Πράσινο φως για να χτυπήσουν οι Ρώσοι τους Patriot στην Ουκρανία; Δίχως ασπίδα αμερικανικών στρατευμάτων

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι τα πυραυλικά συστήματα Patriot που πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία το 2023 δεν θα συνοδεύονται από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 28 Δεκεμβρίου. 

«Ρωτήσαμε τους Αμερικανούς μέσω των καναλιών που έχει ακόμη η πρεσβεία μας, εάν η απόφασή τους να παραδώσουν μια συστοιχία Patriot [στην Ουκρανία] σημαίνει ότι θα έρθουν και Αμερικανοί ειδικοί, καθώς είναι πολύπλοκοιστη χρήση», είπε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας πως διπλωμάτες είχαν λάβει «εκτενείς εξηγήσεις» από αξιωματούχους των ΗΠΑ που διαβεβαίωναν ότι κανένας Αμερικανός δε θα συνόδευε τους Patriot. 

«Ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν και δεν θα πολεμήσουν απευθείας εναντίον της Ρωσίας, το [σύστημα] Patriot θα τεθεί σε λειτουργία μόνο σε αρκετούς μήνες μόλις οι Ουκρανοί στρατιώτες κατακτήσουν αυτήν την τεχνολογία», εξήγησε περαιτέρω ο Λαβρόφ. 

Η παράδοση πυραύλων Patriot για την ενίσχυση του ολοένα και πιο εξαντλημένου δικτύου αεράμυνας της Ουκρανίας ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον, αν και η αποτελεσματικότητα του συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τόσο το αμφίβολο ιστορικό της μάχης όσο και τον πολύ μικρό αριθμό που πρόκειται να αναπτυχθεί έχει αμφισβητηθεί ευρέως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail