11 δυσοίωνες προβλέψεις για το 2023

Pixabay
Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση πως το 2023 θα είναι μια άθλια χρονιά για την οικονομία των ΗΠΑ και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα χρόνια που γράφω, δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά μεγάλα ονόματα στη Wall Street να είναι τόσο απίστευτα απαισιόδοξα για την επόμενη χρονιά. Φυσικά, μεγάλο μέρος αυτής της απαισιοδοξίας οφείλεται στο γεγονός ότι το 2022 πήγε τόσο άσχημα.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε, τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακό πλούτο εξατμίστηκαν, ο πληθωρισμός έγινε μείζον πρόβλημα σε όλο το βιομηχανοποιημένο κόσμο και ξαφνικά ξέσπασε ένα νέο στεγαστικό κραχ. Λαμβάνοντας υπόψη όλο τον πόνο που βιώσαμε τους τελευταίους 12 μήνες, είναι φυσικό οι ειδικοί να έχουν αρνητική άποψη για το 2023. Ακολουθούν 11 δυσοίωνες προειδοποιήσεις που έχουν εκδώσει για το επόμενο έτος…

#1 Το ΔΝΤ: «Αναμένουμε πως το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση. Ακόμη και χώρες που δε βρίσκονται σε ύφεση, θα ήταν σαν ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους».

#2 Bloomberg: «Οι οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχει πιθανότητα 7 στις 10 η αμερικανική οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση το επόμενο έτος, περιορίζοντας τις προβλέψεις ζήτησης και περιορίζοντας τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στον απόηχο των μαζικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ».

#3 Η Παγκόσμια Τράπεζα: «Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο κόσμος μπορεί να οδεύει προς μια παγκόσμια ύφεση το 2023 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα κάνουν διαρκείς ζημιές, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας».

#4 Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan: «Θα έχουμε μια ρηχή ύφεση»

#5 Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: «Πολλές εκκλήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ "υψηλής πεποίθησης" συνδυάζονται αμέσως με τον ισχυρισμό ότι θα είναι "σύντομη και ρηχή". Μου θυμίζει την παγίδα συμπεριφοράς στην οποία έπεσαν οι υποστηρικτές του "παροδικού πληθωρισμού" πέρυσι»

#6 Νουριέλ Ρουμπίνι: «Όχι, δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι βαθιά και παρατεταμένη»

#7 Λάρι Σάμερς: «Η άποψή μου είναι πως είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι πως θα πετύχουμε μια ομαλή προσγείωση»

#8 Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon: «Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon. «Όταν μιλάω με τους πελάτες μας, ακούγονται εξαιρετικά προσεκτικοί».

#9 Η Liz Ann Sonders της Charles Schwab & Co: «Πρέπει να παίρνουμε το φάρμακό μας ακόμα, δηλαδή μια πιο αδύναμη οικονομία και μια πιο αδύναμη αγορά εργασίας. Το ερώτημα είναι, είναι καλύτερα να παίρνουμε το φάρμακό μας αργά ή γρήγορα;».

#10 BlackRock: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες δε θα οδηγήσουν στη διάσωση όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε αυτό το νέο καθεστώς, σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν οι επενδυτές. Προκαλούν σκόπιμα ύφεση με την υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό».

#11 Michael Burry: «Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε. Δεν είναι όμως η τελευταία κορύφωση αυτού του κύκλου. Είναι πιθανό να δούμε το ΔΤΚ χαμηλότερο, πιθανώς αρνητικό το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και τις ΗΠΑ σε ύφεση με οποιοδήποτε ορισμό. Η Fed θα περικόψει και η κυβέρνηση θα τονώσει. Και θα έχουμε άλλη μια εκτίναξη του πληθωρισμού. Δεν είναι δύσκολο».

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι τα πράγματα θα είναι άσχημα το 2023, αλλά υπάρχει διαφωνία σχετικά με το πόσο βαθιά θα είναι η επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Εάν οι χειρότερες από αυτές τις προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα είναι πραγματικά απίστευτα καλά νέα.

Επειδή η πραγματικότητα αυτού που θα αντιμετωπίσουμε το 2023 είναι πιθανό να είναι σημαντικά χειρότερο από ό,τι προβάλλει επί του παρόντος οποιοσδήποτε από αυτούς τους ειδικούς.

Κάθε μέρα που περνά, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ακόμη περισσότερους αριθμούς που δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, μόλις μάθαμε ότι οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών άνοιξαν κρατήρες με την πτώση τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο:

Οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών μειώθηκαν 38,1% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2022, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Redfin, μιας τεχνολογικής μεσιτείας ακινήτων. Αυτό ξεπέρασε το ρεκόρ μείωσης 31,4% στις πωλήσεις μη πολυτελών κατοικιών. Τα δεδομένα του Redfin πηγαίνουν πίσω στο 2012.

Η αγορά πολυτελείας και η συνολική αγορά κατοικίας έχασαν τη δυναμική τους το 2022 λόγω πολλών από τους ίδιους παράγοντες: πληθωρισμός, σχετικά υψηλά επιτόκια, πτώση του χρηματιστηρίου και φόβοι ύφεσης.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2008.

Και όλοι θυμόμαστε τι έκανε το στεγαστικό κραχ του 2008 στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κανονικά, η αρχή ενός ημερολογιακού έτους είναι μια περίοδος αισιοδοξίας. Καθώς προσβλέπουμε σε μια εντελώς καθαρή πλάκα, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις δυσκολίες των προηγούμενων 12 μηνών.

Φέτος όμως τα πράγματα φαίνονται τελείως διαφορετικά.

Σε κάποιο επίπεδο, σχεδόν όλοι μπορούν να αισθανθούν ότι είναι μπροστά μας πολύ δύσκολες στιγμές.

Δεκαετίες πολύ ανόητων αποφάσεων αρχίζουν να μας πιάνουν σημαντικά.

Οι ηγέτες μας προσπάθησαν πολύ σκληρά να κρατήσουν το κόμμα για όσο το δυνατόν περισσότερο, και σε κάποιο βαθμό το έκαναν αρκετά επιτυχημένα.

Οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον συνέχισαν να δανείζονται και να ξοδεύουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν είχαμε, και αυτό σίγουρα καθυστέρησε την ημέρα του λογαριασμού μας.

Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές τεχνητά στηριζόμενες για χρόνια αντλώντας ατελείωτα τεράστια βουνά φρέσκων μετρητών στο σύστημα.

Αλλά τέτοια ανόητα μέτρα έκαναν τα μακροπρόθεσμα προβλήματά μας ακόμη χειρότερα, και τώρα οι ηγέτες μας χάνουν τον έλεγχο.

Όλες οι «μεγα-φυσαλίδες» αρχίζουν να σκάνε και το σύστημα αρχίζει να καταρρέει παντού γύρω μας.

Είναι ώρα να σβήσουμε τα φώτα, γιατί το πάρτι τελείωσε.

Όλοι διασκεδάσαμε πολύ όσο διήρκεσε, αλλά τώρα ο λογαριασμός είναι ληξιπρόθεσμος και ένας εξαιρετικός πόνος είναι μπροστά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail