Οι ΗΠΑ απαξίωσαν τις δικές τους κυρώσεις αγοράζοντας διυλισμένα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου μέσω Ινδίας

Το δημοφιλές ινδικό μέσο ενημέρωσης TheWire ανέφερε ένα άρθρο το Σαββατοκύριακο από την Telegraph India που ισχυριζόταν ότι η παγκόσμια σημαντική τους δύναμη εξάγει ρωσικά προϊόντα πετρελαίου στις ΗΠΑ, και όχι μόνο αυτό, αλλά χωρίς η Ουάσιγκτον να παραβιάζει τις κυρώσεις της, παρά το γεγονός πως αψηφά το πνεύμα τους. Το άρθρο τους συνδέεται με ένα άρθρο που υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι «οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν ισχύουν για τα διυλισμένα προϊόντα που παράγονται από ρωσικό αργό που εξάγονται από τρίτη χώρα, καθώς δεν είναι ρωσικής προέλευσης».

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι αυτό το νομικό κενό που υπονόησε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου Viktor Katona πως χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να ξεπεράσουν τους δικούς τους περιορισμούς στην αγορά ρωσικών πόρων. Οι ισχυρισμοί του είναι επιτακτικοί και βασισμένοι σε γεγονότα, καθώς παραθέτει επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου της Ινδίας και των εξαγωγών προϊόντων διύλισης πετρελαίου στις ΗΠΑ. Εάν όντως υπάρχει κάποια αιτιότητα μεταξύ τους, όπως αναμφισβήτητα φαίνεται να συμβαίνει, τότε οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά σημαντικές.

Πρώτον, οι ΗΠΑ φτύνουν τις δικές τους αντιρωσικές κυρώσεις παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να πιέζουν όλους τους άλλους στη διεθνή κοινότητα να συμμορφωθούν με αυτούς τους μονομερείς περιορισμούς. Δεύτερον, αυτό θα γινόταν λόγω της απουσίας επιλογής, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για την εισαγωγή διυλισμένων ρωσικών προϊόντων πετρελαίου. Τρίτον, η συνέχιση της πίεσης προς τους άλλους να συμμορφωθούν με τις ίδιες κυρώσεις που οι ίδιες οι ΗΠΑ διαπερνούν μέσω ενός κενού θα επιβεβαίωνε την πολιτική τους βάση καθ' όλη τη διάρκεια.

Επεκτείνοντας την προηγούμενη αντίληψη, η τέταρτη συνέπεια είναι πως οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν πάντα με σκοπό την επαναβεβαίωση της φθίνουσας μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ επί των υποτελών τους, που πέτυχαν σε σχέση με την Ευρώπη αλλά απέτυχαν σε όλους τους άλλους. Και τέλος, το πέμπτο σημείο είναι ότι η Ινδία διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο βοηθώντας τις ΗΠΑ να αναπληρώσουν το εξαντλητικό απόθεμά τους σε εξευγενισμένα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου που η Ουάσιγκτον καταναλώνει εντός των συνόρων της και εξάγει για κέρδος στους υποτελείς της.

Το αποφασιστικό στοιχείο είναι ότι η πτυχή των πόρων των αντιρωσικών κυρώσεων των ΗΠΑ είναι μια παρωδία, καθώς η ίδια χώρα που επέβαλε μονομερώς αυτούς τους περιορισμούς αψηφά το πνεύμα τους εκμεταλλευόμενη το νομικό κενό για την αγορά διυλισμένων ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από την Ινδία. Αυτό απλώς δείχνει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και επιπλέον, πως ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν σιωπηρά την αδυναμία να «απομονώσουν» πραγματικά τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία, όπως ισχυρίζονται επίσημα ότι έχει ήδη γίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail