Οι Ουκρανοί ξεφτιλίζουν τη Γερμανία για τα μαχητικά αεροσκάφη

Wikipedia
Freepen.gr -
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο δεν θα προμηθεύσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η Γερμανία έσπασε ήδη ένα μακροχρόνιο ταμπού όταν συμφώνησε να δωρίσει άρματα μάχης, και ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η δωρεά πολεμικών αεροσκαφών είναι επίσης αναπόφευκτη.

«Η αντίστροφη μέτρηση τρέχει», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής του Κιέβου στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, την Παρασκευή. «Είμαι περίεργος να δω πόσο καιρό [η γερμανική κυβέρνηση] μπορεί να συνεχίσει να αρνείται την παράδοση γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων».

Ωστόσο, ο Πιστόριους είπε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung πως τέτοιες παραδόσεις είναι «εκτός συζήτησης».

«Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ πιο σύνθετα συστήματα από τα κύρια άρματα μάχης και έχουν εντελώς διαφορετική εμβέλεια και ισχύ πυρός», είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι η παράδοσή τους θα «έτρεχε σε διαστάσεις για τις οποίες θα προειδοποιούσα αυτήν την στιγμή».

Παρά αυτή τη φαινομενική κόκκινη γραμμή, οι Ουκρανοί έχουν μέχρι σήμερα να υπολογίζουν στο μαρασμό της Γερμανίας ενόψει της πίεσης των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία θα το κάνει ούτως ή άλλως σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα αυτό το μήνα. «Το έχουμε ήδη δει αυτό με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, με το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T και πιο πρόσφατα με τα συστήματα Marder και Patriot».

Οι ανησυχίες του Πιστόριους για την πολυπλοκότητα των μαχητικών αεροσκαφών απηχούν το σκεπτικό του Πενταγώνου πίσω από την αρχική του άρνηση να προμηθεύσει άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail