Ας ξεκινήσουν οι Patriot Games

REUTERS/Radovan Stoklasa
Είναι μάταιο να ασχοληθούμε με την αξιοθρήνητη επίσκεψη του κλόουν του Κιέβου στο Crash Test Dummy στο Λευκό Οίκο, σε συνδυασμό με μια «τσορτσιλιάνικη» ομιλία στις επικράτειες του War Party στο Καπιτώλιο. Η ιστορία θα γελοιοποιεί αυτή τη σαπουνόπερα του Χόλιγουντ για αιώνες.

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολύ περισσότερο χυμό προσφέρει η τελευταία εκπομπή War Party PR, που χορηγείται από την Raytheon Productions. Εξάλλου, ο Λόιντ Όστιν, ο σημερινός επικεφαλής του Πενταγώνου, είναι πρώην έμπορος όπλων της Raytheon.

Μετά από πολλές φανφάρες, διαπιστώθηκε ότι το Πεντάγωνο δε θα παράσχει μια συλλογή, αλλά μια συστοιχία Patriot στο Κίεβο – είτε με τέσσερις είτε οκτώ εκτοξευτές πυραύλων, είτε την έκδοση PAC 2 είτε την PAC 3.

Μια συστοιχία Patriot συνοδεύεται από ραντάρ, πολλούς υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και έναν «σταθμό ελέγχου εμπλοκής».

Αντί να εκπαιδεύει Ουκρανούς σε μια βάση του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr, στη Γερμανία, το Πεντάγωνο εξετάζει τη δυνατότητα να τους εκπαιδεύσει σε μια βάση των ΗΠΑ, σίγουρα στο Fort Sill στην Οκλαχόμα, όπου ζουν οι περισσότεροι εκπαιδευτές, δίπλα-δίπλα με τους ενσωματωμένους προσομοιωτές εκπαίδευσης. Απαιτούνται έως και 90 στρατιώτες για τη λειτουργία και τη συντήρηση μιας συστοιχίας Patriot.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη εκπαίδευση που απαιτείται για τη λειτουργία ενός τόσο δαπανηρού (1 δισεκατομμυρίου δολαρίων) και πολύπλοκου συστήματος, εάν βρεθεί στο πεδίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυτό θα σημαίνει, δυσοίωνα, ότι οι χειριστές μπορεί να είναι Αμερικανοί, ή τουλάχιστον μισθοφόροι του ΝΑΤΟ.

Οι υπονοούμενες συνέπειες είναι αυτονόητες. Ειδικά όταν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη επισημάνει πως το Patriot θα θεωρείται νόμιμος στόχος.

Έτσι, υποθέτοντας ότι όλα τα παραπάνω θα συμβούν στην πράξη κάποια στιγμή το 2023, θα είναι απίστευτο να συγκρίνουμε την απόδοση των Patriot στην Ουκρανία με τους Patriot που εργάζονται στα εδάφη της Αραβίας – που συνήθως ντριμπλάρουν όπως ο Μέσι σε έναν μέσο αγώνα, οι Ιρανοί και οι πύραυλοι τωνΧούτι. Οι Χούτι είχαν πάντα μια μπάλα με στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Τι μπορεί να αλλάξει ότι σε αντίθεση με την αραβική χερσόνησο, όλη η συλλογική δύναμη πυρός πληροφοριών, αναγνώρισης και δορυφόρου της Δύσης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στην Ουκρανία 24/7.

Ο ανεκτίμητος Αντρέι Μαρτιάνοφ έχει ήδη καταλήξει στην ουσιαστική ανάλυση όλων των βασικών ειδών Patriot. Ας επικεντρωθούμε σε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Μια συστοιχία Patriot θα έχει λιγότερο από μηδενικό αντίκτυπο στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Αυτή η συστοιχία θα κάλυπτε στη θεωρία τις πιο στρατηγικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας: μια πολύ περιορισμένη περιοχή, όπως σε μια μικρή στρατιωτική βάση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την προστασία του Κιέβου.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, εννοιολογικά, είναι πως αυτή η ανάπτυξη Patriot, σε σχέση με άλλα συστήματα αεράμυνας όπως το NASAMS, το IRIS-T και η πιθανή μεταφορά του SAMP-T, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία βρίσκεται υπό ένα de facto ΝΑΤΟϊκό πολλαπλό σύστημα αεράμυνας επιπέδου. Το Patriot είναι πλήρως ενσωματωμένο με το NATINADS, το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Μετάφραση, εάν χρειάζεται: αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, γρήγορα, σε Ολοκληρωμένο Πόλεμο ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας.

Ωραίο μικρό σύστημα, έφτασες εδώ!

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην κλιμάκωση. Οι Αμερικανοί μπορεί να ξεκινήσουν με ένα μόνο Patriot μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το σύστημα σε μια σοβαρή επίθεση με πυραύλους (υποθέτοντας ότι οι Ρώσοι δε θα το καταστρέψουν αμέσως. Θυμηθείτε: «νόμιμος στόχος»).

Είναι δίκαιο να σκεφτεί κανείς πως το ρωσικό Γενικό Επιτελείο μπορεί ήδη να σχεδιάζει πώς να προχωρήσει αμέσως στην εξουδετέρωση. Η αξία δημοσίων σχέσεων, για τη Μόσχα, της ανατροπής της αμερικανικής επιχείρησης δημοσίων σχέσεων θα ήταν ανεκτίμητη.

Ο Πρόεδρος Πούτιν μόλις και μετά βίας συγκρατούσε τη χαρά του όταν μιλούσε στην πισίνα του Κρεμλίνου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Το σύστημα Patriot δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο οι S-300 μας (…) Θα υπάρχει πάντα ένα αντίμετρο».

Έπειτα, υπάρχει το ενοχλητικό ερώτημα "γιατί τώρα;". Το πραγματικό κίνητρο αυτής της –κάπως– «έκτακτης ανάγκης» παράδοσης Patriot μπορεί να έχει να κάνει με σοβαρά προβλήματα με τα αμερικανικά/νατοϊκά συστήματα που βρίσκονται ήδη στο έδαφος.

Το HAWK είναι θλιβερά ανίκανο να αναχαιτίσει σύγχρονους πυραύλους κρουζ. Το IRIS-T είναι αρκετά ακατέργαστο – και χρειάζεται συνεχή επίβλεψη από ομάδες επισκευής από τη Γερμανία. Το NASAMS έχει επίσης προβλήματα κατά των πυραύλων. Εν ολίγοις: η λέξη "ανεπαρκές" δεν αρχίζει καν να τα περιγράφει όλα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με την εξάντληση των συστημάτων της σοβιετικής εποχής – καθώς και των αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων που τα προμήθευαν.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει για αυτήν την επιχείρηση δημοσίων σχέσεων.

Η τρέχουσα τροποποιημένη έκδοση των εκτοξευτών Patriot κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Ένας μόνος πύραυλος κοστίζει 4 εκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία ξοδεύει ήδη de facto χαρτζιλίκι σε drones – και θα ξοδέψει ακόμη περισσότερα. Η εκτόξευση ενός πυραύλου 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα drone αξίας στην καλύτερη περίπτωση 50.000 δολαρίων δεν χαρακτηρίζεται καν ως αστείο.

Λοιπόν, σε τι αποσκοπεί αυτό; Για άλλη μια φορά: Αυτοκρατορία που κλιμακώνεται, χωρίς σκέψη, χωρίς τέλος. Ο Πούτιν και ο κύκλος του, σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να ενσωματώσουν τη Ρωσία στη Δύση. Η Ρωσία αποκρούστηκε σε κάθε βήμα. Τώρα αυτή η στρατηγική έχει κηρυχθεί άκυρη – από τότε που οι Αμερικανοί δεν απάντησαν πριν από ένα χρόνο στις επίσημες ρωσικές επιστολές που ζητούσαν μια σοβαρή συζήτηση για το «αδιαίρετο της ασφάλειας». Δεν είναι περίεργο που η Αυτοκρατορία φρικάρει.

Τώρα τόσο ο Πούτιν όσο και το εξαιρετικό διπλωματικό σώμα της Ρωσίας συνεχίζουν να τονίζουν πως ο στόχος της συλλογικής Δύσης στη χρήση της Ουκρανίας είναι να προκαλέσει τη διάλυση της Ρωσίας. Έτσι, αυτό παραμένει μια υπαρξιακή υπόθεση do or die. Δεν είναι περίεργο που ο Ρώσος απεσταλμένος στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ χαρακτήρισε την κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ ως εποχή των παγετώνων.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, βάφτισα αυτή τη δεκαετία, ακριβώς στην αρχή, Raging Twenties. Έτσι έκανε το παιχνίδι της η Αυτοκρατορία, ακριβώς στο ύπαιθρο, όταν σκότωσαν τον στρατηγό Σουλεϊμανί του Ιράν σε μια πολλαπλή επίθεση με drone κατά τη διάρκεια μιας επίσημης διπλωματικής επίσκεψης στη Βαγδάτη.

Δεν ξέραμε ότι μέχρι το 2023 η μανία θα ξεπερνούσε τον παροξυσμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail