Η Ιαπωνία φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευπάθεια του Τόκιο

Freepen.gr - Η Ιαπωνία μπορεί να διατρέχει τον κίνδυνο «αντιποίνων» από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Η Μόσχα φέρεται να εκμεταλλευτεί την εξάρτηση της Ιαπωνίας από τις ρωσικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το ρωσικό LNG είναι ένα «ευάλωτο σημείο» που αφήνει την Ιαπωνία σε κίνδυνο αντιποίνων από τη Μόσχα», ανέφερε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους The Japan Times.

Ενώ αμερικανικοί και βρετανικοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil και η Shell έχουν εγκαταλείψει τα μερίδιά τους στα έργα Sakhalin-1 και Sakhalin-2, το Τόκιο δεν τα εγκατέλειψε ποτέ, ακόμη και υπό το φως των νέων κανόνων παιχνιδιού της Ρωσίας, συνεχίζει το άρθρο.

"Η ρωσική κυβέρνηση ήταν πολύ ξεκάθαρη πως θεωρεί την Ιαπωνία ως ένα "μη φιλικό κράτος". Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν επίσης να χειραγωγήσουν τις εξαγωγές από τα σχέδια της Σαχαλίνης για να ανταπαντήσουν στην Ιαπωνία", ανέφερε ο Τζέιμς Μπράουν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία δεν ξέχασε ποτέ ούτε το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970. Οι απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια είναι ριζωμένες στο μυαλό των μελών της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι θεωρούν τη συνεχιζόμενη χρήση του Sakhalin ως επιταγή ενεργειακής ασφάλειας και προειδοποιούν ότι η απόσυρση θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα να μπει στα έργα», αναφέρει το άρθρο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα πως οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν για πρώτη φορά να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία σχετικά με τις συνθήκες αλιείας στα ύδατα στα ανοιχτά των Κουρίλων Νήσων το 2023. Το Τόκιο πιστεύει ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα αλιεύματα ήδη τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, στην κεντρική ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, είπε πως παρά τις δύσκολες σχέσεις με τη Μόσχα, το Τόκιο παραμένει ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης με τη Ρωσία.

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την πορεία προς τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μετά την επίλυση του εδαφικού ζητήματος», είπε.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ο Γκριγκόρι Καρασίν, επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου σημείωσε ότι θα ήταν παράλογο να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα με μια χώρα που πήρε ρητά εχθρικές θέσεις κατά της Ρωσίας.

* πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail