Στην Ουκρανία, είναι προς το παρόν το Patriot εναντίον Iskander

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να πάρουν τον στενό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερη χρηματοδότηση για τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας πριν από τις νομοθετικές αλλαγές. Ο Λευκός Οίκος ζητά νέα χρηματοδότηση σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποιος άλλος θα μπορούσε να το φανταστεί καλύτερα από έναν καταξιωμένο ηθοποιό-πολιτικό; 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μπαίνει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Όταν ο Ζελένσκι πρότεινε την Κυριακή να βρει χρόνο να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για λίγες ώρες την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δέχτηκε αμέσως. Και για τον Ζελένσκι, αξίζει να τον δει κανείς να κρατά τα χέρια του Μπάιντεν εν μέσω έντονων φημών για μάχη εξουσίας στο Κίεβο.

Σίγουρα, από στρατηγική άποψη, το φόντο της απόφασης του Ζελένσκι να ταξιδέψει επειγόντως στην Ουάσιγκτον θα ήταν το μονοήμερο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ τη Δευτέρα, το οποίο τάραξε τη γεωπολιτική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η απόφαση του Κρεμλίνου να παράσχει στη Λευκορωσία ένα πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο προκαλεί το Κίεβο και την Ουάσιγκτον.

Συνοπτικά, η Λευκορωσία αποκτά μόνο το τείχος προστασίας που χρειάζεται για να συνεχίσει να υποστηρίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξυπηρετεί ένα ζωτικό σκοπό και για τη Μόσχα, καθώς η Λευκορωσία δίνει ακριβώς το στρατηγικό βάθος που απαιτείται για την επόμενη φάση των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα όνειρα του ΝΑΤΟ να οχυρώσει το χάσμα του Σουβάλκι και να αποκόψει την τεράστια πυρηνική βάση του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα από τη Λευκορωσία και τη ρωσική ενδοχώρα έχουν καταρρεύσει. Πράγματι, η μεταψυχροπολεμική ιστορία αλλάζει πορεία στην ευρασιατική ξηρά.


Στην πραγματικότητα, η Μόσχα μπορεί να έχει σηματοδοτήσει ότι η αγγλοαμερικανική στρατηγική για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας σταθερά και κρυφά για να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος δε θα μείνει αναπάντητη. Μάλιστα, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως τα πυραυλικά συστήματα S-400 και Iskander που προμήθευσε η Ρωσία έχουν αναπτυχθεί σε μάχιμη υπηρεσία.

Το Iskander είναι ένα μοναδικό κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων με σύγχρονη ικανότητα κρούσης ακριβείας, με βεληνεκές 400 km και είναι πυρηνικό. Συνδέεται με ένα δικτυωμένο σύστημα αισθητήρων και πυραύλων άμεσης επίθεσης ικανών να επιτεθούν σε στόχους σε όλο το θέατρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Iskander είναι ικανό να ελίσσεται σε υψηλές ταχύτητες τερματικής φάσης 2,1 km/s, εξοπλισμένο με παρεμβολές για την αντιμετώπιση ενεργών αναζητητών και είναι ένα χρήσιμο μέσο για να έχει λειτουργικότητα έναντι κινούμενων στόχων καθώς και για πλήγμα σημαντικών σταθερών στόχων, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών γραφείων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής , κρίσιμων μη στρατιωτικών εθνικών υποδομών και οχυρωμένων τοποθεσιών αποθήκευσης.

Σε στρατηγικό επίπεδο, το σύστημα Iskander είναι πιθανό να είναι κεντρικό σε οποιαδήποτε ρωσική προσπάθεια διαχείρισης της κλιμάκωσης και τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Προφανώς, η Ρωσία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν βρισκόταν στα καλύτερά του ρητορικά, με τον Ζελένσκι στο πλευρό του στο Λευκό Οίκο, να παραμερίζει τον Πούτιν και να επαναλαμβάνει τη θριαμβευτική αφήγηση της Ουάσιγκτον πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Ωστόσο, η ζωή είναι πραγματική και η ρητορική σπάνια μεταφράζεται σε πραγματικότητα στην πολιτική. Τα σημάδια πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ επιβεβαίωσε σε άγνωστη ενημέρωση μέσων ενημέρωσης την Τρίτη ότι οι πύραυλοι Patriot είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία, πρόσθεσε επίσης την προειδοποίηση πως θα περάσουν μήνες πριν φτάσουν οι πύραυλοι Patriot στην Ουκρανία, μαζί με τους «αρκετούς μήνες» που απαιτούνται για την εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για να το λειτουργήσουν.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Πεντάγωνο «θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς σε τρίτη χώρα για να χειριστούν αυτή την συστοιχία. Μόλις εκπαιδευτούν, θα μπουν με τη συστοιχία για να την επανδρώσουν στην Ουκρανία. Δε θα είναι το προσωπικό των ΗΠΑ που το κάνει αυτό. Και τίποτα δε θα αλλάξει από αυτή την άποψη… [εμείς] δεν επιδιώκουμε να εμπλακούμε σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία. Και τίποτα σχετικά με αυτό δε θα αλλάξει αύριο».

Σαφώς, ήταν μια προσπάθεια να μειωθεί η διαφημιστική εκστρατεία. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην παροχή Patriot στην Ουκρανία, θα υπήρχαν «συνέπειες» και οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το στοχοποιήσουν.

Σε άλλο σημείο, ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι «ο Πρόεδρος [Μάιντεν] ήταν πολύ σαφής από την αρχή. Δεν αμφιταλαντεύτηκε και δε θα αμφιταλαντευτεί αύριο, τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στέλνουν δυνάμεις στην Ουκρανία για να πολεμήσουν απευθείας τους Ρώσους».

Στον πυρήνα της επίσκεψης Ζελένσκι βρίσκεται η επείγουσα ανάγκη της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει τη «δικομματική» και «διμερική» υποστήριξη στο Κογκρέσο για επιπλέον χρηματοδότηση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Τούτου λεχθέντος, όταν ρωτήθηκε έντονα στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου με τον Ζελένσκι σχετικά με την παροχή στην Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ξεκάθαρα: «Η ιδέα ότι θα δίναμε στην Ουκρανία υλικό που είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από αυτό που ήδη βρίσκεται εκεί, θα είχε μια προοπτική να διαλύσει το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο… [οι σύμμαχοι των ΗΠΑ] δε θέλουν να ξεκινήσουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο…

«Έχω περάσει αρκετές εκατοντάδες ώρες πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και τους αρχηγούς κρατών αυτών των χωρών, και διευκρινίζοντας γιατί ήταν συντριπτικά προς το συμφέρον τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Το καταλαβαίνουν πλήρως, αλλά δε θέλουν να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν ψάχνουν για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τώρα, αυτή είναι μια εξαιρετική δήλωση αυτή την στιγμή. Είναι ισοδύναμο με ένα κλαδί ελιάς στη Μόσχα πως οι ΗΠΑ δε θέλουν να ανέβουν την σκάλα της κλιμάκωσης. Με τη σειρά του, δίνει μια ενδιαφέρουσα ματιά στην επίσκεψη του Zelensky στις ΗΠΑ.

Πράγματι, αν και το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον χορογραφήθηκε ως μια στρατηγική επίδειξη ενότητας, τα ρήγματα δεν μπορούν να αγνοηθούν – ένας υποβόσκοντας φόβος ότι η υποστήριξη για το Κίεβο θα μπορούσε να εξασθενίσει καθώς οι μάχες συνεχίζονται. Με απλά λόγια, η υπόθεση πως η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν πρέπει να είναι μια «λευκή επιταγή» μπορεί μόνο να συγκεντρώσει ώθηση στο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν αναμένει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αποτελέσει θέμα προεκλογικής εκστρατείας το 2024 και θα προκύψουν ερωτήματα. Όπως έγραψε το The Hill, «Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως για τις ΗΠΑ δε διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα στην Ουκρανία, η ροή χρημάτων προς το Κίεβο είναι υπερβολική και μολυσμένη από τη διαφθορά και ο πόλεμος αποσπά την προσοχή από την πληθώρα των προβλημάτων στο εσωτερικό που απαιτούν προσοχή».

Ομοίως, η αγωνία στο ευρωπαϊκό μυαλό είναι απτή ότι ο αγγλοσαξονικός σχολιασμός και οι πολιτικοί της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης επιβάλλουν την ατζέντα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, ένας έμπειρος διπλωμάτης, είχε μια κλήση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping την Τρίτη που συνέπεσε με το ταξίδι του Zelensky στην Ουάσιγκτον.

Η κινεζική ανάγνωση τόνισε ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων για την Ουκρανία, ο Σι εξέφρασε την υποστήριξή του για την ΕΕ «να επιδείξει την στρατηγική της αυτονομία και να καθοδηγήσει τη δημιουργία μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και μακροπρόθεσμης σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Σίγουρα, το γεγονός πως η επίσκεψη του Ζελένσκι ήταν μακρά στα όπλα και απίστευτα σύντομη στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα προκαλέσει αναστάτωση στο Βερολίνο και το Παρίσι, που τελικά εξακολουθούν να παραμένουν το κέντρο βάρους της ευρωπαϊκής πολιτικής συζήτησης. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το ερώτημα για το πώς τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προφανώς τεράστιο.

Το θέμα είναι ότι η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει και οι πιθανότητες για μια ολοκληρωτική νίκη της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ τίποτα περισσότερο από μια απόλαυση στη φαντασία. Κοιτάζοντας μπροστά, ενώ το Patriot είναι ένα αμυντικό όπλο για να παρατείνει το αδιέξοδο, ο Iskander μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail