Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει νέο επαναστατικό κινητήρα στερεού καυσίμου για στρατηγικά πυρηνικά ICBM: Γιατί έχει σημασία

Freepen.gr - Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ένα νέο πυραυλικό κινητήρα που αναμένεται να φέρει επανάσταση στις δυνατότητες της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής της, με το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA) να αναφέρει στις 16 Δεκεμβρίου: «Ένα σημαντικό ινστιτούτο υπό την Ακαδημία Αμυντικών Επιστημών πέτυχε δοκιμή στατικής πυροδότησης κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώσης με ώση 140 tf, η πρώτη του είδους της στη χώρα, στο έδαφος εκτόξευσης δορυφόρου Sohae το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Κορεατικού Εργατικού Κόμματος Κιμ Γιονγκ Ουν σύμφωνα με πληροφορίες, καθοδήγησε προσωπικά τη δοκιμή». 

Η δοκιμή ακολουθεί πολλαπλές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του τελευταίου ICBM του Hwasong-17 , που είναι ο μεγαλύτερος οδικός κινητός πύραυλος στον κόσμο και εικάζεται ότι έχει την ικανότητα να εκτοξεύσει πολλαπλές κεφαλές ταυτόχρονα σε στόχους οπουδήποτε στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το KCNA διευκρίνισε ότι ο στόχος της δοκιμής ήταν να επαληθεύσει «όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώσης που βασίζεται στην τεχνολογία ελέγχου του διανύσματος ώθησης… αυτή η σημαντική δοκιμή έχει παράσχει μια σίγουρη επιστημονική τεχνολογική εγγύηση για την ανάπτυξη ενός άλλου νέου -τύπου στρατηγικού οπλικού συστήματος».

Η Βόρεια Κορέα άρχισε να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν εισήγαγε τον βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-11 (KN-02 Toksa) σε υπηρεσία - έναν κινητό τακτικό πύραυλο πολύ μικρού βεληνεκούς σχεδιασμένο να υποστηρίζει δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Ακολούθησαν ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε με υποβρύχιο Pukkuksong-1, ο αντίστοιχος επίγειος πύραυλος Pukkuksong-2 και πολλαπλοί περαιτέρω πύραυλοι εκτόξευσης υποβρυχίων της σειράς Pukkuksong για τον επεκτεινόμενο στρατηγικό υποβρύχιο στόλο της χώρας. 

Από το 2019 μια σειρά πολύ πιο ικανών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων στερεού καυσίμου άρχισαν να τίθενται σε υπηρεσία για να διαδεχτούν το Hwasong-11 και διέθεταν νέες δυνατότητες που καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτισή τους για υφιστάμενα μέσα αεράμυνας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. 

Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου έχουν το πλεονέκτημα πως μπορούν να αποθηκευτούν με καύσιμο και επομένως απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο για την εκτόξευση, κάτι που είναι εξαιρετικά πολύτιμο για οδικούς κινητούς πυραύλους, ιδιαίτερα καθώς το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας αναμένεται να είναι ο στόχος προτεραιότητας για την τεράστια αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και των συμμάχων τους στα αρχικά στάδια ενός μεγάλου πολέμου.

Η προσθήκη βαλλιστικών πυραύλων ενδιάμεσης και διηπειρωτικής εμβέλειας στερεού καυσίμου στο οπλοστάσιό της θα παρείχε σημαντική ώθηση στις αποτρεπτικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας και στην ικανότητά της να διατηρεί σε κίνδυνο μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο τον Ειρηνικό. 

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail