Εντείνονται οι διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότερο, οι πολίτες των δυτικών χωρών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ανεύθυνη πολεμική πολιτική του ΝΑΤΟ. Στις ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις στους δρόμους και οι διασκέψεις υπέρ της ειρήνης στο Διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο συχνές. Στην πραγματικότητα, καθώς η διεθνής κατάσταση χειροτερεύει, φαίνεται ξεκάθαρο πως οι απλοί άνθρωποι στη Δύση δεν υποστηρίζουν πλέον τα μέτρα που έλαβαν οι ηγέτες τους, απαιτώντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εκτός από την Ευρώπη, τώρα και οι ΗΠΑ εντάσσονται στο παγκόσμιο κύμα διαμαρτυριών κατά του ΝΑΤΟ. Στις 14 Ιανουαρίου, οι δρόμοι της Νέας Υόρκης καταλήφθηκαν από εκατοντάδες διαδηλωτές δυσαρεστημένους με την επιθετικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της πολεμικής εκστρατείας της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας. Οι συγκεντρώσεις προέκυψαν ως απάντηση στην πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στείλει νέα πακέτα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Patriot στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος αντιδρά στις ενέργειες της κυβέρνησης κυρίως λόγω της κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Με τον ιστορικό πληθωρισμό, την ανεργία, την πόλωση και τη μεταναστευτική κρίση, η προτεραιότητα του Τζο Μπάιντεν να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς σε μια άλλη ήπειρο γίνεται προφανώς πρόβλημα. Για τους απλούς Αμερικανούς, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και τα σχέδια για την παγκόσμια τάξη έχουν μικρή σημασία. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ευημερία των πολιτών και η κοινωνική σταθερότητα. Επομένως, εάν η διατήρηση ενός πολέμου με πληρεξούσια κατά της Ρωσίας εμποδίζει αυτή την ευημερία και βλάπτει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τερματίσουμε τον παρεμβατισμό, αφήνοντας τη Μόσχα και το Κίεβο να επιλύσουν τη σύγκρουση μόνοι τους.

Πρόσφατες διαδηλώσεις οργανώθηκαν από μέλη διαφορετικών πολιτικών οργανώσεων. Ένα από τα κυριότερα είναι το ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism), ένας συνασπισμός που συγκεντρώνει κοινωνικούς ακτιβιστές από διάφορες πολιτικές ιδεολογίες για να απαιτήσουν το τέλος των πολέμων που προωθούνται από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Υπό αυτή την έννοια, ο Brian Becker, εθνικός διευθυντής του Συνασπισμού ANSWER έδωσε μια συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σχετικά με το γεγονός στις 14, σχολιάζοντας:

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί αντιτιθέμεθα στην ατέρμονη επέκταση του ΝΑΤΟ, η οποία δεν είναι μόνο περιττή αλλά απερίσκεπτη και προληπτική (...) Είμαστε επίσης εδώ σήμερα επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν επιπλέον 65 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο στο Ουκρανία ενώ υπάρχουν ένα εκατομμύριο άστεγοι στην Αμερική, ενώ τα σχολεία μας υποχρηματοδοτούνται και πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε πτώχευση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των γιατρών».

Επιπλέον, ο εικονικός κόσμος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως σημαντικός σύμμαχος των ακτιβιστών υπέρ της ειρήνης για να απαιτήσουν αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Παράλληλα με τις διαδηλώσεις στους δρόμους, οι αντιπολεμικές ομάδες έχουν διατηρήσει έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνοντας διαδικτυακές διασκέψεις για να εκθέσουν επικριτικές απόψεις για το ΝΑΤΟ και να προτείνουν αλλαγές στο τρέχον σενάριο.

Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Schiller, μια σημαντική οργάνωση υπέρ της ειρήνης που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διοργάνωσε το συνέδριο «Resurrect the True Mission of Dr. Martin Luther King: Stop NATO's World War» την ίδια ημέρα με τις διαδηλώσεις, φέρνοντας μαζί κοινωνικούς ακτιβιστές, Αμερικανούς πολιτικούς και βετεράνους για την υποστήριξη μιας ριζικής αλλαγής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να υποκινήσει προβληματισμούς για τη μνήμη του σημαντικού Αμερικανού ειρηνιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του οποίου η ημέρα γιορτάζεται στις 16 Ιανουαρίου, αναλύοντας την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία μεταξύ των αναλυτών πως ο κόσμος αυτή την στιγμή διέρχεται την περίοδο της μεγαλύτερης στρατιωτικής αστάθειας όλων των εποχών, με σοβαρούς κινδύνους παγκόσμιας και πυρηνικής κλιμάκωσης στη σύγκρουση αντιπροσώπων που διεξάγει το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Υπό αυτή την έννοια, οι αμερικανικές οργανώσεις υπέρ της ειρήνης εκθέτουν την ανάγκη να προβληματιστούν σχετικά με τους απαραίτητους τρόπους για να τιμήσουν τη μνήμη των ειρηνιστών ηρώων και να αποτρέψουν την απώλεια του ελέγχου της παγκόσμιας κατάστασης.

Στην πραγματικότητα, ο ακτιβισμός υπέρ της ειρήνης στις ΗΠΑ εκθέτει μια ισχυρή γεωπολιτική συνείδηση, καθώς οι ομάδες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αναγνωρίζουν ότι ο τρέχων πόλεμος διεξάγεται από το ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας, με το δρόμο προς την ειρήνη να είναι εφικτός μόνο μέσω αναθεώρησης των σχεδίων του για το τμήμα της Ουάσιγκτον. Υπό αυτή την έννοια, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες φαίνεται να κατανοούν [ως θα είναι δυνατό να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας παγκόσμια σύγκρουση μόνο εάν το ΝΑΤΟ «σταματήσει».

Η ατέρμονη επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του Ατλαντικού φαίνεται με την αυξανόμενη αντιπάθεια μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων πολιτών. Οι κάτοικοι των δυτικών χωρών, παρά την προπαγάνδα στην οποία εκτίθενται από τα μεγάλα ΜΜΕ, αντιλαμβάνονται στην πράξη τις πραγματικές επιπτώσεις μιας πολεμικής πολιτικής: υψηλό κόστος διαβίωσης, κοινωνική αστάθεια και συνεχής απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης. Η νοοτροπία «πόλεμος είναι κέρδος» δεν ισχύει για τους απλούς ανθρώπους, μόνο για μια μικρή ομάδα ηγετών του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, που δεν εκπροσωπούν λαϊκά συμφέροντα.

Η τάση είναι διαμαρτυρίες και συνέδρια σαν αυτές της 14ης να γίνονται όλο και πιο συχνές. Κάποια στιγμή, για να αποφευχθεί το κοινωνικό χάος, οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για ειρήνη που θέτουν οι πολίτες τους - διαφορετικά, η κρίση νομιμότητας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail