Βούτσιτς: Η Σερβία «σπρώχτηκε στον τοίχο»

Freepen.gr - Η Σερβία έχει βρεθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Κατηγόρησε επίσης την Πρίστινα και την Ουάσιγκτον ότι δείχνουν ελάχιστα σεβασμό για τυχόν συμφωνίες.

Τα λόγια του Βούτσιτς ήρθαν καθώς έχουν φουντώσει οι εντάσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και των αρχών του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της αποσχισθείσας περιοχής, όπου Σέρβοι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα το Σαββατοκύριακο.

Η αντιπαράθεση δεν ήταν τίποτα λιγότερο από  «μια προσπάθεια να τερματιστεί το σερβικό πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε ο Βούτσιτς, κατηγορώντας την Πρίστινα για τις εντάσεις και κατηγορώντας ένα «μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας» πως «συμμετέχει» στο σχέδιο των αρχών του Κοσσυφοπεδίου.

Σε διεθνές επίπεδο, οι πληροφορίες για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι γεμάτες «άμεσες παραποιήσεις, γυμνά ψέματα»,  είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «στο έδαφος, έχουμε ένα δύσκολο αγώνα ενός λαού για επιβίωση».

 Ο Βούτσιτς, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Κυριακή ήταν η «πιο δύσκολη» μέρα του ως πρόεδρος, προέτρεψε τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να «είναι ήρεμοι και ειρηνικοί και να μην τσιμπάνε σε προκλήσεις». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος τους ζήτησε να απόσχουν από επιθετικές κινήσεις εναντίον της EULEX και της KFOR, των αποστολών υπό την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα, που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Είπε επίσης ότι το Βελιγράδι είχε λάβει «διαβεβαιώσεις» από την KFOR πως δε θα προβεί σε «βίαιες ενέργειες» εναντίον των διαδηλωτών. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα»,  πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο Βούτσιτς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τάσσονται στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου εναντίον της Σερβίας, παραλείποντας να σεβαστούν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν με το Βελιγράδι. Η Ουάσιγκτον έθρεψε το Κοσσυφοπέδιο σαν «παιδί» για περίπου 20 χρόνια, είπε ο πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ το «προστατεύουν» τώρα.

Έχω μια ερώτηση προς τους Αμερικανούς εταίρους μας: ποιες συμφωνίες σέβεται η Πρίστινα και ποιες οι Αμερικανοί;

Η αναταραχή στο κυρίως σερβικό βόρειο Κοσσυφοπέδιο πυροδοτήθηκε από τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για επίθεση σε περίπολο επιβολής του νόμου του Κοσσυφοπεδίου. Οι εντάσεις ήταν ήδη αυξημένες αφού η Πρίστινα ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στην περιοχή, τις οποίες αναμενόταν να μποϊκοτάρουν όλα τα σερβικά κόμματα. Το Σάββατο, η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι ανέβαλε την ψηφοφορία για τον Απρίλιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail