Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα πουλήσει στο Ιράν S-400 μαζί με τα μαχητικά Su-35E

Freepen.gr - Καθώς η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν μεγαλώνει, δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν από τη Μόσχα να παράσχει στην Τεχεράνη μέρος από τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Ενώ το μαχητικό αεροσκάφος Su-35E είναι το πιο πιθανό, υπάρχουν αναφορές ότι η Μόσχα μπορεί επίσης να διαπραγματεύεται την παροχή του συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τους προηγούμενους περιορισμούς της και τελικά να αποφασίσει να πουλήσει τα «πιο προηγμένα» συστήματα αεράμυνας στο Ιράν με αντάλλαγμα να λάβει τεράστιο αριθμό ιρανικών drones και πυραύλων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στην Washington Post: «Ανησυχούμε που η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει στο Ιράν προηγμένα στρατιωτικά στοιχεία». Αν και δε διευκρίνισε το όνομα του συστήματος, είπε πως «μπορεί να περιλαμβάνει αεράμυνα».

Εφόσον το Ιράν χρησιμοποιεί ήδη το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300, το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσει η χώρα τα νεότερα και πιο προηγμένα συστήματα S-400.

Μια έκθεση του Πενταγώνου με τίτλο «Η στρατιωτική δύναμη του Ιράν το 2020» ανέφερε πως το Ιράν θα προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τον στρατό του αγοράζοντας όπλα από τη Ρωσία. «Το Ιράν έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας S-400 και παράκτιων αμυντικών συστημάτων Bastion από τη Ρωσία», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, το Ιράν επανέλαβε πως δε χρειάζεται τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, χάρη στις εγχώριες δυνατότητές του.

Τον Αύγουστο του 2021, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η χώρα θα αποκάλυπτε το πιο προηγμένο εγχώρια ανεπτυγμένο σύστημα αεράμυνας που θα ξεπερνούσε τα ρωσικά S-400.

Γνωστό ως Bavar-373, πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς ικανό να ανιχνεύει έως και 100 στόχους, να παρακολουθεί 60 από αυτούς και να εμπλέκει έξι ταυτόχρονα, όπως ισχυρίζεται το Ιράν.

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail