Θέλει ή όχι η Ιταλία να αγοράσει τουρκικά drone;

Όταν η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχε τόσο θετική πρώτη επαφή. Η Μελόνι έχει προϊστορία στο να τοποθετείται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει υποστηρίξει σθεναρά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ωστόσο, όταν συνάντησε τον Ερντογάν ήταν όλο χαμογελαστή και εντυπωσίασε τον Τούρκο πρόεδρο.

Από: capital.gr

"Είναι μια ειλικρινής κυρία και η πρώτη μας συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή και αποφασιστική", είπε ο Ερντογάν τον Νοέμβριο μετά την πρώτη συνάντησή του με τη Μελόνι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. "Η Ιταλία είναι μια χώρα με την οποία θα είμαστε αλληλέγγυοι στην Ευρώπη".

Λίγο μετά τη συνάντηση, αρκετές αναφορές που έγιναν σε μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αποκάλυψαν ότι η Μελόνι έκανε ένα αίτημα: ενδιαφερόταν να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία. Ο ισχυρισμός προκάλεσε ανησυχία στην κοινότητα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς η Ιταλία χρησιμοποιεί drones MQ-9 Reaper, κατασκευής ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται πιο προηγμένα.

Σε αντάλλαγμα, ο Ερντογάν ζήτησε την ιταλική συνεργασία για την κοινή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας SAMP/T, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγματεύσεις από το 2017. Το σύστημα είναι συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά Τούρκοι και Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει εκτός εάν η Ιταλία εγκαταλείψει τις τεχνικές αντιρρήσεις της ή προτείνει νέες λύσεις για να προχωρήσει.

Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι τεχνικές δυσκολίες για τις οποίες γίνεται θόρυβος. Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μελόνι υποσχέθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία για την επίτευξη λύσης. Ωστόσο, ιταλικές πηγές έχουν αμφιβολίες για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα τουρκικά drone. Ιταλικά ΜΜΕ αποκάλεσαν το ξαφνικό ενδιαφέρον της Ρώμης για τουρκικά drone ως "απλώς φήμες".

Η Ιταλία σχεδιάζει να οπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper με αναβαθμίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τυχόν περαιτέρω νέες αγορές από άλλες χώρες θα απαιτούσαν αύξηση προϋπολογισμού και κοινοβουλευτική έγκριση. Το έγγραφο του πολυετούς προγράμματος του ιταλικού στρατού 2022-24 δεν αναφέρει νέες αγορές και αναφέρεται μόνο στο έργο MQ-9 Reaper και τα drones Predator που αγοράστηκαν επίσης από τις ΗΠΑ, τα οποία η Ρώμη σκοπεύει να εκσυγχρονίσει με νέα ωφέλιμα φορτία και συστήματα. Το έγγραφο επαναλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της Ιταλίας στο πρόγραμμα Eurodrone για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού drone μεσαίου ύψους και μεγάλης αντοχής με εταίρους όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ωστόσο, τα drone Bayraktar TB2 της Τουρκίας έκαναν την εμφάνισή τους σε μια άλλη ιταλική στρατιωτική έκθεση που αναλύει το μέλλον του πολέμου. Η έκθεση, με τίτλο Army 4.0 concept paper χρησιμοποίησε δύο φορές φωτογραφίες του TB2 για να απεικονίσει το πώς θα μοιάζουν οι μελλοντικοί πόλεμοι, δείχνοντας ενδιαφέρον για το σύστημα. "Ηλεκτρονικός πόλεμος, οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά ακριβείας" θα πρέπει να συνδυαστούν για το σκοπό αυτό, αναφέρεται στην έκθεση.

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 σε συγκρούσεις στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα τελευταία δύο χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν ότι τα μαχητικά drone παρείχαν ένα τακτικό πλεονέκτημα με συνδυασμένα στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου και έξυπνων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των ωφέλιμων φορτίων που καθοδηγούνται με λέιζερ.

Ο Φεντερίκο Μπορσάρι του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) λέει ότι η Ιταλία επεκτείνει τις δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να προσφέρουν μια καλή λύση, αν και με επιφυλάξεις. "Θα συνεπάγονταν επίσης εκπαίδευση και αποκλειστική ενσωμάτωση με τις ιταλικές δομές C2 [διοίκησης και ελέγχου], κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο", είπε. "Γενικά, τα τουρκικά drones θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ιταλία να επεκτείνει τις δυνατότητές της ISTAR [πληροφοριών, επιτήρησης, επιβεβαίωσης στόχων και αναγνώρισης] με φθηνότερες και πιο αναλώσιμες πλατφόρμες. Αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θα επιλεγεί. Ένα TB2 είναι αρκετά διαφορετικό από το Akinci , για παράδειγμα".

Ο Μπορσάρι πιστεύει ότι η Ιταλία έχει άλλες προτεραιότητες όσον αφορά την Τουρκία, όπως το πρόγραμμα SAMP-T, όπου η συνεργασία θα απέφερε ταχύτερα αποτελέσματα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε στον Ιταλό ομόλογό του Γκουίντο Κροσέτο νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι χώρες τους θα μπορούσαν να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία εντός του πλαισίου που καταρτίστηκε από τον Ερντογάν και τον Μελόνι. "Ο Ακάρ τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση θα μεταφερθεί σε υψηλότερα επίπεδα", σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail