Αγριεύει ο πόλεμος της τσιπούρας στο Αιγαίο

Οι προειδοποιητικοί πυροβολισμοί των ανδρών του Λιμενικού στον αέρα για να αποφύγουν μία ακόμα τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι δεν ήταν απλά ένα από τα δεκάδες περιστατικά που σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο.

Από: eleftherostypos.gr / Της Αναστασίας Βαμβακά

Τη σοβαρότητα του περιστατικού, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία μεγαλύτερη κλιμάκωση αν η τουρκική ακταιωρός εμβόλιζε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, δείχνει και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ανακοίνωση αφορούσε στο συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέροντας ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται».

Σε γκρίζα ζώνη μετατρέπει κάθε Δεκέμβριο και Ιανουάριο το τουρκικό Λιμενικό την περιοχή των Ιμίων αλλά και άλλες περιοχές κοντά στη θαλάσσια συνορογραμμή, λόγω του αλιευτικού πολέμου της τσιπούρας. Αυτή την περίοδο οι τσιπούρες στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, που ως γνωστόν είναι δίπλα στην Κάλυμνο, υπάρχουν εν αφθονία. Εως και πριν από λίγα χρόνια, Ελληνες και Τούρκοι ψαράδες έδιναν εκεί την ετήσια «μάχη της τσιπούρας», σε πλαίσιο αμιγώς… ευγενούς άμιλλας και φιλικότατων σχέσεων, αφού τα ψάρια έφταναν για όλους.

Η νέα πολιτική του Ερντογάν όμως έφερε αλλαγές ακόμα και στην αλιεία. Πλέον τα ελληνικά ψαροκάικα δεν μπορούν να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 900 γιαρδών (περίπου 820 μέτρα) τη βραχονησίδα που τον Ιανουάριο του 1996 λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία.

Παρενοχλήσεις


Τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής περιπολούν διαρκώς την περιοχή το συγκεκριμένο 40ήμερο και παρενοχλούν τους Ελληνες ψαράδες, που είναι αναγκασμένοι να περιορίζονται σε μικρότερες ψαριές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail