Πυρετός χρυσού το 2022 - Αύξηση πωλήσεων χρυσής λίρας 15% και κατά 72% των αγορών

Αύξηση των πωλήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2022, ενώ, μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες, αν και ο όγκος τους είναι μικρότερος από τις πωλήσεις.

Από: sofokleousin.gr

Οι αυξομειώσεις των αγορών και των πωλήσεων αντανακλούν και τις αντίστοιχες αυξομειώσεις των τιμών της χρυσής λίρας, η τιμή της οποίας σταθεροποιήθηκε σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 400 ευρώ, στη διάρκεια του 2022.

Επίσης, οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες Αγγλίας, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις οικονομικές ανάγκες των κατόχων τους, και από τις προσδοκίες για την εξέλιξη των τιμών του χρυσού.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι, η αγορά χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος για επένδυση, θα πρέπει να συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης, καθώς το spread μεταξύ αγοράς και πώλησης είναι τεράστιο.

Παράδειγμα, σήμερα, 13 Ιανουαρίου 2022, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα προς 396,83 ευρώ και την πουλάει προς 478,24 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 81,41 ευρώ, που σημαίνει πως για να αποδώσει η επένδυση, θα πρέπει η τιμή του χρυσού να αυξηθεί αισθητά.
Το ισοζύγιο αγορών–πωλήσεων

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη διάρκεια του 2022, οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 52.241 χρυσές λίρες Αγγλίας, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 15% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί το 2021, όταν οι πωλήσεις ήταν 45.588 τεμάχια.

Επίσης, κατά δ’ τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ, παρουσίασαν μείωση, καθώς ανήλθαν σε 9.100 τεμάχια από 12.911 τεμάχια που είχαν ρευστοποιηθεί από τα νοικοκυριά το δ΄ τρίμηνο του 2021.
Πόσοι αγόρασαν λίρες

Συγχρόνως, αισθητή αύξηση παρουσίασαν και οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα το δ’ τρίμηνο του 2022, πωλήθηκαν από την ΤτΕ σε ιδιώτες, 2.539 τεμάχια έναντι 1.933 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 31,4%.

Συνολικά το 2022, οι αγορές χρυσών λιρών, από ιδιώτες (από την Τράπεζα της Ελλάδος) ανήλθαν σε 11.236 τεμάχια, παρουσιάζοντας αύξηση 72%, σε σύγκριση τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οι οποίες είχαν ανέλθει σε 6.531 τεμάχια.

Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο τις συναλλαγές σε χρυσές λίρες που πραγματοποιούνται μέσω της ΤτΕ και δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές στα ανταλλακτήρια χρυσού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail