Η Ρωσία προετοιμάζει νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου ενώ το Πεντάγωνο θέλει «να φτάσει το 2024»

Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός διεξάγει εντατική εκπαίδευση για περίπου 300.000 επιστρατευμένους στρατιώτες, επιπλέον των άλλων προετοιμασιών που θα του επιτρέψουν να δώσει μια τελευταία γροθιά νοκ άουτ και να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Το διακύβευμα αυξάνεται τώρα ακόμη περισσότερο με τον στρατηγό Valery Gerasimov, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αναλαμβάνει τη συνολική διοίκηση της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά του «οιονεί Μπαρμπαρόσα» του ΝΑΤΟ. Η κίνηση υπονοεί ξεκάθαρα πως ο ρωσικός στρατός σκοπεύει να επιτύχει μεγαλύτερο συντονισμό και εστιάζει μεγάλο μέρος των συμβατικών του δυνατοτήτων για να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του νεοναζιστικού έργου στην Ουκρανία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αναμενόμενα, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας της πολιτικής Δύσης παρουσιάζει αυτή την αλλαγή ως υποτιθέμενη αποτυχία του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, με αποτέλεσμα την προφανή αντικατάστασή του λόγω της αντιληπτής οπισθοδρόμησης στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, πολύ βολικά, αποκρύπτουν κρίσιμες πληροφορίες, όπως το γεγονός πως η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία επεκτείνεται τώρα σε εύρος και μέγεθος, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τον Surovikin να συντονίσει μόνος του ολόκληρη την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, η Μόσχα αποφάσισε να απασχολήσει τέσσερις από τους ανώτατους διοικητές της και να τους δώσει τη διοίκηση διαφόρων επιχειρησιακών τομέων, με τον στρατηγό Gerasimov στο τιμόνι αυτής της διευρυμένης επιχείρησης.

Εκτός από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, τρεις άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν άμεσα στη διοίκηση των στρατευμάτων της Μόσχας που εμπλέκονται στην Ουκρανία — ο στρατηγός Oleg Salyukov και ο συνταγματάρχης Alexei Kim, εκτός από τον ίδιο τον στρατηγό Surovikin, που τώρα αναλαμβάνουν τις θέσεις των αναπληρωτών του στρατηγού Gerasimov, με ειδικά καθήκοντα στο διευρυμένο πεδίο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Με μια δύναμη άνω του μισού εκατομμυρίου ανδρών, με την υποστήριξη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και του Ναυτικού που εκτοξεύουν εκατοντάδες πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας και σμήνη drones, το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επίθεση, η κλίμακα της οποίας είναι ασύγκριτη με οτιδήποτε έχουμε δει για δεκαετίες.

Φυσικά, το σχέδιο του ρωσικού στρατού για τη νέα επίθεση στην Ουκρανία είναι μυστικό, αλλά οι πληροφορίες που παρέχονται από διάφορες πηγές επιτρέπουν μια λογική εκτίμηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί. Ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας του καθεστώτος του Κιέβου Ρουστέμ Ουμέροφ ισχυρίζεται πως η επερχόμενη επίθεση θα προέλθει από τρεις κατευθύνσεις. «Η επίθεση θα γίνει από το βορρά, [από] πέρα ​​από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, από ρωσικά προπύργια στην ανατολική Ουκρανία και από το νότο», δήλωσε ο Ουμέροφ, χωρίς να αναφέρει πηγές ή πληροφορίες. Ο ισχυρισμός έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε το Κίεβο και προφανώς προειδοποίησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την «επικείμενη επίθεση» της Ρωσίας.

Σίγουρα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας συνολικής ρωσικής επίθεσης από τρεις κατευθύνσεις. Ωστόσο, είναι επίσης προς το συμφέρον του ρωσικού στρατού να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και να αρνηθεί στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου την ικανότητα να προβλέψουν με ακρίβεια την πορεία δράσης του. Είναι πολύ πιθανό ο ευρασιατικός γίγαντας να αποφασίσει να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της αριστερής όχθης της Ουκρανίας, κάτι που θα απαιτούσε επιθετικές επιχειρήσεις σε τουλάχιστον τρεις τομείς, τον βορειοανατολικό (προς το Chernigov), τον ανατολικό (προς το Kharkov) και το νότιο (προς Zaporozhye και Dnepropetrovsk). Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα που αναπτύσσονται στο Donbass αναμένεται να διατηρήσουν την πίεση και να δεσμεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, κάτι που τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην περικύκλωση και την οριστική εξάλειψη αυτών των μονάδων.

Η επιτυχία μιας τέτοιας επιχείρησης θα είχε ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες απώλειες για το καθεστώς και πιθανώς ακόμη και τερματισμό της σύγκρουσης ή τουλάχιστον εξάλειψη της συνολικής μαχητικής ικανότητας του Κιέβου, περιορίζοντάς την σε στρατεύματα πολιτοφυλακής ανίκανα για οποιουσδήποτε ελιγμούς ή μεγάλης κλίμακας κινήσεις που απαιτούνται για να σταματήσουν περαιτέρω ρωσική προέλαση. Εν τω μεταξύ, πολλές από τις δυνάμεις του καθεστώτος θα ήταν δεμένες στην αναμονή της ρωσικής προέλασης από τον Βορρά, κάτι που μπορεί να συμβεί ή να μη συμβεί. Και ενώ είναι αδύνατο να πούμε πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο, μια τέτοια διαμόρφωση του πεδίου μάχης μπορεί σίγουρα να αναμένεται από τον ρωσικό στρατό, καθώς αυτό θα του επέτρεπε να καταλάβει βασικούς τομείς και να επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση της νεοναζιστικής χούντας, αναγκάζοντάς την να διαπραγματευτεί με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα ή ακόμη και να παραδοθούν εάν οι απώλειες στο πεδίο της μάχης γίνουν εντελώς αφόρητες.

Αν και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας περιστρέφει την αφήγηση για τις υποτιθέμενες «αποτυχίες» του στρατηγού Σουροβίκιν, η ανώτατη διοίκηση του καθεστώτος του Κιέβου δε μοιράζεται την ίδια τυφλή αισιοδοξία. Ο επικεφαλής διοικητής του Κιέβου, στρατηγός Valery Zaluzhny, γνωρίζει καλά την ικανότητα του Gerasimov, καθώς ο ίδιος περιέγραψε κάποτε τον ανώτατο στρατιωτικό της Ρωσίας ως «τον πιο έξυπνο των ανθρώπων». Συνειδητοποιώντας τις επικείμενες συνέπειες του διορισμού του Gerasimov ως γενικού διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην Ουκρανία, το Κίεβο εξοργίζει τους χορηγούς του ΝΑΤΟ επειδή δεν παρέχουν περισσότερα όπλα. Η πολιτική Δύση είναι τώρα διχασμένη ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης, με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο να προσπαθούν να πετάξουν ο ένας την καυτή πατάτα στον άλλο.

Παρά την άρνησή τους να δεσμεύσουν πιο προηγμένα βαριά τεθωρακισμένα και την επανειλημμένη επιμονή να το κάνουν αυτό οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και οι υποτελείς τους, οι ΗΠΑ θέλουν οι εχθροπραξίες να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, δήλωσε: «Από στρατιωτική άποψη εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκτιναχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από παντού, κάθε εκατοστό της... ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας». Ενώ το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε περισσότερα όπλα για το καθεστώς του Κιέβου, το προαναφερθέν ερώτημα της παράδοσης βαρέων αρμάτων έμεινε αναπάντητο. Και παρόλο που δεν έχει περάσει ούτε ένας ολόκληρος μήνας φέτος, οι ΗΠΑ θέλουν οι εχθροπραξίες να διαρκέσουν «για τα καλά μέχρι το 2024», ελπίζοντας προφανώς να δουν τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο αδιεξόδου, παρά τα αυξανόμενα θύματα του αγαπημένου καθεστώτος μαριονέτας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail