WSJ: Οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα περιορισμένης εμβέλειας στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας άλλαξε κρυφά τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που έχουν μεταφέρει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Η αλλαγή εμπόδισε την πλατφόρμα να εκτοξεύει πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με την Wall Street Journal. 

Kyle Anzalone - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λευκός Οίκος έχει στείλει 20 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες, από τις συνολικά 38 μονάδες που έχουν εγκριθεί για το Κίεβο. Χωρίς να το πει στους Ουκρανούς ομολόγους του, το Πεντάγωνο εξόπλισε τα συστήματα με ένα εξάρτημα για να τους εμποδίσει να εκτοξεύουν πυρομαχικά με βεληνεκές άνω των 50 μιλίων.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στείλει χιλιάδες πυραύλους Guided Multiple Launch Rocket System (GLMRS) στην Ουκρανία με βεληνεκές 50 μιλίων. Ωστόσο, το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού μεγαλύτερης εμβέλειας (ATACMS), το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχους σχεδόν 200 μίλια μακριά. Και τα δύο πυρομαχικά μπορούν να εκτοξευθούν από την πλατφόρμα HIMARS.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι δε θα μεταφέρει ρουκέτες με βεληνεκές μεγαλύτερο από 50 μίλια λόγω ανησυχίας ότι τα πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Η Ουκρανία έχει προσφέρει στο Λευκό Οίκο τον έλεγχο της επιλογής στόχων σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον προφανώς δεν έχει ακόμη υποχωρήσει για το θέμα.

Η εφημερίδα μίλησε με Αμερικανούς αξιωματούχους που είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται πως η αποστολή πυρομαχικών μεγαλύτερου βεληνεκούς θα κλιμακώσει τον πόλεμο. Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Λετονία, διαφώνησαν με την απόφαση του Μπάιντεν και τον προέτρεψαν να προμηθεύσει τα όπλα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι συνετό να αφήσουμε τη Ρωσία να καθορίσει τις δυτικές πολιτικές. «Θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν όπλα για να στοχεύουν πυραυλικές τοποθεσίες ή εναέρια πεδία από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να φοβούνται» αντίποινα από τη Μόσχα.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η τροποποίηση για το HIMARS υποδηλώνει δυσπιστία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου. «[Οι αλλαγές] αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων της διοίκησης ότι ο Ουκρανός εταίρος τους μπορεί να σταματήσει να τηρεί την υπόσχεσή του να μη χτυπήσει ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail