουάσιγκτον DC και η Ταϊπέι πραγματοποίησαν επίσημες εμπορικές συνομιλίες πέρυσι και συμφώνησαν να έχουν περισσότερες τέτοιες συναντήσεις μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, καθώς ακόμη και η Ουάσιγκτον θεωρεί επίσημα το νησί ως μέρος της Κίνας, η αμερικανική αντιπροσωπεία διευθύνεται από τον Terry McCartin, τον βοηθό εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τις κινεζικές υποθέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση πραγματοποιείται από το Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου Μπάιντεν, δίνοντας στην προσπάθεια ένα επίσημο διπλωματικό καθεστώς, που συνήθως προορίζεται για επαφές σε κρατικό επίπεδο, το οποίο είναι πολύ απίθανο να εκτιμηθεί στο Πεκίνο. Επιπλέον, η USTR δήλωσε πως στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από πολλές άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη The South China Morning Post, ο Yang Jen-ni, αναπληρωτής εμπορικός εκπρόσωπος της Ταϊπέι, θα ηγηθεί των αντιπροσωπειών της Ταϊβάν, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επίσης αξιωματούχους από άλλα τμήματα. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι η συνάντηση θα περιλαμβάνει περισσότερα από εμπορικές συνομιλίες, που θα ανταγωνίζονται περαιτέρω την Κίνα και τις προσπάθειές της για προσέγγιση.

Το Πεκίνο θεωρεί τις επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ουάσιγκτον DC και της Ταϊπέι ως άμεση παραβίαση της πολιτικής της Μίας Κίνας, την οποία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν επίσημα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης εμπορικές συνομιλίες, οι οποίες στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά κατά της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Το Πεκίνο θεωρεί τις εμπορικές συνομιλίες ως άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ να βλάψουν τη θέση της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το USTR ονόμασε τις εμπορικές συνομιλίες Πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο του 21ου αιώνα και είπε ότι «προορίζονται να αναπτύξουν συγκεκριμένους τρόπους για να εμβαθύνουν την οικονομική και εμπορική σχέση».

Ένα σημαντικό σημείο των συνομιλιών είναι η θέση της Ταϊβάν ως ο μεγαλύτερος παραγωγός προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο. Οι ΗΠΑ στοχεύουν να ωθήσουν τις εταιρείες με έδρα την Ταϊβάν να μεταφέρουν εγκαταστάσεις στην Αμερική, επιβάλλοντας κυρώσεις στη βιομηχανία μικροτσίπ της Κίνας, σηματοδοτώντας μια εχθρική αλλαγή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προς τον ασιατικό γίγαντα. Επιπλέον, μιλώντας για εχθρότητα, στις 5 Ιανουαρίου, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των αμφιλεγόμενων εμπορικών συνομιλιών, η Ουάσιγκτον προσέβαλε περαιτέρω το Πεκίνο διατάζοντας το καταδρομικό USS Chung-Hoon κλάσης Arleigh Burke του 7ου στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ να περάσει από το στενό την Ταϊβάν ως μέρος της «δέσμευσής του για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Αυτό ήταν το τελευταίο σημάδι ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν ξεκάθαρα τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Κίνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail