Τα ΗΑΕ εργάζονται για την προσέγγιση Συρίας-Σαουδικής Αραβίας: Τα πρώτα βήματα

Freepen.gr - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων της Συρίας με τον Αραβικό Κόσμο και συγκεκριμένα με τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε το συριακό Al-Watan στις 24 Ιανουαρίου.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στην ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση εφημερίδα πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν συζήτησε την προσέγγιση Συρίας-Σαουδικής Αραβίας με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι πηγές σημείωσαν ότι ο Abdullah bin Zayed έστειλε μήνυμα στον Σαουδάραβα ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud, λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή του από τη Συρία.

Αρχικά, η επίσκεψη του υπουργού συνδέθηκε με τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού κάτι που διαψεύδει ο Al-Watan.

Η Σαουδική Αραβία ήταν από τις πρώτες αραβικές χώρες που διέκοψε τις σχέσεις της με τη Συρία και εξέφρασε την υποστήριξή της στην εξέγερση του 2011. Αργότερα, το Βασίλειο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση και τον οπλισμό των Σύριων ανταρτών.

Πηγές της Al-Watan ανέφεραν ότι η Συρία και η Σαουδική Αραβία εργάζονταν για την προσέγγιση πριν από την επίσκεψη του Αμπντουλάχ μπιν Ζάιντ στη Δαμασκό. Σύμφωνα με τις πηγές, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Συρίας, Χοσάμ Λούκα, επισκέφθηκε πρόσφατα το Ριάντ. Μετά την επίσκεψη, η Συρία ήρε την ανεπίσημη απαγόρευση εισαγωγών από το βασίλειο.

«Πρόσφατα πολιτικά μηνύματα από τις πρωτεύουσες των κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της θέσης για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη σχέση με την Κίνα, δείχνουν ότι αυτές οι πρωτεύουσες έχουν αρχίσει να σπάνε τις προηγουμένως θεωρούμενες αμερικανικές κόκκινες γραμμές και να υιοθετούν πολιτικές βασισμένες κυρίως στα πολιτικά τους συμφέροντα. και ως εκ τούτου η επιδίωξη επιστροφής στις θερμές σχέσεις με τη Δαμασκό μπορεί να είναι ένας από τους σημερινούς τίτλους, που είναι τελικά προς το συμφέρον αυτών των χωρών καταρχήν», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Σαουδική Αραβία εργάζεται για να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική στάση για τη Συρία, παρά την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ είπε ότι οι χώρες στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν μια «πολιτική λύση» στον συνεχιζόμενο 12χρονο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση στη Δαμασκό με τρόπο που να προσφέρει απτές κινήσεις προς μια πολιτική επίλυση», δήλωσε ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν. «Αυτό θα πάρει λίγη δουλειά» συμπλήρωση.

Μια προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στη Συρία να αποκαταστήσει τη θέση της στον αραβικό κόσμο. Μπορεί επίσης να δώσει κάποιες λύσεις στην οικονομική κρίση της χώρας.

Από την πλευρά του, το Ριάντ πιθανότατα ελπίζει να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, δηλαδή τον Λίβανο και το Ιράκ, αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Δαμασκό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail