Ο Ερντογάν και απειλεί και πάει Ταμείο το 2023 μετά το νέο ευρωπαϊκό πεσκέσι

tccb.gov.tr
Ο Ερντογάν πάει ξανά Ταμείο μετά την πανηγυρική έγκριση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023 που προβλέπει και νέα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Τουρκία. Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που κλιμακώνει την εμπρηστική του ρητορική κατά της Πατρίδας μας με αποκορύφωμα την απειλή που εκτόξευσε πρόσφατα ότι θα χτυπήσει την Αθήνα με τον πύραυλο Tayfun (www.kathimerini.gr 11/12/2022). 

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com


Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας (www.notismarias.gr 7/6/2021) για το χρονικό διάστημα 2021-2027 προβλέπεται ότι η Τουρκία θα ενθυλακώσει από την ΕΕ τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ), συν 3 δις ευρώ για το προσφυγικό, συν 3,5 δις ευρώ ως δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συν εγγυήσεις μέσω του Ταμείου Invest EU το οποίο προβλέπει ένα πολλαπλασιαστή επένδυσης της τάξης τουλάχιστον των 11,4 ευρώ για κάθε 1 ευρώ χορηγούμενης εγγύησης (www.consilium.europa.eu/el/press 17/3/2021).

Πάντως η κατ΄ αρχάς εγκριθείσα χρηματοδότηση της Τουρκίας για το διάστημα 2021-2027 προϋποθέτει την έγκριση των σχετικών ετήσιων κονδυλίων μέσω του Προϋπολογισμού της ΕΕ κάθε χρόνο.

Το νέο ετήσιο χριστουγεννιάτικο δώρο της ΕΕ στην Άγκυρα προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 με την έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Σχεδίου για τον Ετήσιο Προϋπολογισμό της Ένωσης για το οικονομικό έτος 2023.

Στη συνέχεια στις 13 Ιουλίου με την ψήφο Ελλάδας και Κύπρου οι πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ ενέκριναν τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023. Μάλιστα το Συμβούλιο δέχθηκε χωρίς καμία μείωση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίνοντας αναλήψεις υποχρεώσεων 16,7 δις ευρώ και πληρωμών 13,7 δις ευρώ για τις «Γειτονικές χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο» (https://www.consilium.europa.eu 13/7/2022), Σημειωτέον ότι από το Κεφάλαιο αυτό του Προϋπολογισμού της ΕΕ προβλέπεται πέραν των άλλων και η χρηματοδότηση της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης.

Ακολούθως το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε επίσημα τη θέση του επί του Σχεδίου Γενικού Προϋπολογισμού για το 2023 μέσω γραπτής διαδικασίας που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 και διαβίβασε την θέση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως είχαμε επισημάνει (Κυριακάτικη KONTRA 30/11/2022), εγκρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου «μετά βαΐων και κλάδων το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Γενικό Προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2023, καθώς έλαβε 421 ψήφους υπέρ, 137 κατά, ενώ 82 ευρωβουλευτές απείχαν. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό ψηφοφορίας (Συνοπτικά Πρακτικά-Αποτελέσματα των ψηφοφοριών με ονομαστική κλήση-Παράρτημα, 19/10/2022, σελ.161-162), ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το εν λόγω Ψήφισμα. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω κοινή πολιτική στάση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι και τα τρία αυτά μνημονιακά κόμματα με την ψήφο τους νομιμοποίησαν τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης με κονδύλια της ΕΕ και για το 2023» ( (www.notismarias.gr 3/11/2022).

Ακολούθως και αφού Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023 ( www.consilium.europa.eu 15/11/2022), το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας ενέκρινε και μάλιστα χωρίς συζήτηση!!! «το κοινό σχέδιο για τον Γενικό Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023, επί του οποίου είχε συμφωνήσει στις 14 Νοεμβρίου κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (www.consilium.europa.eu 22/11/2022). Η απόφαση λήφθηκε με 25 θετικές ψήφους συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου και με δύο αποχές εκ μέρους της Ουγγαρίας και της Σουηδίας. Και παρότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση η Ελλάδα και η Κύπρος δεν εκπροσωπήθηκαν καν σε υπουργικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα!!!

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε με ψήφους της Αθήνας και της Λευκωσίας αύξηση κονδυλίων για τον τομέα 6 του Προϋπολογισμού της ΕΕ υπό τον τίτλο «Γειτονικές χώρες και υπόλοιπος κόσμος» με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα 17,2 δις ευρώ οι αναλήψεις υποχρεώσεων και στα 13,9 δις ευρώ οι πληρωμές. Έτσι πέραν των άλλων εγκρίθηκαν τα κονδύλια και για Τουρκία και Λιβύη, η οποία λίγες μέρες πιο πριν στις 17/11/2022 είχε πρωταγωνιστήσει στο γνωστό διπλωματικό επεισόδιο κατά του Νίκου Δένδια (www.naftemporiki.gr 17/11/2022).

Την ώρα λοιπόν που ο Ακάρ εξαπέλυε και νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας (www.cnn.gr 22/11/2022), την ίδια ημέρα Αθήνα και Λευκωσία για άλλη μια φορά χωρίς καν να αρθρώσουν κουβέντα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, χωρίς έστω καν να καταχωρήσουν μια δήλωση στα Πρακτικά αναφορικά με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, προχώρησαν στην έγκριση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023 ξεκλειδώνοντας ξανά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων και για τη νέα χρονιά.

Και όλα αυτά παρότι το εν λόγω το θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τεθεί υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Νομοθετικές Διαβουλεύσεις»!!!

Και το κερασάκι στην τούρτα έβαλε την επόμενη ημέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνοντας με τη σειρά του το παραπάνω κοινό σχέδιο για τον Γενικό Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023 με 492 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 46 αποχές, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν υπέρ και τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει.

Στη συνέχεια το story είναι γνωστό με τον Τσαβούσογλου να συνεχίζει τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας επαναφέροντας το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προειδοποιώντας με ιταμή γλώσσα την Ελλάδα «να μην κάνει μαγκιές»!!! (www.kathimerini.gr 29/12/2022).

Έτσι για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η ρήση: «Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail