Το Πεντάγωνο παρέχει σιωπηρή υποστήριξη για επιθέσεις ουκρανικών UAV βαθιά μέσα στη Ρωσία

Large fires at the Transneft Bryansk-Druzhba facility in Bryansk, about 70 miles from the Ukrainian border, believed have resulted from a Ukrainian cross-border operation, via The Telegraph.
Οι Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τις ίδιες ανησυχίες για την κλιμάκωση και είναι πιθανό να στείλουν όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας

Το Πεντάγωνο έχει υποστηρίξει σιωπηρά τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας και δε φοβάται πλέον ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «δραματική» ρωσική κλιμάκωση, ανέφεραν την Παρασκευή οι Times, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ.

Dave DeCamp - news.antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η θέση των ΗΠΑ φαίνεται να βασίζεται μόνο στο γεγονός πως μέχρι αυτό το σημείο, η Ρωσία δεν έχει απαντήσει σε επιθέσεις στο έδαφός της με πυρηνικά όπλα ή με επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Η αναφορά των Times αναφέρει: «Οι επιθέσεις εκδίκησης της Μόσχας μέχρι σήμερα περιελάμβαναν όλες τις συμβατικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων. Προηγουμένως, το Πεντάγωνο ήταν πιο επιφυλακτικό για την επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία, επειδή φοβόταν ότι το Κρεμλίνο θα ανταπαντούσε είτε με τακτικά πυρηνικά όπλα είτε στοχεύοντας γειτονικά έθνη του ΝΑΤΟ».

Η αναφορά ήρθε μετά από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν ρωσικές αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης μιας που σκότωσε τρεις Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψε δύο ρωσικά βομβαρδιστικά. Μετά τις επιθέσεις, ρωσικοί πύραυλοι σφυροκόπησαν την ουκρανική ενεργειακή υποδομή, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή κατάσταση για εκατομμύρια Ουκρανούς αμάχους που βρίσκονται χωρίς ρεύμα και ζέστη σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Ρωσία δεν άρχισε να εξαπολύει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή πριν από τον Οκτώβριο, μετά τη βομβιστική επίθεση με φορτηγό στη γέφυρα Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν προηγουμένως πως υποστηρίζουν τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία.

Το δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δε θέλουν να δώσουν δημόσια το πράσινο φως στην Ουκρανία να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας. Σε δημόσια σχόλια, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν «ενθαρρύνουν» ή «επιτρέπουν» τα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι εξαρτάται από την Ουκρανία που επιτίθεται και πως έχουν περιορισμένους περιορισμούς στη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

«Δε λέμε στο Κίεβο "Μην χτυπάτε τους Ρώσους [στη Ρωσία ή την Κριμαία]". Δεν μπορούμε να τους πούμε τι να κάνουν. Είναι στο χέρι τους πώς θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», είπε ο αξιωματούχος. «Όταν όμως χρησιμοποιούν τα όπλα που έχουμε προμηθεύσει, το μόνο πράγμα στο οποίο επιμένουμε είναι ο ουκρανικός στρατός να συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους του πολέμου και τις συμβάσεις της Γενεύης».

Τα σχόλια του αξιωματούχου φαίνεται να σηματοδοτούν μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε προηγουμένως «διαβεβαιώσεις» από την Ουκρανία ότι δε θα χρησιμοποιούσε τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS για να πλήξει το ρωσικό έδαφος. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι έκανε παρόμοια σχόλια δημόσια την περασμένη εβδομάδα.

«Όταν τους δίνουμε ένα οπλικό σύστημα, τους ανήκει, πού το χρησιμοποιούν, πώς το χρησιμοποιούν, πόσα πυρομαχικά χρησιμοποιούν για να επιχειρήσουν με αυτό το σύστημα. Θέλω να πω, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας και το σεβόμαστε», είπε ο Kirby.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Η Ρωσία είπε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τροποποιημένα σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαπολύσει τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα που έπληξαν ρωσικές αεροπορικές βάσεις εκατοντάδες μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.

Ωστόσο, το άρθρο των Times ανέφερε ότι με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πλέον σιωπηρά τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι πιο πιθανό να παράσχει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας που επιδιώκει η Ουκρανία. «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει τα τακτικά πυραυλικά συστήματα του στρατού ή ATACMS, τα οποία έχουν εμβέλεια περίπου 190 μιλίων και μπορούν να εκτοξευθούν από τα συστήματα HIMARS, αν και η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ τροποποίησαν το HIMARS που έστειλαν στην Ουκρανία, ώστε δεν μπορεί να εκτοξεύσει πυρομαχικά με βεληνεκές μεγαλύτερο από 50 μίλια.

Ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην φοβούνται πλέον την κλιμάκωση, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει σθεναρά κατά της αποστολής όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε την Παρασκευή ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» ενός πολέμου μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας, ο οποίος θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε πυρηνικό, αλλά επέμεινε πως η Δύση πρέπει να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία παρά τον κίνδυνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail