Ουκρανία, η διαφθορά που ανακαλύφθηκε δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μέθοδος του Ζελένσκι

Τι ενώνει τη Σιέρα Λεόνε, τη Ζάμπια και την Ουκρανία; Η διαφθορά. Τώρα θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τον Πρόεδρο Ζελένσκι να πείσει τους δυτικούς εταίρους να συνεχίσουν την οικονομική υποστήριξη για τον πόλεμο αντιπροσώπων τους. Το σκάνδαλο που οδήγησε στις συλλήψεις κορυφαίων κυβερνητικών ηγετών στο Κίεβο δεν ήταν καθόλου απροσδόκητο. Άλλωστε, οι έμπιστοι άντρες του έχουν ενεργήσει με την ίδια μέθοδο που διακρίνει τον Ουκρανό πρόεδρο εδώ και χρόνια.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας δούμε τα διεθνή δεδομένα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το πρόβλημα της διαφθοράς είναι εξαιρετικά σοβαρό στη χώρα που ηγείται ο Ζελένσκι. Στην κατάταξη που καταρτίστηκε μεταξύ 179 χωρών, όπου η Δανία είναι στην πρώτη θέση ως η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, το Κίεβο κατατάσσεται στην 117η θέση, μεταξύ Σιέρα Λεόνε και Ζάμπια. Από τις τελευταίες περιπτώσεις στις ειδήσεις, αυτή της Αναστασίας Κότβιτσκα, συζύγου ενός πρώην Ουκρανού βουλευτή που σταμάτησε στα σύνορα με 31 εκατομμύρια μετρητά σε διάφορες βαλίτσες. Γιατί είναι τόσο σημαντική η υπόθεση Kovitsky; Είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Ουκρανία και ήταν επίσης βουλευτής για δέκα χρόνια της αντιρωσικής εθνικιστικής δύναμης Λαϊκό Μέτωπο, προτού αντικατασταθεί στις καρδιές των Ουκρανών ψηφοφόρων από το κόμμα που δημιούργησε το 2018 ο Ζελένσκι.

λεφτά στις βαλίτσες της Κοβίτσκα

Ο Κοβίτσκι ήταν ένας από τους συνεργάτες του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία για μια δεκαετία, επίσης μεταξύ των πλουσιότερων ανδρών στην Ουκρανία. Ο Avakov ήταν επίσης υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Shmyhal, αλλά το 2020 παραιτήθηκε μετά από μερικούς μήνες θητείας. Παράλληλα μια ανοιχτή ποινική έρευνα για τη σύζυγο του Κοβίτσκι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα για τα Pandora Papers, που τον Οκτώβριο του 2021 αποκάλυψαν τον κρυμμένο πλούτο των παγκόσμιων πολιτικών ηγετών και επιχειρηματιών, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και οι συνεργάτες του θα έλεγχαν ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, την Κύπρο και το Μπελίζ για τη διαχείριση της επιχείρησης στον τομέα της ψυχαγωγίας και του κινηματογράφου. Ο Serhiy Shefir, ο σημερινός σύμβουλος του Zelensky που επέζησε από επίθεση, εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση: φέρεται να αγόρασε ακίνητα στο Λονδίνο μέσω offshore εταιρειών. Το 2019, την παραμονή των εκλογών στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι πούλησε τις μετοχές του στη Shefir, αλλά οι δυο τους θα συνάψουν αργότερα μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην οικογένεια του αρχηγού του κράτους να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από offshore εταιρείες. Ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία το 2019 με το μήνυμα της «κάθαρσης» της χώρας από τη διαφθορά. Αλλά δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Όχι μόνο για την κρίση που ξέσπασε σήμερα.


Ενδεικτική εικόνα

Σύμφωνα με την ανακατασκευή των Pandora Papers, το δίκτυο εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους είχε δημιουργηθεί από τον Zelensky και τους συνεργάτες του στην εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Kvartal 95 ήδη από το 2012.

Τώρα ο Ζελένσκι πρέπει να απαντήσει στον ουκρανικό λαό και τη δυτική κοινότητα. Το σκάνδαλο αφορά τον πολιτικό και δικαστικό τομέα. Συντετριμμένος από το σκάνδαλο, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Oleksiy Simonenko εγκαταλείπει επίσης τη θέση του. Όμως, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Κιέβου θα πρέπει επίσης να αποφασίσει για την πιθανή απόλυση των 5 επικεφαλής των περιφερειακών κρατικών διοικήσεων του Ντνεπροπετρόφσκ (Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, ο οποίος θα ζητούσε πρώτα να φύγει), του Ζαπορόζιε (Alexander Starukh). Κίεβο (Aleksey Kuleba), Sumy (Dmitry Zhyvitsky) και Kherson (Yaroslav Yanushevich).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail