Η Blackjack στο προσκήνιο. Ο στρατός των ΗΠΑ ενισχύει την παρουσία του στην Πολωνία

Ο στρατός των ΗΠΑ ενισχύει την παρουσία του στην Κεντρική Ευρώπη. Νέα στρατεύματα έχουν αποβιβαστεί στην Ολλανδία, τη Δανία και περισσότερες ενισχύσεις θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες στη Ρίγα της Λιθουανίας.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Usns Mendonca έχει ελλιμενιστεί στο ολλανδικό λιμάνι Vlissingen και έχει παραδώσει περισσότερα από 1.200 οχήματα και τεμάχια εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των κύριων δεξαμενών μάχης M1 Abrams, οχημάτων μάχης πεζικού Bradley και μιας σειράς τροχοφόρων οχημάτων που ανήκουν στην 2nd Armored Brigade Combat Team του 1st Calvary Division. Ο στρατός των ΗΠΑ έστειλε επίσης μια ομάδα 500 στρατιωτών από την Ομάδα Μάχης της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας: η μονάδα ονομάζεται Ταξιαρχία Μπλακ Τζακ και προέρχεται από τη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας.

Σε λίγες μέρες στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν χαράξει πορεία για την Πολωνία και τώρα αναπτύσσονται στην  περιοχή εκπαίδευσης Drawsko Pomorskie, στην Πολωνία.

Στις 16 Ιανουαρίου, ωστόσο, το μεταφορικό πλοίο Arc Independence έφτασε στο λιμάνι του Aarhus της Δανίας με το φορτίο του περίπου 600 τεμαχίων στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι δύο αποστολές αποτελούν μέρος της Επιχείρησης Atlantic Resolve, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και στην αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας του συνασπισμού, ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και τώρα έχει ενισχυθεί.

Και πάλι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού κατευθύνονται αυτά τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα οχήματα. Και σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι η Πολωνία. Πράγματι, το μεταφορικό πλοίο έφτασε στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Δανίας στην πόλη του Aarhus και περιελάμβανε θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα προοριζόμενα να μεταφερθούν στην Πολωνία. Η απόβαση από τη Δανία σόκαρε τον τοπικό πληθυσμό: «Δεν έχουμε ξαναζήσει την παραλαβή στρατιωτικού πλοίου. Είναι η πρώτη φορά που επιλεχθήκαμε ως λιμάνι διέλευσης του αμερικανικού στρατού. Γι' αυτό σήμερα είναι κάτι ξεχωριστό», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Daniel Moller Jensen, εκπρόσωπος τύπου του λιμανιού.

Η επίσημη εξήγηση αυτής της αποστολής παρέχεται από τον Συνταγματάρχη Τοντ Χουκ (επιτελάρχη 1ης Μεραρχίας Ιππικού). Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, αυτά τα στρατεύματα στάλθηκαν από το Φορτ Χουντ για να ξεκινήσουν την εναλλαγή τους στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν την Επιχείρηση Atlantic Resolve.

Το πρόγραμμα Atlantic Resolve ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και προβλέπει την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική. Υπάρχουν περίπου 6.000 περιφερειακά κατανεμημένοι στρατιώτες που συμμετέχουν σε εννιάμηνες εναλλαγές του Atlantic Resolve ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν τέσσερις τύποι περιστροφών του Αμερικανικού Στρατού Atlantic Resolve – τεθωρακισμένα, αεροπορία, ειδική ομάδα υποστήριξης και στρατηγεία τμημάτων. Οι εκ περιτροπής μονάδες πραγματοποιούν διμερείς, κοινές και πολυεθνικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, όπως: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πραγματικότητα, η τρέχουσα ανάπτυξη δυνάμεων δε φαίνεται να είναι μια επιχείρηση ρουτίνας. Η μετακίνηση των στρατευμάτων ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο από τον αρχηγό του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι η συμμαχία χτίζει την παρουσία της στην ανατολική πλευρά, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα σε υψηλή ετοιμότητα. «Ενισχύουμε σημαντικά την παρουσία μας στα ανατολικά της συμμαχίας, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα σε υψηλή ετοιμότητα, υποστηριζόμενα από σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις», είπε τότε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους. Η συσσώρευση των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί εκθετικά τον περασμένο χρόνο, καθώς οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται πως ενισχύουν την αποτρεπτική τους στάση απέναντι στον στρατό της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail