Η Saxo Bank προβλέπει πολεμική οικονομία για τον κόσμο το 2023

Η Saxo Bank δημοσίευσε παραδοσιακά την αναλυτική της πρόβλεψη για το επόμενο έτος. Όπως πάντα, η πρόβλεψη των ειδικών της Saxo Bank είναι τουλάχιστον συγκλονιστική.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer της Saxo, Steen Jakobsen, το 2023 θα συγκλονίσει τον κόσμο με τις οικονομικές πολιτικές εν καιρώ πολέμου, την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για επανένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραίτηση του Emmanuel Macron από τη θέση του Γάλλου Προέδρου και την άνοδο της Κίνας, της Ινδίας και του ΟΠΕΚ έναντι του δολαρίου- ως μια πολεμική τάση.

«Οποιαδήποτε πίστη στην επιστροφή στην αποπληθωριστική προ-πανδημική δυναμική είναι αδύνατη επειδή έχουμε εισέλθει σε μια παγκόσμια πολεμική οικονομία, με κάθε μεγάλη δύναμη σε όλο τον κόσμο να προσπαθεί τώρα να στηρίξει την εθνική της ασφάλεια σε όλα τα μέτωπα, είτε με την πραγματική στρατιωτική έννοια, είτε λόγω βαθιάς εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας και ακόμη και οικονομικών ανασφαλειών που έχουν αποκαλυφθεί από την εμπειρία της πανδημίας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Saxo Bank.

Σύμφωνα με προβλέψεις της δανικής επενδυτικής τράπεζας, το 2023 θα υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι τιμών, καθώς οι κυβερνήσεις ανεπτυγμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα είναι σε θέση να περιορίσουν τον δραματικό πληθωρισμό που θα προκαλέσει άνοδο των τιμών του χρυσού έως και 3.000 δολάρια η ουγγιά:

«Σε μια πολεμική οικονομία, το χέρι της κυβέρνησης θα επεκταθεί αλύπητα όσο οι πιέσεις των τιμών απειλούν την σταθερότητα», λέει ο Jakobsen, προσθέτοντας πως οι δυτικές προσπάθειες να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει στην ΕΕ

Η πολιτική αναταραχή στη Βρετανία που πλήττεται από την ύφεση θα οδηγήσει στο δημοψήφισμα για την ακύρωση του Brexit μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Εργατικό Κόμμα το τρίτο τρίμηνο του έτους, δήλωσαν αναλυτές της Saxo. Είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία για επανένωση και θα συμβάλει στην ενίσχυση της βρετανικής λίρας.

Πανευρωπαϊκός Στρατός

Η δημοσιευμένη πρόβλεψη αναφέρει επίσης ότι το 2023 θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τη συγκρότηση του στρατού της Ε.Ε. Η έκθεση συγκρίνει την κατάσταση στη σημερινή Ευρώπη και την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα:

«Η ουκρανική εισβολή έχει φέρει μια νοοτροπία πολεμικής οικονομίας στην Ευρώπη σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1945. Και δεν αφορά μόνο τις θλιβερές ανεπαρκείς στρατιωτικές δυνατότητες στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και για ένα βιομηχανικό, με επίκεντρο τη Γερμανία μοντέλο που τίθεται υπό υπαρξιακή αμφισβήτηση με την Ευρώπη να έχει αποκοπεί από το φθηνό και άφθονο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Πόλεμος στο δολάριο

Η Κίνα, η Ινδία και ο ΟΠΕΚ θα αντιταχθούν στην κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα δημιουργώντας μια διεθνή ένωση εκκαθάρισης και ένα νέο αποθεματικό ενεργητικού, προβλέπει η Saxo:

"Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε χώρα χωρίς μακροχρόνια στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ θα θεωρήσει απαράδεκτο να παραμείνει ευάλωτη στην οπλοποίηση του παγκόσμιου συστήματος USD. Έτσι, η Saxo προβλέπει ότι αυτές οι δυνάμεις θα διοργανώσουν μια διάσκεψη και θα συμφωνήσουν ένα νέο αποθεματικό νόμισμα για να αποφύγουν τελείως το σύστημα του USD".

Άλλες προβλέψεις:

  • το γιεν Ιαπωνίας θα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ στο 200/1.
  • Για να «επαναφέρετε» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τουλάχιστον μία χώρα θα ανακοινώσει απαγόρευση παραγωγής κρέατος έως το 2030.
  • Οι χρηματοοικονομικοί νόμοι θα προσαρμοστούν ώστε να εξαλειφθούν οι φορολογικοί παράδεισοι και να κλείσουν τα φορολογικά κενά για τα hedge funds.

Η Saxo Bank είναι γνωστή για τις τολμηρές προβλέψεις της που κάνουν τους επενδυτές να σκεφτούν «σοκαριστικά γεγονότα» που μπορεί να συμβούν τον επόμενο χρόνο.

Ορισμένες από τις προβλέψεις της τράπεζας για το 2022 αποδείχθηκαν ακριβείς. Για παράδειγμα, η τράπεζα προέβλεψε ένα νέο ψυχρό πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail