Ο Καναδάς επεκτείνει τη διεκδίκηση της υφαλοκρηπίδας, αυξάνοντας τις επικαλύψεις με τη Ρωσία στην Αρκτική

Ο Καναδάς κατέθεσε προσθήκη τη Δευτέρα για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας του στην Αρκτική, αυξάνοντας σημαντικά τις επικαλύψεις του με αξιώσεις της Ρωσίας.

Η προσθήκη περιλαμβάνεται στη μερική υποβολή του Καναδά το 2019, η οποία διεκδίκησε περίπου 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του βυθού και του υπεδάφους του Αρκτικού Ωκεανού.

Από την Eilís Quinn - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αυτή η προσθήκη σε αυτή τη μερική υποβολή σχετικά με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας σε σχέση με τον Αρκτικό Ωκεανό καλύπτει μια πρόσθετη περιοχή υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια που προβλέπονται σε αυτή τη μερική υποβολή, καλύπτοντας όλο το μήκος του Κεντρικού Αρκτικού Οροπεδίου» ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο της 19ης Δεκεμβρίου που κατατέθηκε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) δίνει στα παράκτια κράτη μια αξίωση 200 ναυτικών μιλίων για την υφαλοκρηπίδα που επιτρέπει στις χώρες να εκμεταλλεύονται πόρους στο βυθό και το υπέδαφος των αντίστοιχων περιοχών τους.

Οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε, από εξόρυξη και ψάρεμα στο βάθος του βυθού, μέχρι εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Καναδάς εργάζεται για τη συλλογή δεδομένων για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του στον Αρκτικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό από το 2003. Αλλά η UNCLOS επιτρέπει την επέκταση των υφαλοκρηπίδων εάν ένα κράτος διαθέτει επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως συγκεκριμένα υποβρύχια γεωλογικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά είναι στην πραγματικότητα προεκτάσεις των υφαλοκρηπίδων του .

Η κορυφογραμμή Lomonosov είναι ένα είδος υποβρύχιας οροσειράς που εκτείνεται στον πυθμένα της θάλασσας του Αρκτικού Ωκεανού και είναι κάτι που ο Καναδάς, η Ρωσία και η Δανία ισχυρίζονται ότι είναι μια επέκταση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων τους.

«Τακτικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία» 

Η νέα κατάθεση του Καναδά έρχεται σε μια περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Το Μάρτιο, τα επτά δυτικά κράτη στο Αρκτικό Συμβούλιο διέκοψαν τη συμμετοχή τους στις εργασίες του σώματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πόλεμος υπονόμευσε πολλές από τις ιδρυτικές αρχές του φόρουμ, οι οποίες περιλαμβάνουν κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Τον Ιούνιο, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως θα ξαναρχίσουν τις περιορισμένες εργασίες του συμβουλίου σε περιοχές που δεν περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

Η Global Affairs Canada δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό την Πέμπτη σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του Καναδά στην Αρκτική και τις αλληλεπιδράσεις του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αλλά στο έγγραφο προσθήκης, ο Καναδάς λέει ότι είχε τακτικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, όπως έκανε με τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες με τις οποίες η Οτάβα έχει επίσης επικαλυπτόμενες αξιώσεις.

«Κατά την προετοιμασία αυτής της υποβολής, οι τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Καναδά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποκάλυψαν επικαλύψεις στις αντίστοιχες υφαλοκρηπίδες τους στον Αρκτικό Ωκεανό», ανέφερε η προσθήκη.

«Μέσω ανταλλαγής επιστολών, ο Καναδάς και η Ρωσική Ομοσπονδία κατέληξαν σε συμφωνία πως: Όταν ένα κράτος υποβάλλει μια αναφορά στην Επιτροπή που περιλαμβάνει τον Αρκτικό Ωκεανό, το άλλο κράτος θα διαβιβάσει αμέσως μια διπλωματική νότα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Ένας χάρτης από την υποβολή UNCLOS του 2019 του Καναδά που δείχνει τις κορυφογραμμές Lomonosov και Alpha. Ο Καναδάς, η Ρωσία και η Δανία διεκδικούν το χαρακτηριστικό ως επέκταση της αντίστοιχης υφαλοκρηπίδας τους. Πηγή: Κυβέρνηση του Καναδά

Το 2021, η Ρωσία κατέθεσε αξίωση στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα όρια της υφαλοκρηπίδας που ανεβαίνει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Καναδά στην Αρκτική.

Χρόνια μακριά από συστάσεις

Χρειάζονται αρκετά χρόνια στην επιτροπή για να μελετήσει την επιστημονική αξία των ισχυρισμών που υποβάλλονται.

Στη συνέχεια, οι χώρες χρησιμοποιούν τις συστάσεις της Επιτροπής για να διαπραγματευτούν τα τελικά όρια μεταξύ τους.

Ο Καναδάς επικύρωσε την UNCLOS το 2013.


-----------------------
Αυτή η ιστορία δημοσιεύεται στο Barents Observer ως μέρος του Eye on the Arctic, μιας συνεργατικής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών κυκλικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail