Η Γαλλία θα λύσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών απελευθερώνοντας κρατούμενους 3 μήνες νωρίτερα

pixabay / ИльяБантос
Freepen.gr -  Οι Γάλλοι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια φυλάκιση θα αποφυλακιστούν τρεις μήνες νωρίτερα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, ανέφερε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η κίνηση του γαλλικού Υπουργείου Δικαιοσύνης σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι εγκληματίες είναι ελεύθεροι να εγκαταλείψουν τη φυλακή τρεις μήνες νωρίτερα από την ποινή τους, υπό την προϋπόθεση pπως έχουν καταδικαστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια φυλάκιση και διαθέτουν κατάλληλο κατάλυμα.

Η πρόωρη αποφυλάκιση δε θα ισχύει για όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία, σeξουαλικά αδικήματα όπως βιασμό και σeξουαλική επίθεση ή αδικήματα κατά ανηλίκων κάτω των 15 ετών. Θα σημαίνει, ωστόσο, ότι καταδικασμένοι έμποροι ναρκωτικών, ληστές και κλέφτες και βίαιοι εγκληματίες θα είναι ελεύθεροι να περιπλανηθεί στους γαλλικούς δρόμους νωρίτερα.

Η νέα πολιτική έχει εξοργίσει τους δικαστές που ανησυχούν για τους κατ' επανάληψη παραβάτες. καθώς επιμένουν ότι η διάρκεια των ποινών που επιβάλλουν στους εγκληματίες είναι για καλό λόγο.

«Δε γίναμε δικαστές για να είμαστε ρομπότ που υπογράφουν χαρτιά χωρίς εκτίμηση. Εάν ο νομοθέτης θέλει να αδειάσει τις φυλακές, δε χρειάζεται να το κάνουμε», είπε ένας δικαστής που επικαλείται η Le Figaro. Ο δικαστής προειδοποίησε πως ήταν μόνο θέμα χρόνου να αποδειχθεί η αποτυχία της πολιτικής από έναν κρατούμενο που επαναλαμβάνει τα αδικήματα ενώ θα έπρεπε να είναι ακόμα πίσω από τα κάγκελα.

Ένας άλλος δικαστής από την περιοχή του Παρισιού αμφισβήτησε πώς θα φαίνεται η πολιτική στους εγκληματίες από αποτρεπτική άποψη.

«Βλέπετε πώς θα θεωρούμαστε από τους εμπόρους ναρκωτικών μας που επαναλαμβάνουν αδικήματα με εκδίκηση», είπε στη γαλλική εφημερίδα. Υποστήριξε πως η πολιτική ήταν καταδικασμένη να αποτύχει και οι δικαστές μπορεί να αισθάνονται διατεθειμένοι να «αυξήσουν τις ποινές» που επιβάλλουν στους εγκληματίες, ώστε να περιορίσουν στην πράξη τη μείωση.

Η πολιτική έρχεται αφότου τα στατιστικά του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους αποκάλυψαν ότι οι γαλλικές φυλακές έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ κρατουμένων με περισσότερους από 72.000 κατάδικους πίσω από τα κάγκελα.

Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση είναι πως η επίσημη χωρητικότητα των φυλακών της χώρας είναι 60.700 θέσεις

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail