Καταδικασμένοι να αποτύχουν: Πώς Λένιν και Στάλιν τοποθέτησαν μια ωρολογιακή βόμβα κάτω από τη Σοβιετική Ένωση ακριβώς πριν από 100 χρόνια

Η προώθηση των εθνικών ταυτοτήτων από την ΕΣΣΔ την άφησε καταδικασμένη από την πρώτη στιγμή

Ακριβώς πριν από 100 χρόνια, στις 30 Δεκεμβρίου 1922, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη χώρα στην παγκόσμια ιστορία. Στο Πρώτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, εκπρόσωποι της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (RSFSR), της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SSR) και της Λευκορωσικής ΣΣΔ και της Υπερκαυκασίας Ομοσπονδίας υπέγραψαν όλοι τη Διακήρυξη και τη Συνθήκη για τη σύσταση της ΕΣΣΔ.

Του Alexander Nepogodin,  ενός πολιτικού δημοσιογράφου, γεννημένου στην Οδησσό, ειδικού σε θέματα Ρωσίας και πρώην Σοβιετικής Ένωσης - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τεράστια χώρα άφησε μια διφορούμενη κληρονομιά και οι περισσότερες από τις υποσχέσεις των Μπολσεβίκων δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ωστόσο, παρά την κατάρρευσή της το 1991, μέχρι σήμερα η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει σημαντική για τους κατοίκους της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Στην πραγματικότητα, ήταν η αρχή της μπολσεβίκικης διακυβέρνησης που σηματοδότησε την εθνική αναβίωση των μειονοτήτων και τη δημιουργία δημοκρατιών που έλαβαν όχι μόνο αυτονομία, αλλά και δικαίωμα απόσχισης από αυτή.

Το RT θυμάται πώς πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ και γιατί η δομή της καθορίστηκε από μια διαμάχη μεταξύ των «κόκκινων αρχηγών» - Βλαντιμίρ Λένιν και Ιωσήφ Στάλιν.  

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Λένιν, η ΕΣΣΔ δεν προοριζόταν πραγματικά να είναι ένα «κράτος» από την άποψη της «κρατικής δομής». Υποτίθεται ότι ήταν μια ελεύθερη συνομοσπονδία ανεξάρτητων κρατών (δημοκρατιών), που το καθένα είχε σχεδόν πλήρη κυριαρχία. Από εκεί προήλθε η φράση «αυτοδιάθεση μέχρι απόσχισης» . Η ενότητα αυτού του σχηματισμού δεν εξασφαλιζόταν από «κρατικούς» ή «υπερεθνικούς» μηχανισμούς, αλλά από ένα μόνο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ένα τέτοιο μοντέλο προϋπέθετε τη δυνατότητα της απεριόριστης επέκτασης της ΕΣΣΔ, σε παγκόσμια κλίμακα. Οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε απλώς να αναγνωρίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα ως «κυβερνώσα και καθοδηγητική δύναμη» και να ενσωματωθεί στη Σοβιετική Ένωση ως νέα δημοκρατία. Γι' αυτό η φόρμουλα της αυτοδιάθεσης μέχρι την απόσχιση δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τον ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου Βλαντιμίρ Λένιν. Τελικά, αν ο κομμουνισμός κέρδιζε ολόκληρο τον κόσμο, πού και για ποιον λόγο θα αποσχιζόντουσαν οι δημοκρατίες του; «Πρέπει ακόμη να κατακτήσουμε τα πέντε έκτα της γης για να έχουμε την ΕΣΣΔ σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του 5ου Συνεδρίου της Κομιντέρν, Γκριγκόρι Ζινόβιεφ, τον Ιούνιο του 1924.

Αυτή η λογική εφαρμόστηκε όχι μόνο στη δεκαετία του 1920, αλλά και μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Λευκορωσική ΣΣΔ και η Ουκρανική ΣΣΔ έγιναν συνιδρυτές του ΟΗΕ, έχοντας τα δικά τους τμήματα εξωτερικής πολιτικής. Όταν το μοντέλο της «παγκόσμιας ανάπτυξης» μετασχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της περεστρόικα, έγινε φανερό πως οι σοβιετικές δημοκρατίες συγκρατούνταν στη Σοβιετική Ένωση μόνο από ένα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης. Η έννοια του ενιαίου χώρου ήταν καταδικασμένη. Στο σύνολό της, η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο της ιστορικής της αποστολής, της «οικοδόμησης του κομμουνισμού».

Αυτονομία ή ομοσπονδιοποίηση;

Τον Ιούνιο του 1919, η RSFSR, η Λευκορωσική ΣΣΔ και η Ουκρανική ΣΣΔ ένωσαν επίσημα τις ένοπλες δυνάμεις, την οικονομία, τα οικονομικά, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες αλληλογραφίας τους. Ο ρόλος των εθνικών αρχών ανατέθηκε στα επιτροπεία του ρωσικού λαού - ανάλογα των υπουργείων. Τα Ρεπουμπλικανικά κομμουνιστικά κόμματα προσχώρησαν στο Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα-Μπολσεβίκοι, ή «RCP(b)» ως εδαφικές οργανώσεις. Τότε προέκυψε ένα παράδοξο: ολόκληρη η επικράτεια που ελεγχόταν από τους Μπολσεβίκους κυβερνήθηκε ως ενιαίο κράτος, ενώ οι δημοκρατίες παρέμεναν επίσημα ανεξάρτητες.

Για τους Μπολσεβίκους, αυτό σήμαινε ελάχιστα – το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ούτως ή άλλως το μονοπώλιο της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, μετά το τέλος της οξείας φάσης του Εμφυλίου Πολέμου, προέκυψε το πρόβλημα της εξωτερικής εκπροσώπησης. Την παραμονή του διεθνούς ντεμπούτου της νέας κυβέρνησης, στη Διάσκεψη της Γένοβας τον Απρίλιο-Μάιο του 1922, αποφασίστηκε πως μια αντιπροσωπεία της RSFSR θα μιλούσε για όλες τις δημοκρατίες. Αλλά στο μέλλον, οι ξένοι εταίροι ήθελαν να δουν ξεκάθαρα με ποιον είχαν να κάνουν. Επιπλέον, ο ίδιος ο πληθυσμός της χώρας έπρεπε να καταλάβει πού ζούσε.

Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ο ειδικός του κόμματος στις διεθνικές σχέσεις (αν και, σύμφωνα με φήμες, ο Νικολάι Μπουχάριν θα μπορούσε να είχε συμμετάσχει στη συγγραφή του κύριου έργου του «Μαρξισμός και το Εθνικό Ζήτημα»). Ως Λαϊκός Επίτροπος Υποθέσεων Εθνικότητας της RSFSR, υπεύθυνος για την επίλυση του ζητήματος, πρότεινε να συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες δημοκρατίες στη RSFSR ως αυτόνομες οντότητες. Στην αυτονομία, ο Στάλιν είδε ένα μέσο για την επίλυση πολλών προβλημάτων ταυτόχρονα. Πρώτον, θα μπορούσε να ενισχύσει έναν ενιαίο εθνικό χώρο και να δημιουργήσει μια άκαμπτη κάθετη ευθυγράμμιση ισχύος. Και δεύτερον, θα αποδυνάμωνε τους ντόπιους εθνικιστές και τους «κοινωνικά ανεξάρτητους» που υποστήριζαν την πλήρη κυριαρχία των σοβιετικών δημοκρατιών και ενοχλούνταν από την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στις υποθέσεις τους. Την ίδια στιγμή, η κεντρική εξουσία και η πανρωσική νομοθεσία θα επεκτείνονταν σε νέα εδάφη. Ουσιαστικά, το σχέδιο δεν προέβλεπε την ενοποίηση και το σχηματισμό ενός νέου κράτους, αλλά την απορρόφηση των εθνικών σοβιετικών δημοκρατιών από την RSFSR.

Το Σεπτέμβριο του 1922, ο Ιωσήφ Στάλιν έστειλε το έργο του στον Βλαντιμίρ Λένιν και σύντομα παρουσίασε το πρόγραμμα της «αυτονομοποίησης» ενώπιον της επιτροπής προετοιμασίας για την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής για τη σχέση μεταξύ της RSFSR και άλλων σοβιετικών δημοκρατιών. Η επιτροπή, υπό την προεδρία του Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, συνεδρίασε στις 23-24 Σεπτεμβρίου 1922 και κατάφερε να εγκρίνει το σχέδιο που ανέπτυξε ο Στάλιν. Τώρα έπρεπε να εγκριθεί στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Λένιν, ο οποίος ήταν σε ασταθή κατάσταση εκείνη την εποχή λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, αρνήθηκε να δεχτεί το έργο και ζήτησε τη δημιουργία τhw ΕΣΣΔ σύμφωνα με το μοντέλο της μέγιστης ομοσπονδιοποίησης – δηλαδή με ημι-ανεξάρτητες δημοκρατίες της Ένωσης.

Η πρότασή του όχι μόνο θα δημιουργούσε ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά θα έδειχνε επίσης στον κόσμο ένα παράδειγμα «θεμελιωδώς νέας λύσης στο εθνικό ζήτημα».  Ο Λένιν επέμενε στη δημιουργία ίσων συνθηκών μεταξύ των δημοκρατιών με τη δυνατότητα άλλων μη καπιταλιστικών χωρών σε όλο τον κόσμο να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση στο μέλλον. Αυτό περιελάμβανε τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος και το σχηματισμό ομοσπονδιακών αρχών με εκπροσώπους από όλες τις δημοκρατίες. Η Σοβιετική Ένωση αντιλήφθηκε από τους ιδεολόγους της ως ένα παγκόσμιο κομμουνιστικό σχέδιο, ανοιχτό, μεταξύ άλλων, στην ένταξη εκείνων των χωρών που δεν ήταν ποτέ μέρος της διαλυμένης Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αυτό ήταν ένα σοβαρό επιχείρημα για όσους επέκριναν το σχέδιο αυτονομίας του Στάλιν. Εξάλλου, εστιάζοντας στην παγκόσμια επανάσταση ως παγκόσμιο έργο, η ομοσπονδία θεωρήθηκε η πιο βολική δομή του κράτους, αφού θα ήταν ευκολότερο να συμπεριληφθούν νέα τμήματα.

Ταυτόχρονα, ο κατευνασμός ορισμένων από τους εθνικά προσανατολισμένους Μπολσεβίκους ήταν επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Ορισμένοι εθνικοκομμουνιστές με επιρροή, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί στην Ουκρανική ΣΣΔ και την Υπερκαυκασία SFSR (ειδικά μεταξύ των Γεωργιανών), επέλεξαν την προοπτική της συνομοσπονδίας αφού ήθελαν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας.

Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το λεγόμενο «γεωργιανό περιστατικό». Στις 20 Οκτωβρίου 1922, σε μια συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Υπερκαυκασίας του RCP(b) προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ του Grigory (Sergo) Ordzhonikidze και των Γεωργιανών Μπολσεβίκων για το εάν η Γεωργία έπρεπε να εισέλθει στην ΕΣΣΔ ως μέρος της Υπερκαυκασίας SFSR ή ανεξάρτητα. Όταν ο Ordzhonikidze αποκάλεσε τους αντιπάλους του «σωβινιστική σαπίλα», ένας από αυτούς, ο Akaki Kabakhidze, αποκάλεσε τον Ordzhonikidze «γάιδαρο του Στάλιν» και ο Ordzhonikidze τον χτύπησε στο πρόσωπο.

Η κεντρική εξουσία έπρεπε να παρέμβει και μια επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Φέλιξ Τζερζίνσκι κατευθύνθηκε στην Υπερκαυκασία. Χωρίς καν να μιλήσουν με την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποί της τάχθηκαν στο πλευρό του Ordzhonikidze. Ο Λένιν, ωστόσο, υποστήριξε σθεναρά τους Γεωργιανούς Μπολσεβίκους και ζήτησε να διαγραφεί ο Ορτζονικίντζε από το κόμμα για επίθεση. Ταυτόχρονα, τόσο ο Στάλιν όσο και ο Λένιν κατάλαβαν πως το περιστατικό, υποκινούμενο από αισθήματα εθνικισμού, ήταν ένα σοβαρό ζήτημα που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το μέλλον του κράτους.

Μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει 

Οι συζητήσεις για την αυτονομία και την ομοσπονδιοποίηση διήρκεσαν όλο το φθινόπωρο του 1922 και τελείωσαν με τη νίκη του σχεδίου του Λένιν. Λίγο πριν την υπογραφή της συνθήκης, ο Λένιν κάλεσε τον Στάλιν στην κατοικία του Γκόρκι κοντά στη Μόσχα και του ζήτησε να αλλάξει την πρώτη παράγραφο. Σύντομα, έγραψε το σημείωμα «Σχετικά με το σχηματισμό της ΕΣΣΔ» στα μέλη του πολιτικού γραφείου, στο οποίο εξέφρασε την άποψη πως η RSFSR πρέπει να αναγνωρίσει τον εαυτό της ως ισότιμο με άλλες δημοκρατίες και να εισέλθει στην ένωση «μαζί και σε ίση βάση με αυτές». Ο Λένιν έκανε παραχωρήσεις, πολιτικούς και εδαφικούς συμβιβασμούς.

Αυτό υποκινήθηκε από τον φόβο ότι ένας ενιαίος διοικητικός μηχανισμός θα οδηγούσε σε διακρίσεις από τους γραφειοκράτες σε βάρος των λαών σε απομακρυσμένα μέρη της ένωσης. «Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ του εθνικισμού ενός καταπιεστικού έθνους και του εθνικισμού ενός καταπιεσμένου έθνους, του εθνικισμού ενός μεγάλου έθνους και του εθνικισμού ενός μικρού έθνους. Σε σχέση με τον τελευταίο εθνικισμό, σχεδόν πάντα στην ιστορική πρακτική, εμείς, οι υπήκοοι ενός μεγάλου έθνους, βρισκόμαστε ένοχοι για άπειρη βία. Επιπλέον, διαπράττουμε άπειρη βία και προσβολές χωρίς να το καταλάβουμε» έγραψε. Ο Στάλιν, ωστόσο, έμεινε στην άποψή του και σε ένα σημείωμα προς τα μέλη του πολιτικού γραφείου αποκάλεσε τη θέση του Λένιν «εθνικοφιλελευθερισμό». Ωστόσο, η εξουσία του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου, παρά τη σοβαρή ασθένειά του, παρέμενε αδιαμφισβήτητη.

Το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 1922 ήταν ζωντανό έξω από το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Φιγούρες με πανωφόρια, δερμάτινες στολές κομισάριου και εθνική φορεσιά επέπλεαν από την παγωμένη ομίχλη. Οι αντιπρόσωποι του Πρώτου Πανενωσιακού Συνεδρίου των Σοβιέτ συγκεντρώνονταν για να ιδρύσουν ένα νέο κράτος. Την ίδια μέρα, οι αντιπροσωπείες της RSFSR, της Ουκρανικής SSR και της Λευκορωσικής SSR, καθώς και της Υπερκαυκασίας SFSR υπέγραψαν Συμφωνία για τον σχηματισμό της ΕΣΣΔ. Μια μέρα αργότερα, εγκρίθηκε και η 30η Δεκεμβρίου έγινε η ημέρα σχηματισμού της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία υπήρχε για σχεδόν 69 χρόνια.

Εκτός από θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και το εξωτερικό εμπόριο, τα οικονομικά, την άμυνα και τις επικοινωνίες, τα οποία μεταβιβάστηκαν στις αρχές της Ένωσης, κάθε δημοκρατία είχε δικαιοδοσία σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Το Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ έγινε το ανώτατο όργανο της χώρας. Μεταξύ των συνεδριάσεων της, ιδρύθηκε η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΣΔ, αποτελούμενη από δύο επιμελητήρια - το Συμβούλιο της Ένωσης και το Συμβούλιο Εθνοτήτων. 

Η εγκριθείσα δήλωση περιέγραφε τους λόγους, τις αρχές και τους στόχους για την ένωση των σοβιετικών δημοκρατιών. Η πιο σημαντική αρχή ήταν το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και ο απώτερος στόχος η δημιουργία μιας Παγκόσμιας Ένωσης Κομμουνιστικών Δημοκρατιών.

«Η πρόσβαση στη [Σοβιετική] Ένωση είναι ανοιχτή σε όλες τις σοσιαλιστικές σοβιετικές δημοκρατίες, τόσο υπάρχουσες όσο και μελλοντικές. Το νέο κράτος της Ένωσης θα χρησιμεύσει ως προπύργιο ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό και ένα αποφασιστικό βήμα προς την ένωση των εργαζομένων όλων των χωρών σε μια Παγκόσμια Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία», έλεγε το πρώτο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ, που εγκρίθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1924.

Στο νέο κράτος δόθηκε σκόπιμα υπερεθνικός χαρακτήρας, έτσι ώστε στο μέλλον να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε «σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία». Υποστηρίζοντας την εκκαθάριση του κράτους ως τέτοιου, οι Μπολσεβίκοι έβλεπαν μόνο μια προσωρινή λύση σε μια τέτοια κρατική δομή. Αρχικά, ο Λένιν πρότεινε να ονομαστεί το κράτος «Ένωση Σοβιετικών Δημοκρατιών Ευρώπης και Ασίας», αλλά τελικά αποφασίστηκε να αποφευχθούν οι γεωγραφικές αναφορές. Το εθνόσημο της ΕΣΣΔ είναι το μόνο παράδειγμα στο είδος του όπου απεικονίζεται ολόκληρη η υδρόγειος, αλλά τα κρατικά σύνορα δε σημειώνονται με κανέναν τρόπο.

Ένα αποτυχημένο έργο

Ωστόσο, οι ελπίδες των «παλιών μπολσεβίκων» για μια παγκόσμια επανάσταση δεν εκπληρώθηκαν και το σύστημα που δημιουργήθηκε με αυτή την προοπτική στο μυαλό δεν μπορούσε να αντισταθεί στην επίθεση των νέων πραγματικοτήτων. Η θέση της «ειρηνικής συνύπαρξης» με τον καπιταλιστικό κόσμο καθιερώθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα μέσα της δεκαετίας του 1950, αν και ο Vyacheslav Molotov τη βρήκε «αποπροσανατολιστική» μέχρι το τέλος της μακράς ζωής του. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, αφού ο Μολότοφ είδε την ΕΣΣΔ να μπαίνει σε άλλη κούρσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από τον «αγώνα εξοπλισμών» – τον ​​αγώνα για την «ποιότητα ζωής» – που επίσης χάθηκε από το σοβιετικό σύστημα. Αποδείχθηκε πως εκτός από το έργο της διάδοσης του κομμουνισμού στον κόσμο, η Σοβιετική Ένωση, στο σύνολό της, ήταν αδύνατη. 

Τελικά, η πρακτική εκπλήρωση του δικαιώματος των εθνών στην αυτοδιάθεση έπαιξε σαν ένα σκληρό αστείο. Λίγο μετά τη δημιουργία της ΕΣΣΔ, ξεκίνησε μια διαδικασία οικοδόμησης εθνών στις νέες σοβιετικές δημοκρατίες. Οι 185 εθνικότητες της Σοβιετικής Ένωσης χωρίστηκαν σε ενωσιακές δημοκρατίες που υπάγονταν άμεσα στην κεντρική εξουσία. Αυτές περιελάμβαναν αυτόνομες δημοκρατίες εντός των δημοκρατιών της Ένωσης, αυτόνομες περιοχές εντός των εδαφών και εθνικές περιφέρειες. Παράλληλα, καθορίστηκε ποιο από τα υποκείμενα θα έπρεπε να έχει δικαιώματα και προνόμια και ποιο όχι. Για παράδειγμα, κάθε εθνική δημοκρατία είχε το δικό της Κομμουνιστικό Κόμμα και Ακαδημία Επιστημών, αλλά δεν επιτρεπόταν στους Ρώσους να τα έχουν. Μετά την ίδρυση της ΕΣΣΔ, η RSFSR αποστειρώθηκε πλήρως από τις κρατικές υποδομές.

Τα νέα σύνορα μεταξύ των δημοκρατιών, σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένα με γνώμονα τις οικονομικές ανάγκες και τον κομμουνιστικό ορθολογισμό, προκάλεσαν επίσης δυσαρέσκεια. Για παράδειγμα, οι Αμπχάζιοι και οι Οσσετοί δεν ήθελαν να είναι μέρος της Γεωργιανής ΣΣΔ και οι Ρώσοι που ζούσαν στο Ντονμπάς δεν ήθελαν να κυβερνώνται από την Ουκρανική ΣΣΔ. Ορισμένες περιοχές της πλειοψηφίας του Τατζικιστάν έγιναν μέρος της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με πληθυσμό κατά κύριο λόγο Αρμένικο, συμπεριλήφθηκε στη ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια, όλα αυτά τα ζητήματα προκάλεσαν την όξυνση των διεθνικών συγκρούσεων και την εφαρμογή του δικαιώματος των δημοκρατιών για απόσχιση, που διαφυλάσσεται σε όλα τα συντάγματα της Ένωσης. Αυτό το δικαίωμα επικαλέστηκαν για πρώτη φορά το 1990 οι SSR της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Γεωργίας. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν τελικά σχεδόν όλες οι άλλες δημοκρατίες, από τις οποίες υπήρχαν δεκαπέντε στην «κλασική» σύνθεση της ΕΣΣΔ. Η προσπάθεια που έγινε το 1991 από τον πρώτο και τελευταίο Πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να προετοιμάσει και να συμφωνήσει σε μια νέα εκδοχή της Συνθήκης για την Ένωση απέτυχε όχι μόνο λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος από μέρος της ηγεσίας τον Αύγουστο, αλλά και λόγω των βασικών διαφωνιών σχετικά με την κατανομή των εξουσιών μεταξύ της κεντρικής αρχής και των δημοκρατιών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του προϋπολογισμού.

Το Δεκέμβριο του 1991, τα Ανώτατα Σοβιέτ της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας ανακοίνωσαν την καταγγελία της Συνθήκης για τον σχηματισμό της ΕΣΣΔ. Το αντίστοιχο ψήφισμα του Ανώτατου Σοβιέτ της RSFSR ακυρώθηκε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας τον Μάρτιο του 1996, αλλά οι βουλευτές διευκρίνισαν ότι η απόφασή τους δεν επηρέασε την κυριαρχία της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail