Πώς ο εξοπλισμός του Ιράν από τη Ρωσία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για τις ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Η επιβεβαίωση της προθυμίας του Ιράν να παραλάβει μια παρτίδα προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής στη σύνθετη σχέση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, της οποίας ο αναπτυσσόμενος αμυντικός άξονας θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και τους συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το defense-arabic.com.

Η εξέλιξη, που επιβεβαιώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από ένα μέλος της νομοθετικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν, θα σηματοδοτήσει την πρώτη σημαντική απόκτηση ξένων πολεμικών αεροσκαφών από την Ισλαμική Δημοκρατία αυτόν τον αιώνα. Τα αεροσκάφη Su-35 «τέταρτης γενιάς++» πρόκειται να φτάσουν νωρίς αυτή την άνοιξη και θα δώσουν στην ιρανική Πολεμική Αεροπορία σημαντική ώθηση στον γηρασμένο στόλο της ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές μελλοντικές ανταλλαγές στρατιωτικού εξοπλισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Kan Kasapoglu, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson στην Ουάσιγκτον, DC και διευθυντής Έρευνας Ασφάλειας και Άμυνας στο Κέντρο Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM) στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ανέλυσε πολλούς λόγους για τους οποίους «η αγορά του Su-35 από το Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία».

Πρώτον, είπε, «ένα υπερ-ελιγμένο μαχητικό εναέριας υπεροχής θα ενίσχυε τον έλεγχο της Τεχεράνης στον ιρανικό εναέριο χώρο».

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας United Aircraft Corporation της Ρωσίας, Γιούρι Σλιουσάρ, περιέγραψε το Su-35S - σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που προορίζεται να μεταφερθεί στο Ιράν - ως «απαράμιλλο στην αεροπορική μάχη». Αυτό το αεροπλάνο θεωρείται ένα από τα καλύτερα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που διατίθενται προς εξαγωγή, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τις διεθνείς συμφωνίες όπλων για τη Ρωσία και λέγεται πως τα εν λόγω Su-35 προορίζονταν για πώληση στην Αίγυπτο πριν την ακύρωσή τους από την αραβική χώρα.

Σε αυτό το προηγμένο επίπεδο του αεροσκάφους τέταρτης γενιάς, το Su-35 είναι πιθανό να ξεχωρίσει στη Μέση Ανατολή, όπου, όπως σημείωσε ο Kasabioglu, «εκτός από το Ισραήλ, κανένας σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή δεν έχει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς». Περιέγραψε το ρωσικό μαχητικό ως «ένα επικίνδυνο θηρίο ενάντια στα δυτικά αεροσκάφη από την τέταρτη γενιά έως την 4,5, χάρη στο κινητικό του πλεονέκτημα».

Υποστήριξε επίσης ότι «το Su-35 περιπλέκει οποιαδήποτε ισραηλινή προληπτική δράση κατά του Ιράν» σε μια εποχή που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και τα μαχητικά stealth F-35 πέμπτης γενιάς απολαμβάνουν αεροπορική υπεροχή σε όλη την περιοχή. Εκτός από την έναρξη τακτικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του Ιράν και των συμμάχων του Ιράν στη Συρία, ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει δημόσια το δικαίωμά του να επιτεθεί στην ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία και το πυρηνικό της πρόγραμμα, για το οποίο οι Ιρανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως είναι για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς.

Ενώ ο Kasapoglu είπε ότι το F-35 «θεωρητικά, θα έχει ισχυρό πλεονέκτημα εκτός ορατότητας (BVR) έναντι του Su-35 λόγω της σημαντικής υπεροχής του στους αισθητήρες», είπε επίσης πως εάν το νεότερο αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος «εισέλθει σε οπτική μάχη, η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί στο σενάριο προληπτικού χτυπήματος, το Su-35 μπορεί να του δημιούργησε κάποια προβλήματα».

«Επιπλέον, τα διδάγματα από την Ουκρανία έδειξαν ότι το Su-35, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει αποτελεσματική αεροπορική περιπολία μάχης (CAP), χάρη στο ισχυρό ραντάρ Irbis-E», είπε.

Εκτός από το Su-35, άλλα ρωσικά πλεονεκτήματα που εντόπισε ο Kasapoglu και τα οποία θα ενίσχυαν σημαντικά τις ιρανικές δυνατότητες περιλαμβάνουν «υπερηχητικούς πύραυλους κρουζ κατά πλοίων εξαιρετικά χαμηλού ύψους», όπως οι πύραυλοι Oniks και Yakhnot που αναπτύσσονται από τα συστήματα Bastion-P της Ρωσίας. Εκτός από το προηγμένο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400, το οποίο Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως είναι πρόθυμοι να πουλήσουν στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η απόκτηση μαχητικών Su-35 και συστημάτων S-400 από το Ιράν θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς του Ισραήλ», είπε ο Jay Plopsky, Ισραηλινός αμυντικός αναλυτής, στο Newsweek και συγκεκριμένα «τους στόλους F-16 και F-15».

Ενώ υποστήριξε ότι η «συνεχής κατοχή του F-35I από το Ισραήλ διασφαλίζει τη διατήρηση της ανωτερότητάς του στην περιοχή», τόνισε πως είναι «σημαντικό» η IAF να επεκτείνει αυτόν τον στόλο και επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο «επέκτασης των δυνατοτήτων κρούσης ακριβείας μεγάλης εμβέλειας» στην περιοχή προκειμένου να συμβαδίσει με το εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής.

Πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης προηγουμένως στο Newsweek την ανησυχία τους για πιθανές μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για την άλλη πλευρά λόγω της αυξανόμενης αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Η αγορά του Su-35 από το Ιράν αποκαλύφθηκε μόνο μήνες αφότου εμφανίστηκαν αναφορές για την απόκτηση πολεμοφοδίων από τη Ρωσία, που μερικές φορές αναφέρονται ως αεροπλάνα «καμικάζι» ή «αυτοκτονίας», όπως τα Shahed-131 και Shahed-136 που είχαν καταστροφικές συνέπειες στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail