Ο Πόλεμος του 2023 – «Στήνοντας το θέατρο της μάχης»

RΕUΤΕRS/Dadο Ruvic
Ένας κορυφαίος Στρατηγός Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο Τζέιμς Μπίρμαν, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στους Financial Times, εξήγησε σε μια στιγμή ειλικρίνειας πώς οι ΗΠΑ «στήνουν το θέατρο» για έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα, ενώ παραδέχτηκε επιπόλαια στο περιθώριο, πώς οι αμυντικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ ήταν απασχολημένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας πριν από χρόνια, «προετοιμάζοντας ένθερμα» τον πόλεμο με τη Ρωσία - ακόμα και μέχρι την «προ-τοποθέτηση των προμηθειών», προσδιορίζοντας τοποθεσίες από τις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστήριξη και να διατηρήσουν επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, ήταν εκεί, προετοιμάζοντας τον χώρο μάχης για χρόνια.

Alastair Crooke - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τέτοιες στρατιωτικές απαντήσεις απορρέουν απευθείας από τη βασική στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν το «Δόγμα Wolfowitz» του 1992 ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σχεδιάσουν και να δράσουν προληπτικά, για να απενεργοποιήσουν οποιαδήποτε πιθανή Μεγάλη Δύναμη — πολύ πριν φτάσει στο σημείο στο οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί ή να βλάψει την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει προχωρήσει σε πόλεμο με τη Ρωσία σε ένα χώρο μάχης, ο οποίος το 2023, μπορεί να παραμείνει ή όχι περιορισμένος στην Ουκρανία. Με απλά λόγια, το θέμα είναι πως η στροφή στον «Πόλεμο» (είτε σταδιακά είτε όχι) σηματοδοτεί μια θεμελιώδη μετάβαση από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή στο ab initio — οι «οικονομίες πολέμου» στην ουσία, διαφέρουν δομικά από τις «κανονικές» από τις οποίες ξεκίνησε η Δύση και στην οποία έχει συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολεμική κοινωνία — έστω και εν μέρει κινητοποιημένη — σκέφτεται και δρα δομικά διαφορετικά από την κοινωνία εν καιρώ ειρήνης.

Ο πόλεμος δεν έχει να κάνει ούτε με τζέντλεμαν συμπεριφορά... Η ενσυναίσθηση για τους άλλους είναι το πρώτο του θύμα — το τελευταίο είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση ενός μαχητικού πνεύματος.

Ωστόσο, η προσεκτικά επιμελημένη μυθοπλασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνεχίζει ότι τίποτα στην πραγματικότητα δεν έχει ή πρόκειται να «αλλάξει»: βρισκόμαστε σε ένα προσωρινό «μπλιμπ» [παρέκκλιση]. Αυτό είναι όλο.

Ο Zoltan Pozsar, ο σημαντικός χρηματοοικονομικός «μάντης» της Credit Suisse, έχει ήδη επισημάνει στο τελευταίο του δοκίμιο για τον Πόλεμο και την Ειρήνη (μόνο με συνδρομή ) ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη – αναφέροντας απλώς τα γεγονότα του 2022:

  • Ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας από την G7 (Η Δύση ορίζει το χώρο μάχης)
  • Ο ενεργειακός αποκλεισμός της ΕΕ από τη Ρωσία (η Ρωσία αρχίζει να στήνει το θέατρό της)
  • Ο τεχνολογικός αποκλεισμός της Κίνας από τις ΗΠΑ (προ-τοποθέτηση θέσεων από την Αμερική για τη διατήρηση των λειτουργιών)
  • Ναυτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν από την Κίνα (η Κίνα επιδεικνύει ετοιμότητα)
  • Ο «αποκλεισμός» των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων της ΕΕ με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. (Οι αμυντικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ προετοιμάζονται για μελλοντικές «γραμμές ανεφοδιασμού)
  • «Κίνηση τσιμπίδας» της Κίνας σε όλο τον ΟΠΕΚ+ με την αυξανόμενη τάση τιμολόγησης πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ρενμίνμπι. (Ο «Χώρος μάχης Εμπορευμάτων» Ρωσίας-Κίνας).

Αυτή η λίστα αντιστοιχεί σε μια μεγάλη γεωπολιτική «ανατροπή» που συμβαίνει, κατά μέσο όρο, κάθε δύο μήνες — απομακρύνοντας τον κόσμο αποφασιστικά από τη λεγόμενη «κανονικότητα» (την οποία τόσοι πολλοί στην Καταναλωτική Τάξη λαχταρούν διακαώς) σε μια ενδιάμεση κατάσταση του πολέμου.

Ο κατάλογος του Pozsar δείχνει ότι οι τεκτονικές πλάκες της γεωπολιτικής είναι σοβαρά «εν κινήσει» — σημειώνονται μετατοπίσεις, οι οποίες επιταχύνονται και γίνονται ολοένα και πιο αλληλένδετες, ωστόσο που εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να φτάσουν σε οποιοδήποτε εγκατεστημένο μέρος. Ο «πόλεμος» πιθανότατα θα είναι ένας σημαντικός διαταράκτης (τουλάχιστον), μέχρι να επιτευχθεί κάποια ισορροπία. Και αυτό μπορεί να πάρει μερικά χρόνια.

Τελικά, ο «Πόλεμος» έχει τον αντίκτυπό του στη συμβατική νοοτροπία του κοινού — αν και αργά. Φαίνεται πως είναι ο φόβος για τον αντίκτυπο σε μια απροετοίμαστη νοοτροπία που βρίσκεται πίσω από την απόφαση να παρατείνει τα δεινά της Ουκρανίας, και έτσι να πυροδοτήσει τον πόλεμο του 2023: Η παραδοχή της αποτυχίας στην Ουκρανία θεωρείται ότι κινδυνεύει να τρομάξει ασταθείς δυτικές αγορές (δηλαδή υψηλότερα επιτόκια για μακρύτερα). Και η ειλικρινής ομιλία αντιπροσωπεύει μια δύσκολη επιλογή για έναν δυτικό κόσμο - που χρησιμοποιείται σε «εύκολες αποφάσεις» και «μπορεί να κλωτσήσει» για να τις λάβει.

Ο Pozsar, ως γκουρού των οικονομικών, είναι κατανοητό ότι επικεντρώνεται στο δοκίμιό του για τα οικονομικά. Αλλά είναι ευνόητο, η αναφορά στις Manias, Panics and Crashes του Kindleberger δεν είναι επομένως ιδιότροπη, αλλά περιλαμβάνεται ως υπόδειξη για το πιθανό «χτύπημα» στη συμβατική ψυχή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Pozsar μας αφήνει τέσσερις βασικούς οικονομικούς τρόπους (με πρόσθετα σύντομα σχόλια):

  1. Ο πόλεμος είναι ο βασικός μοχλός της ιστορίας του πληθωρισμού και της χρεοκοπίας για τα κράτη. (Σχόλιο: ο ποσοτικός πληθωρισμός και η ποσοτική σύσφιξη (QT) που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού , είναι πολιτικές που λειτουργούν σε ριζική αντίθεση μεταξύ τους. Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών αμβλύνει την υποστήριξη των πολεμικών αναγκών - σε βάρος άλλων μεταβλητών - σε καιρό πολέμου).
  2. Ο πόλεμος συνεπάγεται μια αποτελεσματική και επεκτάσιμη βιομηχανική ικανότητα για την παραγωγή όπλων (ταχεία), η οποία, από μόνη της, απαιτεί ασφαλείς γραμμές ανεφοδιασμού για την τροφοδοσία αυτής της ικανότητας. (Μια ιδιότητα την οποία η Δύση δεν κατέχει πλέον και η αναδημιουργία της οποίας είναι δαπανηρή).
  3. Τα εμπορεύματα που συχνά χρησιμεύουν ως εγγύηση για τα δάνεια σπανίζουν – και με αυτή την σπανιότητα, εμφανίζονται ως «πληθωρισμός» εμπορευμάτων.
  4. Και τέλος, ο πόλεμος κόβει νέα χρηματοοικονομικά κανάλια, π.χ. «το έργο m-CBDC Bridge».

Το σημείο χρειάζεται να υπογραμμιστεί ξανά: Ο πόλεμος δημιουργεί διαφορετική οικονομική δυναμική και διαμορφώνει μια διαφορετική ψυχή. Το πιο σημαντικό, ο «Πόλεμος» δεν είναι ένα σταθερό φαινόμενο. Μπορεί να ξεκινήσει με μικροσκοπικά χτυπήματα στην υποδομή ενός αντιπάλου και στη συνέχεια — με κάθε σταδιακό «ερπυσμό της αποστολής» — να γλιστρήσει κατά μήκος της καμπύλης προς τον πλήρη πόλεμο. Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια αποστολή που σέρνεται στον πόλεμό του κατά της Ρωσίας, είναι μια αποστολή τζόκινγκ — φοβούμενο την ταπείνωση της Ουκρανίας στον απόηχο της προηγούμενης καταστροφής στο Αφγανιστάν.

Η ΕΕ ελπίζει να σταματήσει αυτήν τη διολίσθηση πολύ πριν από τον πλήρη πόλεμο. Ωστόσο, είναι μια πολύ ολισθηρή πλαγιά. Το νόημα του Πολέμου είναι να προκαλέσετε πόνο και να εξοντώσετε τον εχθρό σας. Σε αυτό το βαθμό είναι ανοιχτό σε μετάλλαξη. Οι επίσημες κυρώσεις και τα ανώτατα όρια στην ενέργεια μεταμορφώνονται γρήγορα σε δολιοφθορές αγωγών ή κατάσχεση δεξαμενόπλοιων.

Η Ρωσία και η Κίνα, ωστόσο, σίγουρα δεν είναι αφελείς, και είναι απασχολημένες με το να στήσουν το δικό τους θέατρο, ενόψει μιας πιθανής ευρύτερης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

Η Κίνα και η Ρωσία μπορούν τώρα να ισχυριστούν πως έχουν δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση, όχι μόνο με τον ΟΠΕΚ+, αλλά με το Ιράν και τους βασικούς παραγωγούς φυσικού αερίου.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των παγκόσμιων αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου και καθένα από αυτά τα κράτη πωλεί επί του παρόντος πετρέλαιο στην Κίνα για ρενμίνμπι με μεγάλη έκπτωση. Οι χώρες του Κόλπου αντιπροσωπεύουν ένα άλλο 40% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου - και η Κίνα πιέζει να δεχθούν το ρενμίνμπι για το πετρέλαιο τους - με αντάλλαγμα επενδύσεις μετασχηματισμού.

Αυτός είναι ένας σημαντικός νέος χώρος μάχης που ετοιμάζεται - τερματίζοντας την ηγεμονία του δολαρίου όπως με το αργό βράσιμο του βατράχου.

Το αντιμαχόμενο μέρος έκανε την αρχική επίθεση, επιβάλλοντας κυρώσεις στο μισό του ΟΠΕΚ με αυτό το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Αυτή η ώθηση απέτυχε: η ρωσική οικονομία επέζησε —και δεν ήταν έκπληξη— οι κυρώσεις «στέρησαν» αυτά τα κράτη στην Ευρώπη, «παραδίδοντάς τις» αντί για την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα φλερτάρει το άλλο μισό του ΟΠΕΚ με μια προσφορά που δύσκολα μπορεί να αρνηθεί: «Τα επόμενα «τρία με πέντε χρόνια», η Κίνα όχι μόνο θα πληρώσει για περισσότερο πετρέλαιο σε ρενμίνμπι – αλλά το πιο σημαντικό, «θα πληρώσει» με νέα επενδύσεις σε κατάντη πετροχημικές βιομηχανίες στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο ευρύτερα. Θα δημιουργήσει, με άλλα λόγια, τη διάδοχη οικονομία παραγωγής για αυτούς τους εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων των οποίων η ημερομηνία πώλησης ενέργειας πλησιάζει.

Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι στο μέλλον, πολύ περισσότερη «προστιθέμενη αξία» (στην πορεία της παραγωγής) θα συλλέγεται τοπικά — σε βάρος των βιομηχανιών στη Δύση. Ο Πόζσαρ το αποκαλεί ευθαρσώς: «Το εμπόρευμά μας, το πρόβλημά σας… Το εμπόρευμά μας, η χειραφέτησή μας». Ή, με άλλα λόγια, ο άξονας Κίνας-Ρωσίας ανάβει τις φωτιές μιας δομικής εξέγερσης εναντίον της Δύσης σε μεγάλο μέρος του Υπόλοιπου Κόσμου.

Οι πυρκαγιές του στοχεύουν στο να «βράσει αργά ο βάτραχος» — όχι μόνο αυτή της ηγεμονίας του δολαρίου, αλλά και αυτή μιας πλέον μη ανταγωνιστικής δυτικής οικονομίας.

Χειραφέτηση; Ναί! Εδώ είναι η ουσία: Η Κίνα λαμβάνει ενέργεια από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα με μεγάλη έκπτωση 30%. Εν ολίγοις, περισσότερη, και περιστασιακά όλη, η προστιθέμενη αξία των προϊόντων θα συλλέγεται από κράτη «φιλικά» προς τη φθηνή ενέργεια, σε βάρος των μη ανταγωνιστικών «μη φιλικών».

«Η Κίνα –η εχθρός– ήταν παραδόξως ένας μεγάλος εξαγωγέας ρωσικού LNG υψηλής προσαύξησης στην Ευρώπη και η Ινδία μεγάλος εξαγωγέας ρωσικού πετρελαίου υψηλής προσαύξησης και διυλισμένων προϊόντων όπως το ντίζελ – στην Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα [από αυτό στο μέλλον] σε περισσότερα προϊόντα – και τιμολογημένα όχι μόνο σε ευρώ και δολάρια, αλλά και σε ρενμίνμπι, ντιράμ και ρουπίες», υποστηρίζει ο Poszar.

Μπορεί να μη φαίνεται τόσο προφανές, αλλά είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Εάν η ΕΕ αρκείται στο να πάρει τον «εύκολο δρόμο» από την πτώση της στη μη ανταγωνιστικότητα (μέσω επιδοτήσεων για να επιτραπούν εισαγωγές υψηλού κέρδους), τότε όπως παρατήρησε κάποτε ο Ναπολέων όταν παρατήρησε έναν εχθρό να κάνει λάθος: Κάντε σιωπή!

Για την Ευρώπη, αυτό σημαίνει πολύ λιγότερη εγχώρια παραγωγή – και περισσότερο πληθωρισμό – καθώς εισάγονται εναλλακτικές λύσεις για τη διόγκωση των τιμών από την Ανατολή. Η Δύση, λαμβάνοντας την «εύκολη απόφαση» (καθώς η στρατηγική της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχει μελετηθεί καλά), πιθανότατα θα βρει ότι η ρύθμιση θα είναι εις βάρος της ανάπτυξης στη Δύση - μια πορεία που προϊδεάζει για μια πιο αδύναμη Δύση, στο εγγύς μέλλον.

Η ΕΕ θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Επέλεξε να εξαρτηθεί από το LNG των ΗΠΑ, ακριβώς την στιγμή που η παραγωγή από κοιτάσματα σχιστόλιθου των ΗΠΑ έχει κορυφωθεί, με την παραγωγή εκεί που πιθανότατα προορίζεται για την εγχώρια αγορά των ΗΠΑ.

Έτσι, όπως ο στρατηγός Bierman περιέγραψε πώς οι ΗΠΑ προετοίμασαν τον χώρο μάχης στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Κίνα και οι σχεδιαστές των BRICS ήταν απασχολημένοι με το να στήσουν το δικό τους «θέατρο».

Φυσικά, δε χρειάζεται να είναι όπως «είναι»: το παραπάτημα της Ευρώπης προς την καταστροφή αντανακλά μια ενσωματωμένη ψυχολογία της δυτικής άρχουσας ελίτ. Δεν υπάρχει καμία στρατηγική λογική, ούτε «σκληρές αποφάσεις» που λαμβάνονται στη Δύση. Είναι όλος ο ναρκισσιστικός μερκελισμός (οι σκληρές αποφάσεις αναβλήθηκαν και στη συνέχεια «σκοτώθηκαν» μέσω φυλλαδίων επιδοτήσεων). Μερκελισμός ονομάζεται έτσι μετά τη βασιλεία της Άνγκελα Μέρκελ στην ΕΕ, όπου η θεμελιώδης μεταρρύθμιση αναβλήθηκε για πάντα.

Δεν υπάρχει ανάγκη για σκέψη-πράγματα-μέσα, ή για σκληρές αποφάσεις, όταν οι ηγέτες διατηρούνται από την ακλόνητη πεποίθηση ότι η Δύση ΕΙΝΑΙ το κέντρο του Σύμπαντος. Αρκεί να αναβάλεις, περιμένοντας το αδυσώπητο να ξεδιπλωθεί.

Η πρόσφατη ιστορία των αιώνιων πολέμων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι περαιτέρω απόδειξη αυτού του δυτικού κενού: Αυτοί οι πόλεμοι ζόμπι διαρκούν για χρόνια χωρίς καμία εύλογη αιτιολόγηση, μόνο για να απορριφθούν χωρίς τελετές. Ωστόσο, η στρατηγική δυναμική καταπνίγηκε και ξεχάστηκε ευκολότερα, όταν πολεμούσαμε σε πολέμους εξεγέρσεων - σε αντίθεση με τη μάχη δύο καλά οπλισμένων, ομοτίμων ανταγωνιστών κρατών.

Η ίδια δυσλειτουργία ήταν εμφανής σε πολλές κρίσεις του δυτικού κόσμου που εξελίσσονται αργά: Ωστόσο, επιμένουμε… επειδή η προστασία της εύθραυστης ψυχολογίας των ηγετών μας — και ενός σημαντικού τμήματος του κοινού — έχει προτεραιότητα. Η αδυναμία να αντιμετωπίσουν την ήττα ωθεί τις ελίτ μας να προτιμούν τη θυσία από τους δικούς τους ανθρώπους, αντί να βλέπουν τις αυταπάτες τους εκτεθειμένες.

Ως εκ τούτου, η πραγματικότητα πρέπει να απορριφθεί. Έτσι, ζούμε ένα νεφελώδες ενδιάμεσο - τόσα πολλά συμβαίνουν, αλλά τόσο λίγη κίνηση. Μόνο όταν το ξέσπασμα της κρίσης δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί - ακόμη και από τους λογοκριτές MSM [mainstream media] και Tech - μπορεί να γίνει κάποια πραγματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών.

Αυτό το αίνιγμα, ωστόσο, τοποθετεί ένα τεράστιο βάρος στους ώμους της Μόσχας και του Πεκίνου για να διαχειριστούν την κλιμάκωση του Πολέμου με προσεκτικό τρόπο - μπροστά σε μια Δύση για την οποία η ήττα είναι αφόρητη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail