Βούτσιτς: Έχουμε εγγυήσεις ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας» της Πρίστινα δεν μπορούν να πάνε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Φωτογραφία: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Παρασκευή πως δεν υπάρχει τίποτα κακό για τους Σέρβους στις δηλώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και ότι, για πρώτη φορά, υπάρχουν εγγυήσεις πως οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας της Πρίστινα δεν μπορούν να πάνε στα βόρεια της επαρχίας όχι μόνο χωρίς τη συναίνεση του ΝΑΤΟ, αλλά και χωρίς τη συγκατάθεση των ντόπιων Σέρβων και της Σερβίας.

"Επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη ανακεφαλαίωση του τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Τα έγγραφα, οι κοινές δηλώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της KFOR περιλάμβαναν δύο δηλώσεις. Η μία ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή - δήλωση των ΗΠΑ και η άλλη ήταν δήλωση του ΝΑΤΟ. Αν αναλύσουμε τι είναι κακό για τους Σέρβους και στις δύο δηλώσεις, δεν υπάρχει τίποτα κακό», είπε ο Βούτσιτς, μεταδίδει το πρακτορείο tanjug.rs.

Είπε πως οι δηλώσεις σε καμία περίπτωση δε μείωσαν τα δικαιώματα των Σέρβων ούτε τους επέβαλαν οποιαδήποτε υποχρέωση.

"Όσον αφορά αυτό που μας δόθηκε στο έγγραφο του ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά, έχουμε κάτι που ισχύει για όλες τις πλευρές. Για πρώτη φορά, έχουμε εγγυήσεις ότι αυτό που η Πρίστινα αναφέρει ως στρατό της, δυνάμεις ασφαλείας της, δεν μπορεί να πάει στο βορρά όχι μόνο χωρίς τη συγκατάθεση του ΝΑΤΟ, αλλά και χωρίς τη συγκατάθεση των ντόπιων Σέρβων και της Σερβίας», είπε ο Βούτσιτς.

"Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το έγγραφο είναι ότι οι άνθρωποι δε θα διωχθούν για τα οδοφράγματα. Δε διαπράχθηκαν αδικήματα από κανέναν στα οδοφράγματα. Δεν υπήρχαν νεκροί ή τραυματίες εκεί, επομένως δεν υπάρχει λόγος για δίωξη", είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας πως η δίωξη των Σέρβων διαδηλωτών θα προκαλούσε μια εντελώς αντίθετη αντίδραση και ότι καμία εθνοτική αλβανική δύναμη δε θα μπορούσε ποτέ να έρθει ξανά στα βόρεια της επαρχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail