Η Κροατία έπαθε... Ελλάδα: Αγανάκτηση για το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη μετά την είσοδο στο ευρώ!

Ζάγκρεμπ - robert_marinkovic / pixabay
Freepen.gr - Η είσοδος της Κροατίας στην ευρωζώνη προκάλεσε κύμα αυξήσεων τιμών στα καταστήματα, με αποτέλεσμα ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς να πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους της Εθνικής Επιθεώρησης και της Υπηρεσίας Εσόδων.

Η μετάβαση από το εθνικό νόμισμα κούνα στο ευρώ οδήγησε τους λιανοπωλητές να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών. Τα βασικά είδη παντοπωλείου, όπως το ψωμί, ο καφές και τα τσιγάρα, μαζί με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, είναι πλέον ακριβότερα.

Και άλλες χώρες γνώρισαν αυτό το φαινόμενο μετά την εισαγωγή του ευρώ. Ορισμένες αλυσίδες λιανικής αύξησαν τις τιμές κατά 10 και ακόμη και 20 τοις εκατό.

Το κύμα των αυξήσεων των τιμών έχει πυροδοτήσει οργή στους πολίτες, αφήνοντας στην κυβέρνηση ελάχιστη επιλογή από το να αντιδράσει. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε τη θέσπιση μέτρων για την προστασία των πολιτών από, όπως λέει, αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Ο υπουργός Οικονομίας Νταβόρ Φιλίποβιτς αντέδρασε επίσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αυτές τις αυξήσεις, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται πως οι λιανοπωλητές «προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες». 

Τα κροατικά μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να περίμενε αύξηση των τιμών και να ήταν προετοιμασμένη για αυτήν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η απόφαση για την εισαγωγή του ευρώ στην Κροατία θεσπίστηκε χωρίς δημόσια συζήτηση ή δημοψήφισμα, ακόμη και με την έρευνα να δείχνει σταθερά ότι οι Κροάτες ήταν διχασμένοι στο θέμα. Μια δημοσκόπηση του 2022 αποκάλυψε πως το 40% των Κροατών ήταν κατά της υιοθέτησης του νέου νομίσματος.

Παρά αυτή την αντίθεση, η κεντροδεξιά, φιλο-Βρυξελλική κυβέρνηση του Αντρέι Πλένκοβιτς αποφάσισε ότι η Κροατία θα εισέλθει στην ευρωζώνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail